STAP-budget aanvragen bij UWV doe je via www.stapuwv.nl. Hoe dit werkt, zie je in deze instructie.
voor
Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd
Heb je een vraag over het STAP-budget of over je STAP-inschrijving? Op deze pagina hebben we alle veelgestelde vragen én het antwoord hierop alvast voor je op een rijtje gezet.
STAP-budget aanvragen bij UWV doe je via www.stapuwv.nl. Hoe dit werkt, zie je in deze instructie.
Je ontvangt het STAP-aanmeldingsbewijs vóór 1 mei. Gelden er vooropleidingseisen voor de opleiding van je keuze? Houd er dan rekening mee dat we enkele dagen nodig hebben om je vooropleidingsdocumenten te beoordelen. Het kan dan dus iets langer duren voordat je het STAP-aanmeldingsbewijs ontvangt.
In sommige gevallen moet UWV een aantal administratieve zaken rondom je STAP-aanvraag uitzoeken en herstellen. Dit kan ertoe leiden dat je onterecht bericht ontvangt dat je STAP-aanvraag is geannuleerd. Geen zorgen! Dit wordt veroorzaakt doordat je aanvraag wordt ingetrokken en vervangen door een correcte aanvraag. Je hoeft hier niets voor te doen.
Zodra je inschrijving met STAP-subsidie door ons is verwerkt, ontvang je van ons per e-mail een definitieve inschrijfbevestiging en je inloggegevens voor de online leeromgeving LOI Campus. Je lesmateriaal ontvang je per post bij de start van de opleiding.
Wij vragen je dan ook om nog even geduld te hebben en om ons op dit moment niet te bellen of mailen met vragen over de status van je inschrijving.
De melding "voorlopig toegekend" betekent dat de subsidie is toegekend, op voorwaarde dat de opleiding (of een evenredig deel daarvan) ook echt wordt gevolgd. Je moet de opleiding afronden of voldoende studievoortgang boeken.
Na afloop van de scholing, of het eerste jaar van de scholing, vindt hierop een controle plaats. Heb je voldoende studievoortgang geboekt? Dan wordt de subsidie definitief toegekend. Is dit niet het geval, dan kan UWV besluiten de subsidie bij je terug te vorderen.
Ja, dat kan zeker. Neem in dat geval contact met ons op om de startdatum van je opleiding aan te passen. We raden je aan om dit op tijd te doen, zodat je je budgetaanvraag direct bij UWV kunt indienen zodra het volgende tijdvak opengaat.
Het kan zijn dat de datum die op het STAP-aanmeldingsbewijs staat niet te kiezen is bij de aanvraag. Dit is niet erg. Op het moment dat de subsidie wordt toegekend, wordt deze datum gelijkgetrokken. Je hoeft hier dus niets voor te doen.
Alle opleidingen die LOI met STAP-budget aanbiedt, staan in het STAP-scholingsregister van UWV. Bij de eerste aanvraagronde hebben wij gemerkt dat de zoekfilters niet optimaal werkten en daardoor niet alle opleidingen te vinden waren. Het kan helpen om een deel van de opleidingsnaam in te voeren en daarmee te zoeken. Controleer dan wel altijd goed of je de juiste opleiding selecteert. Heb je een andere opleiding geselecteerd om de aanvraag af te ronden? Dit wordt na goedkeuring van de aanvraag automatisch gecorrigeerd naar de opleiding die op het STAP-aanmeldingsbewijs vermeld is. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.
De STAP-regeling is heel eenvoudig. Schrijf je in voor de LOI-opleiding van je keuze. Vervolgens vraag je het STAP-budget aan bij UWV. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan betaalt UWV je opleiding, tot een maximum van € 1.000,-.
Je kunt alleen STAP-budget aanvragen bij een nieuwe inschrijving. Het is dus niet mogelijk om achteraf STAP-budget aan te vragen voor een opleiding die je al volgt.
Volg je een meerjarige en door OCW erkende opleiding, zoals een HBO-bachelor? Per 1 juli 2023 wordt het mogelijk om STAP-budget aan te vragen voor een volgend studiejaar.
Je kunt één keer per jaar STAP-budget ontvangen voor één opleiding. Is de opleiding niet helemaal wat je zoekt? Kijk dan, voordat je je inschrijft, of er een LOI-opleiding is die beter aansluit op je wensen. Onze studieadviseurs helpen je graag. Bel gerust (071) 545 1234.
Houd er wel rekening mee dat een al toegekende subsidie niet naar een andere opleiding kan worden overgezet. Daarnaast kan UWV bij onvoldoende studievoortgang de al toegekende subsidie bij je terugvorderen.
Het aanvragen van vrijstellingen kan in dit geval alleen vóórdat je je inschrijft voor een opleiding. Wordt je vrijstelling toegekend, dan kun je deze vervolgens verzilveren bij je STAP-aanmelding. Een eventuele vrijstellingskorting wordt dan direct verrekend, zodat het juiste bedrag bij de subsidieaanvraag wordt doorgegeven.
Inschrijven voor een opleiding kan gewoon via loi.nl. Bij iedere opleiding staat vermeld of deze onder het STAP-budget valt. Kies bij je inschrijving voor ‘Inschrijven met STAP’ en vul het inschrijfformulier in.
Je ontvangt van ons vervolgens een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit heb je nodig om je STAP-aanvraag in te dienen bij UWV.
Heb je je ingeschreven met STAP-budget en wil je je inschrijving annuleren? Dit kun je het beste zelf regelen op deze pagina. Vanwege grote drukte aan de telefoon adviseren we je om hiervoor niet te bellen.
Heb je je ingeschreven met STAP-budget en wil je je gegevens wijzigen? Geef dit dan aan op het contactformulier. Vanwege grote drukte aan de telefoon adviseren we je om hiervoor niet te bellen.
Je vraagt het STAP-budget online aan via www.stapuwv.nl. Voor het eerstvolgende tijdvak kan dit op 1 mei 2023. Het portaal opent om 10:00 uur. Ga ruim voor 10:00 naar www.stapuwv.nl en klik op 'Aanvragen STAP-budget'. Om je aanvraag in te dienen heb je een DigiD nodig. Heb je geen DigiD? Vraag deze dan op tijd aan. Ook heb je het STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Dit ontvang je van ons na aanmelding.
Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op 1 mei 2023 om 10:00 uur. Het budget is beperkt en op = op. Houd er rekening mee dat je per kalenderjaar één keer STAP-budget kunt ontvangen.
We raden je aan om ruim van tevoren naar www.stapuwv.nl te gaan en te klikken op ‘Aanvragen STAP-budget’. Hoe eerder, hoe beter. Je wordt dan om 10:00 direct aan de wachtrij toegevoegd. Wanneer je pas om 10:00 uur inlogt, is er een grote kans dat het STAP-budget op is voordat je aan de beurt bent. Ga dus zo vroeg mogelijk naar www.stapuwv.nl, klik op ‘Aanvragen STAP-budget’ en ververs je browser niet meer.
De belangstelling voor het STAP-budget is enorm. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je er vroeg bij bent en je aanvraag goed voorbereidt. Zorg dus dat je je op tijd inschrijft voor de opleiding van je keuze en houd bij je aanvraag je STAP-aanmeldingsbewijs en je DigiD bij de hand.
Het eerstvolgende aanvraagtijdvak start op 1 mei om 10:00 uur.
We raden je aan om ruim van tevoren naar www.stapuwv.nl te gaan en te klikken op ‘Aanvragen STAP-budget’. Hoe eerder, hoe beter. Je wordt dan om 10:00 direct aan de wachtrij toegevoegd. Wanneer je pas om 10:00 uur inlogt, is er een grote kans dat het STAP-budget op is voordat je aan de beurt bent. Ga dus zo vroeg mogelijk naar www.stapuwv.nl, klik op ‘Aanvragen STAP-budget’ en ververs je browser niet meer.
STAP-budget aanvragen bij UWV doe je via www.stapuwv.nl. Hoe dit werkt, zie je in deze instructie.
Om je subsidie-aanvraag in te dienen bij UWV heb je het volgende nodig:
Subsidie-aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Daarbij geldt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt.’ We raden je dan ook aan om je aanvraag direct bij de start van een tijdvak in te dienen.
UWV beoordeelt je aanvraag zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval binnen vier weken. Log in op stapuwv.nl en kijk onder ‘Mijn aanvragen’ om de status van je aanvraag te bekijken.
Is je aanvraag goedgekeurd door UWV? Gefeliciteerd! Zodra wij alle informatie van UWV hebben, verwerken wij je inschrijving. Wanneer deze is verwerkt, ontvang je van ons per e-mail een definitieve inschrijfbevestiging en je inloggegevens voor de online leeromgeving LOI Campus. Je kunt vervolgens op de gekozen startdatum beginnen met je opleiding. Eerder met de opleiding starten is niet mogelijk.
Vanwege de grote belangstelling kan het even duren voordat je bericht van ons krijgt. We verwachten dat iedereen op de gekozen startdatum met de opleiding kan starten. Wij vragen je om ons bericht af te wachten.
Geen zorgen, je zit nergens aan vast. We maken je inschrijving pas definitief als het STAP-budget is toegekend.
Is het budget voor een tijdvak op? Dan kun je in het volgende tijdvak gewoon een nieuwe STAP-aanvraag indienen bij UWV. Wel moet de startdatum op het STAP-aanmeldingsbewijs dan worden gewijzigd. Dat gaat het snelst via dit formulier. Vanwege drukte aan de telefoon adviseren we je om hiervoor niet te bellen.
De LOI krijgt alleen bericht van UWV als de subsidie is toegekend. Je ontvangt dan van ons een bevestiging van je definitieve inschrijving. Is je aanvraag afgewezen? Dan ontvangt de LOI geen bericht van UWV en zal je inschrijving ook niet definitief worden gemaakt. Wil je je inschrijving in dat geval definitief maken zonder STAP-subsidie? Neem dan contact met ons op.
Voor het aanvragen van STAP-subsidie gelden de volgende voorwaarden:
Kijk voor alle voorwaarden op stapuwv.nl
De startdatum van je opleiding moet minimaal 4 weken na het indienen van je aanvraag bij UWV liggen en maximaal 3 maanden na het aflopen van de aanvraagtermijn.
Om je recht op STAP-subsidie te behouden, moet je voldoende studievoortgang hebben geboekt. De LOI levert hierover informatie aan bij UWV.
Op het STAP-aanmeldingsformulier dat je van de LOI hebt ontvangen staat de einddatum serviceduur vermeld. Dat betekent dat je tot die datum hebt om je opleiding volledig af te ronden bij de LOI. De datum die UWV aanhoudt als einddatum van (het eerste jaar van) de scholing, vind je op de toekenningsbrief die je van UWV hebt ontvangen. Deze brief vind je ook door in te loggen op stapuwv.nl.
Ja, dat kan. Je kunt op dit moment echter maar één keer STAP-subsidie ontvangen voor je opleiding.
Per 1 juli 2023 wordt het mogelijk om STAP-budget aan te vragen voor een volgend studiejaar van een meerjarige en door OCW erkende opleiding (bijvoorbeeld een HBO-bachelor). Je krijgt daarbij echter geen voorrang op andere aanvragers.
Je inschrijving wordt pas definitief gemaakt als UWV je STAP-budgetaanvraag heeft goedgekeurd. Wordt je aanvraag afgewezen, dan vervalt je aanmelding voor de opleiding. Je loopt dus geen enkel risico.
Nee, dit is helaas niet mogelijk.
Om je recht op subsidie te behouden moet je de opleiding ook echt volgen. Dat betekent niet altijd dat je het diploma behaald moet hebben. Wel moet de LOI bij UWV kunnen aantonen dat je hebt gestudeerd en voldoende studievoortgang hebt geboekt. Wanneer je de opleiding niet hebt gevolgd, kan UWV de subsidie bij je terugvorderen.
Je kunt bij de meeste LOI-opleidingen STAP-budget aanvragen. Je herkent ze aan het STAP-logo op de opleidingspagina. Wanneer dit logo niet bij de opleiding staat, kun je deze opleiding helaas (nog) niet volgen met STAP-subsidie.
Let op: de STAP-regeling geldt niet voor hobbycursussen en voortgezet onderwijs.
Hoeveel je zelf eventueel nog bij moet betalen, zie je tijdens je inschrijving op het inschrijfformulier. Houd er rekening mee dat eventuele externe examenkosten niet onder het STAP-budget vallen.
Je kunt het STAP-budget niet combineren met studiefinanciering, een lerarenbeurs of een tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je mag het STAP-budget wel combineren met het Levenlanglerenkrediet.
Na aanvraag/toekenning van STAP-budget is het niet meer mogelijk om de opleidingsvorm te wijzigen. De opleiding die op het STAP-aanmeldingsbewijs genoemd wordt, is de opleiding waarvoor het toegekende STAP-budget geldig is.
De STAP-subsidie bedraagt maximaal € 1.000,-. Kost je opleiding minder dan € 1.000,-, dan betaalt UWV je volledige opleiding. Kost de opleiding meer dan € 1.000,-, dan betaal je alleen het restbedrag zelf. Je kunt slechts 1 keer per jaar STAP-subsidie aanvragen voor 1 opleiding.
Houd er rekening mee dat het STAP-budget alleen geldt voor het les- of collegegeld en de examenkosten die je aan de LOI betaalt. Eventuele examenkosten die je aan een externe instantie betaalt, vallen niet onder de STAP-regeling.
Je kunt STAP-budgt aanvragen tot een bedrag van maximaal € 1.000,-. Kost je opleiding minder dan € 1.000,-? Dan is deze is veel gevallen dus volledig kosteloos. Er zijn een paar uitzonderingen:
Bij je inschrijving zie je precies welke kosten er na aftrek van de STAP-subsidie overblijven.
Kost (het eerste jaar van) je opleiding meer dan € 1.000,-? Dan wordt de subsidie verrekend aan het eind van je opleiding of het eind van het eerste jaar. Dat betekent dat er minder maandtermijnen overblijven.
Je opleiding duurt 9 maanden en kost € 250,- per maand.
Met STAP-subsidie ziet je factuur er als volgt uit:
Maandelijkse kosten: | 9 x € 250,- |
STAP-subsidie: | - € 1.000,- |
Totale kosten: | € 1.250,- |
Betaling: |
|
Maand 1-5: | € 250,- |
Maand 6-9: | € 0,- |
Wanneer je opleiding meer kost dan € 1.000,- betaal je het restbedrag zelf. Je ontvangt hiervoor een factuur. Natuurlijk is het ook mogelijk om hierover afspraken te maken met je werkgever. Betaalt je werkgever de rest van je opleiding? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.Duurt je opleiding langer dan 12 maanden? Houd er dan rekening mee dat je vooralsnog alleen subsidie kunt aanvragen voor de kosten van het eerste jaar.
Wanneer de STAP-subsidie aan jou wordt toegekend, betaalt UWV de subsidie rechtstreeks aan de LOI.
Het kan voorkomen dat een opleiding onverhoopt niet start op de gekozen locatie en/of dag. Bijvoorbeeld omdat er niet voldoende aanmeldingen zijn. Afhankelijk van de mogelijkheden doen we je dan een voorstel voor een andere dag of locatie. Past dit voorstel niet in je planning, of is er geen andere optie beschikbaar, dan verplaatsen wij je inschrijving naar het eerstvolgende startmoment.
Mocht de opleiding vervolgens weer niet starten, of ga je niet akkoord met het nieuwe startmoment, dan annuleren wij je aanmelding. Eventueel toegekende STAP-subsidie komt daarmee ook te vervallen.
Vervalt de aan jou toegekende STAP-subsidie? Dan kun je in de eerstvolgende aanvraagperiode opnieuw STAP-budget aanvragen bij UWV. Wel moet je je dan eerst weer aanmelden voor een opleiding.
Wanneer je STAP-budget ontvangt, verwacht UWV van je dat je de opleiding ook echt volgt. Dit wordt de studievoortgangseis genoemd. Om je recht op STAP-budget te behouden, moet je kunnen aantonen dat je actief met de opleiding bezig bent. Dit doe je bijvoorbeeld door het diploma of certificaat te behalen, minimaal 80% van de studie-activiteiten (zoals lesmateriaal bestuderen of opdrachten insturen) te voltooien, of (alleen bij een klassikale opleiding) bij minimaal 80% van de klassikale lesdagen aanwezig te zijn. Bij een meerjarige opleiding wordt gekeken of je 80% studievoortgang binnen het eerste jaar hebt geboekt.
De LOI is verplicht om hierover informatie aan te leveren bij UWV. Dit doen wij ongeveer 10 weken na de op het STAP-aanmeldbewijs vermelde einddatum. Je hebt dus ruim een jaar de tijd om de gewenste studievoortgang te behalen.
Boek je niet voldoende studievoortgang? Kijk voor het antwoord op veelgestelde vragen hierover op www.stapuwv.nl.
Je studievoortgang aantonen kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het diploma of certificaat te behalen, studie-activiteiten te voltooien, verplichte opdrachten in te sturen, je aan te melden voor examens of (alleen bij een klassikale opleiding) klassikale lessen bij te wonen.
Let op! Heb je een studie-activiteit voltooid? Dan is het belangrijk dat je deze ook afvinkt in je leerpad. Zo weten wij dat je dat onderdeel hebt afgerond en kunnen we je studievoortgang goed meten.
Vanaf maart 2023 ontvang je tijdens de opleiding regelmatig een bericht van ons met daarin je studievoortgang op dat moment. Zo weet je dus altijd of je ‘op schema’ ligt.
Jazeker. Nadat wij de voortgang hebben gemeld bij UWV, ontvang je zelf ook een bericht waarin het resultaat (succesvol/niet succesvol) is benoemd.
Daarnaast krijg je vanaf maart 2023 al tijdens (het eerste jaar van) de opleiding regelmatig een bericht van ons met daarin je studievoortgang op dat moment. Zo weet je op tijd of je ‘op schema’ ligt, of dat je extra tempo moet maken.
Zijn er bijzondere (persoonlijke) omstandigheden die het onmogelijk maken om voldoende voortgang te boeken? Neem dan contact op met UWV om de mogelijkheden te bespreken.
Kijk voor meer informatie over dit onderwerp en het antwoord op veelgestelde vragen op www.stapuwv.nl.