Toon 0 resultaten

‘Onderwijs op Maat’: Gehandicaptenzorg

Het beroepsonderwijs in Nederland is vooral ingericht om jongeren na de middelbare school op te leiden voor een MBO- of HBO-diploma. Voor volwassenen past een flexibelere leerroute die uitgaat van competenties die al eerder zijn verworven juist beter. Om die reden is vanuit de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) het project ‘Onderwijs op Maat’ gestart.

Opleidingstraject speciaal voor volwassen

Het ‘Onderwijs op Maat’-project is een initiatief vanuit de VGN om in samenwerking met onderwijsinstellingen, zorgorganisaties en EVC-aanbieders flexibelere opleidingstrajecten aan te kunnen bieden in de gehandicaptenzorg. Deze trajecten worden speciaal ontwikkeld voor volwassenen die al werkzaam zijn in de gehandicaptenzorg en een vervolgstap willen zetten in hun leer- en loopbaan.

Doordat opleidingen worden opgesplitst in kleinere (samenhangende) eenheden en door goed te kijken naar wat iemand al aan kennis en kunde in huis heeft, kan een opleidingstraject of een kort programma worden samengesteld met alleen leereenheden die iemand nog niet beheerst. Een opleidingstraject op maat dus, wat beter aansluit op behoeftes én verdere groei. Verder wordt het op deze manier mogelijk om de verwachtte arbeidsmarktknelpunten in de gehandicaptenzorg op te lossen.

Innovatief samenwerkingsproject

Het Zorgpact heeft als doel het verbeteren van de aansluiting tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt in zorg en welzijn en het project ‘Onderwijs op Maat’ dan ook als Koploper gewaardeerd. Dit betekent dat het een innovatief samenwerkingsproject is, waarin concrete resultaten worden geboekt. Zo blijkt uit verschillende pilots dat voor mensen met relevante ervaring of een aanverwante opleiding het vaak mogelijk is om binnen een jaar een diploma op MBO niveau 3 of 4 te behalen. Deelnemers zijn daarnaast gemotiveerder en stoppen minder snel met de opleiding. In overleg met betrokken deelnemers zijn ondertussen ook eenheden voor het HBO gedefinieerd.

Wanneer de definitieve uitkomsten door de VGN worden gepresenteerd, wil de LOI het ‘Onderwijs op Maat’-project op HBO-niveau aanbieden. De LOI vindt dit heel belangrijk aangezien dit soort programma’s een grote meerwaarde zijn in het huidige scholingsaanbod, zeker als dit vanuit het werkveld wordt aangedragen en er blijkt dat er grote behoefte naar een dergelijk opleidingstraject is.

Benieuwd wat de LOI voor je kan betekenen?

Heb je nog vragen hierover? Of heb je hulp nodig om een opleiding te vinden die het beste bij je past? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Vraag een adviesgesprek aan Naar alle zorgopleidingen