Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG)

Vakgebied

Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG)
Verwacht

Met de cursus Pedagogisch Didactisch Getuigschrift sta je binnen een jaar bevoegd voor de klas op een MBO-school. Subsidie mogelijk en inclusief alle benodigde vakliteratuur.

In het kort

In het kort

Met de cursus Pedagogisch Didactisch Getuigschrift sta je binnen een jaar bevoegd voor de klas op een MBO-school. Subsidie mogelijk en inclusief alle benodigde vakliteratuur.

Collegegeld thuisstudie
12 x € 399,00
Diploma
LOI Hogeschool

Werk je als docent in het MBO of ga je dit doen, maar heb je hiervoor (nog) geen bevoegdheid? Met het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift sta je al binnen een jaar bevoegd voor de klas. Tijdens deze opleiding doe je alle pedagogische en didactische kennis op om lessen te kunnen verzorgen binnen het middelbaar beroepsonderwijs. De helft van de opleiding bestaat uit praktijk, waarbij je opdrachten en onderzoeken uitvoert op de werkplek. Het theoretische deel van deze opleiding volg je flexibel thuis, met begeleiding via internet.

Tijdens de gehele opleiding krijg je intensieve begeleiding en coaching. Vanuit LOI Hogeschool krijg je een opleidingscoach toegewezen. Op je werkplek word je begeleid door de praktijkbegeleider op de school waar je werkzaam bent. De opleidingscoach zal ook een bezoek brengen aan je werkplek.

Om ingeschreven te kunnen worden, moet de MBO-instelling waar je werkt of gaat werken een geschiktheidsverklaring afgeven. Kijk voor meer informatie onder Doelgroep en toelating.

 

Daarom kies je voor de opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG)

 • Intensieve begeleiding gedurende de gehele opleiding.
 • Subsidie mogelijk voor werkgevers.
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur.
 • Als enige PDG-opleiding in Nederland grotendeels flexibel te volgen via thuisonderwijs.

 

Deze opleiding start binnenkort. Meld je aan via de aanmeldbutton en je wordt vrijblijvend op de hoogte gehouden over de startdatum.

Doelgroep en toelating

Doelgroep

Het PDG-traject is bestemd voor docenten in het MBO die (nog) onbevoegd voor de klas staan. Ook wanneer je aan de slag wilt als docent in het MBO is deze opleiding een goede keuze. Om deze opleiding te kunnen volgen moet je wel een aanstelling hebben als MBO-docent voor minimaal 0,4 fte.

Het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift. wordt aangeboden door LOI Hogeschool in nauwe samenwerking met de school waar je werkzaam bent. Na afronding ben je bevoegd om op die school les te geven

Toelating

Om deze opleiding te kunnen volgen, is een aanstelling als MBO-docent voor minimaal 0,4 fte vereist. Ook moet je in het bezit zijn van een geschiktheidsverklaring, afgegeven door de MBO-instelling waar je werkt of gaat werken. Deze geschiktheidheidsverklaring toont aan dat:

 • je minimaal HBO-werk en denkniveau hebt.
 • je passende kennis en vaardigheden hebt voor het vak dat je gaat verzorgen.
 • de MBO-instelling waar je werkt of gaat werken zorg draagt voor begeleiding en je de ruimte en tijd geeft om te studeren.

De geschiktheidsverklaring is noodzakelijk om te worden ingeschreven.

De opleiding

Inhoud van de opleiding

De opleiding Pedagogisch Didactisch Getuigschrift omvat 60 studiepunten (EC). De helft daarvan is theorie. De overige 30 EC omvatten praktijk en worden ingevuld op de werkplek.

Het programma wisselt onderwijs- en praktijkmodules af. In de onderwijsmodules wordt onder andere ingegaan op de pedagogisch didactische achtergronden van het werk als docent, is er ruim aandacht voor onderwijskunde en wordt dit vertaald naar de praktijk van het MBO-onderwijs.

In de praktijkmodules voer je gerichte (onderzoeks)opdrachten uit en sta je voor de klas. Samen met je praktijkbegeleider evalueer je de ervaring die je in de klas opdoet. Ook stippel je in overleg de route uit die je volgt om je te ontwikkelen tot een startbekwame docent.

Inclusief vakliteratuur

Alle benodigde literatuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.

Examens en diploma

Diploma

Na succesvolle afronding heb je het Pedagogisch Didactisch Getuigschrift op zak. Daarmee is het eventueel mogelijk om door te stromen naar een tweedegraads lerarenopleiding.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad, een slimme kennistrainer en/of online hoorcolleges. Ook bouw je er een persoonlijk digitaal portfolio op waarmee je de ontwikkeling van je competenties inzichtelijk maakt.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Begeleiding op de werkplek

Tijdens het praktijkgedeelte van de opleiding word je begeleid door de praktijkbegeleider op de werkplek.

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 12 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Collegegeld

Het totale collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het collegegeld kan per maand, per jaar (met 3% korting) of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Collegegeld : 12 x € 399,00

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Subsidie voor werkgevers

In veel gevallen kan je werkgever een subsidie zij-instroom aanvragen. Deze bedraagt maximaal € 20.000,-. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Deze opleiding start in december 2019. Meld je aan via de aanmeldbutton en je wordt vrijblijvend op de hoogte gehouden over de definitieve startdatum.

Collegegeld thuisstudie
12 x € 399,00
Diploma
LOI Hogeschool
Geen langdurige verplichting en 14 dagen op proef

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.