Ondernemer goederenvervoer

Haal het verplichte diploma van CCV

 • Thuis studeren
  30% korting

  14 x € 44,00 Normaal € 62,86

 • Studieduur

  14 maanden

 • Diploma

  CCV diploma

 • Benodigde vooropleiding

  Geen

Nog dagen!

Laatste dag!

Wegens succes verlengd!

Tijdschriftenbon cadeau
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving gratis een Nationale Tijdschriftenbon t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Ontvang subsidie tot € 2500
Lees meer

Goed nieuws voor iedereen die werk zoekt, een baan heeft maar iets anders wil of zelfs een carrièreswitch wil maken: Als je hiervoor een opleiding wilt volgen, kun je een subsidie tot € 2.500,- ontvangen!

Lees meer

In het kort

De cursus Ondernemer goederenvervoer is de perfecte voorbereiding op het officiële Nederlandse examen van het CCV. Dit is het enige door de Nederlandse overheid erkende examen. Hiermee haal je het diploma Ondernemer goederenvervoer, wettelijk verplicht voor elke transportondernemer.

Steeds meer chauffeurs wagen de stap en worden zelfstandig transportondernemer. De tendens in de markt is dat er steeds meer kleine bedrijfjes komen die als ‘charter’ opereren voor grotere transportondernemingen. Of je nu klein wilt beginnen, of wanneer je ambities hoger liggen, als transportondernemer moet je aan de wettelijke eisen voldoen. Haal met deze cursus het wettelijk verplichte diploma.

Doelgroep en beroep

De cursus Ondernemer goederenvervoer is bestemd voor iedereen die voor zichzelf wil beginnen als zelfstandig transportondernemer en wil voldoen aan de wettelijke eisen (nationaal en internationaal). Na afloop ben je prima in staat om zelfstandig aan de slag te gaan als transportondernemer.

Doelgroep
Inhoud van de cursus Ondernemer goederenvervoer

Deze cursus leidt je op voor de getuigschriften van vakbekwaamheid voor nationaal en internationaal beroepsvervoer voor goederen op de weg van het CCV. Een ondernemer goederenvervoer heeft met verschillende zaken te maken. Daarom worden onderwerpen als bedrijfsmanagement, financieel management en personeelsmanagement behandeld. Bovendien is er aandacht voor verschillende vormen van wegvervoer en de specifieke regels en voorwaarden voor het vervoeren van goederen in het buitenland.

Inhoud
Meer over de inhoud

De cursus is opgebouwd uit zes onderdelen:

Bedrijfsmanagement

Bij het oprichten van een onderneming komen veel zaken kijken. In dit onderdeel wordt daarom verschillende ondernemingsvormen behandeld. Ook krijg je meer informatie over de verzekeringen die je nodig hebt. Verder is er aandacht voor de belastingen die je moet betalen en de wettelijke regels waaraan je je moet houden. Tot slot komen beveiligingsmaatregelen en het begrip marketing uitgebreid aan bod.

Calculatie

Om de juiste beslissingen te kunnen nemen en te kunnen kiezen uit de verschillende mogelijkheden ten aanzien van transportmiddelen, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de kosten die daarbij komen kijken. In dit onderdeel leer je wat kosten zijn en hoe je deze kunt beheersen. Aan de hand van voorbeelden oefen je zelf met het calculeren van kostprijsberekeningen.

Financieel management

Wie een bedrijf heeft, is verplicht om een administratie te voeren. Je krijgt te maken met wettelijke verplichtingen, voorschriften, ontheffingen en vrijstellingen. In dit onderdeel komen deze allemaal aan bod. Je leert een jaarrekening opstellen, een schaduwboekhouding voeren, welke boekstukken en dagboeken er zijn en hoe je een boekhouding kunt automatiseren. Ook komt het financieren van een onderneming aan bod.

Personeelsmanagement

Als het goed gaat met je bedrijf, komt er wellicht een moment dat je personeel in dienst neemt. In dit onderdeel komen zaken als organisatiekunde, communicatie, personeelsplanning, arbeidsovereenkomsten, sociale wetgeving en leidinggeven aan bod. Ook specifieke zaken die een ondernemer in het goederenvervoer moet regelen voor zijn of haar personeel, komen aan de orde, zoals het Rijtijdenbesluit en de Regeling nachtarbeid.

Wegvervoer goederen

In dit onderdeel komen de verschillende vormen van wegvervoer aan bod. Verschillende instanties in het wegvervoer en de wetgeving op dit gebied worden besproken. Logistiek, verkeersregels, planning, wagenparkbeheer en het vervoer van afvalstoffen, gevaarlijke stoffen en bederfelijke goederen worden onder de loep genomen. Je leert hoe je een vervoersovereenkomst opstelt, waar je rekening mee moet houden bij het laden en je maakt kennis met de verschillende voertuigen en hun techniek.

Internationaal goederen

Voor het vervoeren van goederen in het buitenland gelden specifieke regels en voorwaarden. De internationale voertuigdocumenten, landelijke bepalingen binnen en buiten Europa en verplichte vergunningen en certificaten worden besproken in dit onderdeel. Ook de douane en de sociale wetgeving in het buitenland komen uitgebreid aan bod.

Inclusief examentraining

Bij de cursus Ondernemer goederenvervoer krijg je voor elk examenvak schriftelijke examentraining. Zo bereid je je optimaal voor op je examen.

Examen

De LOI leidt je op voor het officiële diploma Ondernemer goederenvervoer. Het examen wordt afgenomen door het CCV.

Examenvakken

 • Bedrijfsmanagement.
 • Calculatie.
 • Financieel management.
 • Personeelsmanagement.
 • Wegvervoer goederen.
 • Internationaal goederen.
Examen
Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 900,00.

Diploma

Als alle zes onderdelen van het examen met een voldoende zijn afgerond, ontvang je het officiële diploma Ondernemer goederenvervoer (nationaal en internationaal) van het CCV.

Diploma
Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde opleiding en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. De LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Thuis studeren
Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt er een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding nodig. Ook voor de verschillende examenonderdelen gelden geen speciale toelatingseisen. Maar om met succes examen te kunnen doen, raden we een vooropleiding op het niveau van LBO, VMBO, MAVO of CCV-B aan.

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 14 maanden

Studieduur
Mogelijke vrijstellingen

Het is mogelijk dat je op grond van eerder behaalde diploma's vrijstelling krijgt voor bepaalde modules van examens. Wil je weten of jouw diploma's of certificaten vrijstelling geven? Kijk dan op www.cbr.nl/contact.pp voor het dichtstbijzijnde kantoor.

Je diploma dient echter van minimaal MBO 4-niveau te zijn, afgerond met cijferlijsten. Het CBR bepaalt per verzoek of het een vrijstelling toekent. Vrijstellingen worden alleen verleend op basis van eerder behaalde complete diploma’s (geen certificaten, propedeuse of deeldiploma’s) voor de modules Financieel management, Bedrijfsmanagement en Calculatie.

Het diploma CCV-B geeft géén vrijstelling voor onderdelen van het examen Beroepsgoederenvervoer (nationaal en internationaal).

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 14 x € 44,-

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

De kosten voor je opleiding zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting wanneer de opleiding is gericht op je (toekomstige) beroep. Zo vallen de netto studiekosten aanzienlijk lager uit! Kijk voor de exacte voorwaarden op www.belastingdienst.nl.

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Ontvang tot € 2.500,- subsidie voor je opleiding

Wil je een opleiding volgen omdat je op zoek bent naar een (andere) baan? Vraag dan bij het UWV een ‘Scholingsvoucher voor werkzoekende’ aan, waarmee je tot € 2.500,- subsidie kunt ontvangen. Met dit bedrag is in veel gevallen je gehele opleiding te bekostigen. Voorwaarden zijn o.a. dat je wordt opgeleid voor een ‘kansberoep’ en een erkend diploma of certificaat haalt.

Lees meer over deze regeling.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Met ruim 1000 opleidingen in alle vakgebieden, flexibele studiemethodes en de mogelijkheid om de opleiding volledig toe te snijden op het bedrijf, kan worden voldaan aan iedere opleidings- of trainingsbehoefte. 

De voordelen:

 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Keuze uit klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.