HBO Basisvaardigheden voor het basisonderwijs

Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Vakgebied

HBO Basisvaardigheden voor het basisonderwijs

Het korte HBO-programma Basisvaardigheden voor het basisonderwijs versterkt je taal- en rekenvaardigheid en laat je kennismaken met het lesgeven op een basisschool.

In het kort

In het kort

Het korte HBO-programma Basisvaardigheden voor het basisonderwijs versterkt je taal- en rekenvaardigheid en laat je kennismaken met het lesgeven op een basisschool.

Collegegeld thuisstudie
3 x € 254,00
Studieduur
3 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool
Onderdeel van
HBO-bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)

Zie je jezelf wel voor de klas staan en overweeg je om de Lerarenopleiding basisonderwijs (PABO) te gaan volgen? Voldoe je echter (nog) niet aan de vooropleidingseisen of wil je eerst een beter beeld van de opleiding krijgen? Kies dan voor het korte HBO-programma Basisvaardigheden voor het basisonderwijs.

De opleiding HBO Basisvaardigheden voor het basisonderwijs brengt je taal- en rekenvaardigheid op het benodigde niveau en laat je kennismaken met het lesgeven op een basisschool.

Met het diploma van het korte HBO-programma Basisvaardigheden voor het basisonderwijs toon je aan over kennis en vaardigheden op HBO-niveau te beschikken én kun je bij doorstroming naar de HBO Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO) vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende modules. Bovendien geldt deze opleiding als toelatingsprogramma voor de volledige PABO-opleiding van LOI Hogeschool. 

Daarom kies je voor de opleiding HBO Basisvaardigheden voor het basisonderwijs

 • Geen vooropleiding vereist.
 • In korte tijd een perfecte kennismaking met lesgeven op een basisschool.
 • Begeleiding door zeer ervaren professionals met veel ervaring in de praktijk. 
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling én toelating bij de volledige PABO.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

Dit korte HBO-programma is bestemd voor iedereen die graag de PABO wil volgen, maar (nog) niet aan de vooropleidingseisen voldoet. Daarnaast is de opleiding een aanrader voor wie de PABO overweegt, maar eerst wil weten of deze opleiding iets voor hem of haar is of voor iedereen die om een andere reden kennis op HBO-niveau wil opdoen over lesgeven op een basisschool.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

De opleiding

Inhoud van de opleiding HBO Basisvaardigheden voor het basisonderwijs

De opleiding HBO Basisvaardigheden voor het basisonderwijs is onderdeel van de HBO-bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO). Je scherpt je vaardigheden op het gebied van taal en rekenen aan en krijgt een goed beeld van wat er allemaal komt kijken bij het lesgeven op een basisschool. Het diploma van dit korte HBO-programma geeft recht op toelating tot de PABO-opleiding van LOI Hogeschool (mits je 21 jaar of ouder bent).

Meer over de inhoud

Deze korte opleiding bestaat uit drie modules.

Taal - eigen vaardigheid

Wie taalonderwijs geeft op een basisschool, moet uiteraard zorgen dat zijn eigen vaardigheden op peil zijn. In deze module versterk je je eigen vaardigheden, waardoor je boven de leerstof komt te staan. Deze module bereidt je voor op de landelijke taaltoets die in de propedeusefase moet worden behaald.

Rekenen - eigen vaardigheid

Deze module versterkt je rekenvaardigheden, waardoor je boven de leerstof komt te staan. Deze module bereidt je voor op de landelijke rekentoets die in de propedeusefase moet worden behaald.

Onderwijskunde - lesgeven

Deze module geeft een inleiding in lesopbouw en lesgeven. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. het stellen van doelen, instructiemodellen, het beschrijven van de beginsituatie, het maken van een lesvoorbereiding, differentiëren, klassenmanagement, vakdidactiek, werkvormen en ICT.

Inclusief vakliteratuur

Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.

Examens en diploma

Examens

De modules Rekenen en Taal worden digitaal afgesloten met de WISCAT-pabotoets (afgenomen door het Cito).  De module Onderwijskunde wordt afgesloten door middel van een inzendopgave die thuis gemaakt kan worden. Een voldoende resultaat van de drie modules samen geeft recht op het diploma HBO Basisvaardigheden voor het basisonderwijs van LOI Hogeschool. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Diploma en vervolgopleiding

Succesvolle afronding van dit HBO-programma geeft recht op het diploma HBO Basisvaardigheden voor het basisonderwijs van LOI Hogeschool. Bovendien ontvang je een certificaat voor iedere behaalde module uit dit programma. Na afronding zijn er diverse vervolgopleidingen mogelijk.

Toelatingsprogramma

Het korte HBO-programma Basisvaardigheden voor het basisonderwijs geldt als toelatingsprogramma voor de HBO-bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO). Dat betekent dat je op grond van het diploma van dit korte programma kunt worden toegelaten tot deze volledige bacheloropleiding, als je 21 jaar of ouder bent. Bovendien biedt dit diploma ook de mogelijkheid tot vrijstelling voor de inhoudelijk overeenkomende modules van de HBO-bacheloropleiding.

Mogelijke vervolgopleidingen

De bacheloropleiding HBO Lerarenopleiding basisonderwijs (PABO) een logische vervolgopleiding. Iedere module uit dit programma die met succes is afgerond, geeft recht op een certificaat. Een behaald certificaat kun je inbrengen om vrijstelling aan te vragen voor de inhoudelijk overeenkomende module binnen de bacheloropleiding. De verantwoordelijke examencommissie besluit hierover. Voor dit programma gaat het in totaal om ongeveer 15 studiepunten (EC).

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

NVAO Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en bij de meeste opleidingen een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studeren bij LOI Hogeschool, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 3 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Kosten

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 3 x € 254,00
Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

Het collegegeld is inclusief:

 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 59,00 per maand. Hiervoor mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

Collegegeld thuisstudie
3 x € 254,00
Studieduur
3 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool
Onderdeel van
HBO-bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie

Kom naar de open avond op 24 september!

Tijdens de open avond kom je alles te weten over studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan