HBO Diagnostiek in de psychologie

Vakgebied

HBO Diagnostiek in de psychologie

Kort HBO-programma over gespreksvoering, observeren, onderzoek en verschillende typen diagnostiek.

In het kort

In het kort

Kort HBO-programma over gespreksvoering, observeren, onderzoek en verschillende typen diagnostiek.

Collegegeld thuisstudie
3 x € 279,00
Studieduur
3 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool
Onderdeel van
HBO-bachelor Toegepaste psychologie

Psychodiagnostiek is de leer van het stellen van een diagnose op het terrein van psychologie. Het is een complex onderdeel van de werkzaamheden van psychologen en pedagogen waarin de menselijke geest wordt onderzocht met behulp van bijvoorbeeld tests en interviews. Dit korte HBO-programma Diagnostiek in de psychologie geeft binnen drie maanden inzicht in alle facetten van het diagnostisch proces bij gebruik van verschillende gesprekstechnieken. Je doet met deze opleiding kennis en vaardigheden op over technieken die kunnen worden toegepast in het psychisch diagnostisch proces, van testafname tot rapportage.

Met het diploma van het korte HBO-programma HBO Diagnostiek in de psychologie toon je aan over kennis en vaardigheden op HBO-niveau te beschikken. Na afronding kun je bij doorstroming naar de bacheloropleiding Toegepaste psychologie vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende modules. Bovendien geldt deze opleiding als toelatingsprogramma voor de HBO-bachelor Toegepaste psychologie.  

Daarom kies je voor de opleiding HBO Diagnostiek in de psychologie

 • In drie maanden kennis van psychodiagnostiek en gesprekstechnieken op HBO-niveau.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk. 
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur, dus geen extra kosten. 
 • Geen vooropleiding vereist.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling én toelating bij de volledige bacheloropleiding Toegepaste psychologie.

Doelgroep en toelating

Doelgroep

De opleiding HBO Diagnostiek in de psychologie is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met het stellen van diagnoses binnen de psychologie en de daarbij behorende gesprekstechnieken, observatie en rapportage. Bijvoorbeeld in een GGZ-instelling, binnen het (speciaal) onderwijs of binnen een afdeling Personeelszaken. Ook is de opleiding zeer geschikt om in korte tijd een goede basis te leggen om door te stromen naar een vervolgstudie.

Student aan het woord

Jeffrey de Vries, student HBO Diagnostiek in de psychologie

"Bij LOI Hogeschool leg je een goede carrièrebasis"

"Toen ik wist dat ik psychologie wilde studeren, begon ik met het vergelijken van opleidingsinstituten. Welke keurmerken hebben ze en hoe worden ze beoordeeld door studenten? LOI Hogeschool bleek het enige particuliere opleidingsinstituut met het ITK-keurmerk. Dat is een keurmerk vanuit de overheid en betekent (eenvoudig gezegd) dat je bij die opleider een goede basis legt voor je carrière. Na het vergelijken van alle opties kwam LOI Hogeschool als meest betrouwbare uit de bus."

"Voor het studieonderdeel Diagnostiek in de psychologie staat drie maanden. Om te zorgen dat ik het in die tijd red, heb ik een schema gemaakt. Ik studeer gemiddeld 15 uur per week. Over een maand ben ik klaar. Daarna begin ik bij LOI Hogeschool aan de bachelor Toegepaste psychologie. Je kunt je namelijk altijd verder ontwikkelen, ook als je al een vak hebt geleerd."

Aan het denken gezet

"Ik ben opgeleid tot kok en werk sinds mijn veertiende in de horeca. De manier van communiceren in de horeca stoorde me. Chefs zijn vaak fel en niet altijd even rechtvaardig. Daar heb ik mee om leren gaan, maar het zette me wel aan het denken. Zo kwam ik tot de conclusie dat ik wil begrijpen hoe mensen denken en waarom ze zich op een bepaalde manier gedragen."

"Werken plus studeren is best veel, daarom is het belangrijk dat een opleidingsinstituut alles goed geregeld heeft. De online leeromgeving van LOI Hogeschool is overzichtelijk en opdrachten worden snel nagekeken, dus ik ben erg tevreden."

Jeffrey de Vries (23)

Kok uit Utrecht

Studie:

Diagnostiek in de psychologie

Geeft LOI Hogeschool het cijfer:

8

Verbeterpunt:

In de online leeromgeving wil ik graag mijn opleidingsvoortgang zien

Tip:

Verdiep je goed in wat je echt wilt voordat je een studie kiest

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/ MBO-niveau gewenst.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

De opleiding

Inhoud van de opleiding HBO Diagnostiek in de psychologie

De opleiding bestaat uit twee modules: Gesprekstechnieken, observatie en rapportage voor de Toegepast psycholoog en Psychodiagnostiek voor de Toegepast psycholoog. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. gespreksvoering, observeren, verschillende typen diagnostiek en (fasen van) onderzoek.

Meer over de inhoud

De opleiding bestaat uit twee modules:

Gesprekstechnieken, observatie en rapportage voor de Toegepast psycholoog

Omdat in het diagnostisch en therapeutisch proces de mondelinge communicatie een centrale rol speelt, wordt in deze module uitgebreid aandacht besteed aan het onderwerp gesprekstechnieken. Ook biedt deze module kennis over de diverse gesprekssoorten, de fasen in een gesprek en de basisvaardigheden van gespreksvoering. Naast gespreksvoering is observeren ook een van de hoofdtaken van de Toegepast psycholoog. Daarom worden in dit deel ook verschillende soorten observatie behandeld.

Om de informatie uit gesprekken en observaties effectief te kunnen gebruiken in diagnostiek en behandeling, moet de Toegepast psycholoog helder kunnen rapporteren. Deze belangrijke vaardigheid komt daarom uitgebreid aan bod.

Psychodiagnostiek voor de Toegepast psycholoog

Dit deel van de opleiding heeft als doel het bijbrengen van de praktische kennis en vaardigheden die de Toegepast psycholoog nodig heeft bij het volgens de beroepsethiek doorlopen van de verschillende stappen in het diagnostisch proces. Aan bod komen verschillende typen diagnostiek, fasen van onderzoek, tot conclusies en advies komen en dit communiceren naar betrokken partijen. Dit alles wordt verduidelijkt aan de hand van voorbeelden en casussen.

Inclusief vakliteratuur

Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van de studie een succes te maken.

Examens en diploma

Examens

De modules worden allebei afgesloten met een flexibel examen. Deze examens worden dagelijks op verschillende locaties in Nederland afgenomen. Een voldoende resultaat van een examen geeft recht op een HBO-certificaat. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten. 

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Diploma en vervolgopleiding

Iedere module wordt afgesloten met een examen. Elke module die succesvol wordt afgerond, levert een HBO-certificaat op. Als beide modules succesvol zijn afgerond, ontvang je het certificaat HBO Diagnostiek in de psychologie van LOI Hogeschool.

Mogelijke vervolgopleidingen

Na afronding zijn er diverse vervolgopleidingen mogelijk. Zo is de bacheloropleiding HBO Toegepaste Psychologie een logische vervolgopleiding. Iedere module uit dit HBO-programma die met succes is afgerond, geeft recht op een certificaat. Met een behaald certificaat kun je vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende module binnen de bacheloropleiding. De verantwoordelijke examencommissie besluit hierover. Voor dit HBO-programma gaat het in totaal om ongeveer 10 studiepunten (EC).

Toelatingsprogramma

Het HBO-programma Diagnostiek in de psychologie geldt als toelatingsprogramma voor de HBO-bacheloropleiding Toegepaste psychologie. Dat betekent dat je op grond van het diploma HBO Diagnostiek in de psychologie kunt worden toegelaten tot deze opleiding, als je 21 jaar of ouder bent. Bovendien biedt dit diploma ook de mogelijkheid tot vrijstelling voor de inhoudelijk overeenkomende modules van de HBO-bacheloropleiding.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

NVAO Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en bij de meeste opleidingen een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studeren bij LOI Hogeschool, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 3 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Kosten

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 3 x € 279,00
Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

Het collegegeld is inclusief:

 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 79,00 per maand. Hiervoor mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Collegegeld thuisstudie
3 x € 279,00
Studieduur
3 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool
Onderdeel van
HBO-bachelor Toegepaste psychologie

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
BladCadeau t.w.v. € 50,- bij inschrijving

Schrijf je vóór 6 maart in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Je opleiding 14 dagen op proef

Een opleiding is een belangrijke investering in je toekomst. Dat maakt het besluit om in te schrijven voor een opleiding soms ook zo lastig. Geen zorgen! Bij de LOI loop je geen enkel risico wanneer je inschrijft voor een opleiding. Je kunt je opleiding 14 dagen geheel vrijblijvend uitproberen.

Zo werkt het

Na inschrijving ontvang je het lesmateriaal thuis. Je kunt dan gewoon aan de slag en je ziet wat je gaat leren. Als de opleiding toch niet bij je blijkt te passen, om wat voor reden dan ook, dan kun je de opleiding kosteloos annuleren. Alleen de kosten voor het terugsturen van het lesmateriaal zijn voor jouw rekening.

Vragen? Bel ons!

Wil je met ons overleggen over je studiekeuze, voordat je je inschrijft? Of heb je nog vragen over een opleiding? Bel ons. Wij helpen je graag!

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00