De opleiding bestaat uit onderstaande modules:
Inleiding in de psychologie
Je start met basiskennis over wat psychologie is, de geschiedenis van psychologie en de stromingen binnen het vakgebied. Daarna komt de relatie tussen neurobiologische processen en gedragsfactoren aan bod. Vervolgens komen de cognitieve functies (waarneming, denken, geheugen en taal) aan bod. Als laatste leer je wat de invloed is op het gedrag van de verschillende menselijke ontwikkelingsfases, toegespitst op lichamelijk, cognitief en sociaal-emotioneel gebied.
Persoonlijkheidsleer
Deze module stelt je op de hoogte van de oorzaak, aard en gevolgen van psychische ziektebeelden. Daarnaast wordt er in dit deel aandacht besteed aan kernbegrippen van de psychoanalytische, gedragsleertheoretische, humanistische en ecologische modellen. Ook de diagnostische instrumenten en de therapeutische behandelmogelijkheden komen aan bod. Als laatste worden de gangbare behandelvormen als individuele therapie, groepstherapie, gezinstherapie en relatietherapie besproken.
Observeren en rapporteren
Omdat in het diagnostisch en therapeutisch proces de mondelinge communicatie een centrale rol speelt, wordt in deze module uitgebreid aandacht besteed aan het onderwerp gesprekstechnieken. Ook biedt deze module kennis over de diverse gesprekssoorten, de fasen in een gesprek en de basisvaardigheden van gespreksvoering. Naast gespreksvoering is observeren ook een van de hoofdtaken van de HBO-psycholoog. Daarom worden in dit deel ook verschillende soorten observatie behandeld.
Om de informatie uit gesprekken en observaties effectief te kunnen gebruiken in diagnostiek en behandeling, moet de HBO-psycholoog helder kunnen rapporteren. Deze belangrijke vaardigheid komt daarom uitgebreid aan bod.
Ontwikkelingspsychologie
In deze module krijg je inzicht in de ontwikkelingsfases van een kind, adolescent, volwassene en oudere. Het belangrijkste vraagstuk uit de ontwikkelingspsychologie is het ‘nature – nurture’ dilemma. Ook de invloed van andere disciplines, zoals de psychopathologie en orthopedagogiek komt aan bod. De verschillende verklaringsmodellen worden verder uitgewerkt aan de hand van concrete voorbeelden. Daarna wordt per levensfase de ontwikkeling van de mens behandeld. Er wordt aandacht besteed aan hoe iemand zich ontwikkelt van baby tot schoolkind tot puber, tot volwassene en ten slotte tot oudere. Hoe verandert iemands functioneren in psychisch, emotioneel of sociaal opzicht? Verandert ook de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt? De individuele ontwikkeling wordt uitgebreid behandeld, maar de opleiding gaat ook in op de ontwikkeling van interacties tussen mensen en de ontwikkeling van relaties en groepen.
Psychodiagnostiek
Deze module heeft als doel het bijbrengen van de praktische kennis en vaardigheden die de HBO-psycholoog nodig heeft bij het volgens de beroepsethiek doorlopen van de verschillende stappen in het diagnostisch proces. Aan bod komen verschillende typen diagnostiek, fasen van onderzoek, tot conclusies en advies komen en dit communiceren naar betrokken partijen. Dit alles wordt verduidelijkt aan de hand van voorbeelden en casussen.
Inleiding statistiek
In deze module leer je het toepassen van statistische methoden en technieken op het gebied van de sociale wetenschappen, de psychologie in het bijzonder. Je leert meer over beschrijvende en inductieve technieken.
Bij de beschrijvende technieken worden de meest gebruikte technieken voor de beschrijving van cijfermatige gegevens behandeld.
- Tabellen en grafieken
- De plaats van statistiek in onderzoek
- Operationaliseren en meten
- Frequentieverdelingen
- Centrum- en spreidingsmaten
- De normale verdeling
- De invloed van transformaties
- Kruistabellen
- Correlatie en regressie
- Betrouwbaarheid en validiteit.
Bij de inductieve technieken worden statistische toetsings- en schattingsprocedures onder de loep genomen.
- Steekproef en populatie
- Kansen en kansverdelingen
- De binominale verdeling en de normale verdeling
- Inleiding toetsende statistiek
- Parametrische toetsen
- Variantieanalyse
- Non-parametrische toetsen
- Onderscheidingsvermogen en effectgrootte van een toets
- Significantietoetsing.