HBO Inleiding logistiek

Vakgebied

HBO Inleiding logistiek

De opleiding HBO Inleiding logistiek biedt een goede start voor een carrière in een van de snelst groeiende sectoren.

In het kort

In het kort

De opleiding HBO Inleiding logistiek biedt een goede start voor een carrière in een van de snelst groeiende sectoren.

Collegegeld thuisstudie
2 x € 329,00
Studieduur
2 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool
Onderdeel van
HBO-bachelor Logistiek en Economie

De korte opleiding HBO Inleiding logistiek legt een goede basis in het boeiende en brede vakgebied logistiek. Vanzelfsprekend is logistiek erg belangrijk in handelsbedrijven en fabrieken. Goederen moeten op de juiste tijd, in de juiste hoeveelheid op de juiste plaats terechtkomen. Elk bedrijf of elke instelling heeft met logistiek te maken. Denk bijvoorbeeld in een ziekenhuis aan de patiëntenstromen en het plannen van operatiekamers. Of het verzenden van paketten bij een webwinkel. Ook bij het organiseren van een evenement is logistiek van groot belang. Kortom, de logistieke expert kan overal terecht.

Met het diploma van het korte HBO-programma Inleiding logistiek toon je aan over kennis en vaardigheden op HBO-niveau te beschikken. Na afronding kun je bij doorstroming naar de bacheloropleiding Logistics management vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende module. Bovendien geldt dit korte HBO-programma als toelatingsprogramma voor deze HBO-bachelor.  

Daarom kies je voor de opleiding HBO Inleiding logistiek

 • In korte tijd kennis op het gebied van logistiek op HBO-niveau.
 • Geen vooropleiding vereist.
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur, dus geen extra kosten.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk. 
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling én toelating bij de bachelor HBO Logistics management.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De opleiding HBO Inleiding logistiek is geschikt voor iedereen die meer wil weten over het vakgebied logistiek. De korte opleiding legt een goede basis in dit boeiende en brede vakgebied. Logistiek is in elke organisatie van groot belang, je kunt als logistiek expert dus op veel plekken terecht. Ook is de opleiding geschikt voor iedereen die zijn of haar vak nóg beter wil uitoefenen of op HBO-niveau kennis op wil doen over logistieke processen.

Bovendien geldt het korte HBO-programma Inleiding logistiek als toelatingsprogramma voor de HBO-bachelor Logistics management en de Associate degree Logistics management. Dat betekent dat je op grond van het diploma HBO Inleiding logistiek kunt worden toegelaten tot deze opleidingen, als je 21 jaar of ouder bent. Bovendien biedt dit diploma ook de mogelijkheid tot vrijstelling voor de inhoudelijk overeenkomende modules van de HBO-bacheloropleiding.

 

Ontdek de arbeidsmarkt

Met de logistieke kennis die je opdoet tijdens de opleiding HBO Inleiding logistiek kun je overal terecht. Logistiek is overal. De HBO-opleiding Inleiding logistiek is vooral handig voor mensen die nog niet logistiek geschoold zijn, maar er wel meer van willen weten. Zo kun je denken aan administrateurs in een logistiek bedrijf, HR-mensen bij een logistiek dienstverlener of financieel medewerker bij een fabriek. Met een inleiding in de logistiek heb je een bredere blik in elke baan.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is MBO-/HAVO werk- en denkniveau gewenst.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

De opleiding

Inhoud van de opleiding HBO Inleiding logistiek

De opleiding HBO Inleiding logistiek behandelt actuele onderwerpen en koppelt de theorie direct aan de praktijk. Tijdens de HBO-opleiding Inleiding logistiek komen de volgende modules aan bod: Vraaggestuurde logistiek, Logistieke deelprocessen en Verbreding van de logistiek.

Meer over de inhoud

De opleiding HBO Inleiding logistiek bestaat uit de volgende onderdelen:

Vraaggestuurde logistiek

Dit onderdeel behandelt het begrip logistiek en de logistieke toepassingen, zoals het onderscheid tussen productielogistiek, distributielogistiek en de deelsystemen van beide logistieke trajecten. Een belangrijk onderwerp in dit onderdeel is inkooplogistiek en reverse logistics. Dit zijn retourstromen van gebruikte producten en verpakkingsmaterialen. Verder komen diverse logistieke toepassingen aan de orde. Logistiek is namelijk niet alleen belangrijk bij productiebedrijven en distributieorganisaties, maar ook bij dienstverlenende bedrijven in de gezondheidszorg, banken, luchtvaartmaatschappijen et cetera. Ook marketing wordt in dit onderdeel niet vergeten, want er zijn veel raakvlakken tussen marketing en logistiek. Denk maar aan onderwerpen als productontwikkeling en verpakking. De marketingmix, distributie, customer service en e-business zijn onderwerpen die ook aan bod komen. Tot slot worden logistieke grondvormen behandeld, zoals de opeenvolging van de primaire processen, de locatie van de voorraden en de goederenbewegingen in de keten van een product, vanaf inkoop tot en met de nazorg.

Logistieke deelprocessen

Dit onderdeel gaat over de aanbodkant van logistiek en dan met name over het inkoopproces en de logistieke aspecten daarvan. Vervolgens gaat dit onderdeel verder over productiegrondvormen: de continue productie, de functionele en de groepsgewijze fabricage. Ook komt productiesturing aan bod. Denk hierbij aan besturingssystemen op het gebied van logistiek. Onderwerpen zijn onder andere:  Material requirements planning (MRP-I) en Manufacturing resources planning (MRP-II). Dit zijn zogenaamde push-systemen. De pull-systemen als Just In Time (JIT) en Kanban worden ook besproken.

In het onderdeel Distributieproces komen zaken aan de orde als distributielocatie, distributiebesturing van voorraden en de distributiesystemen: Distribution requirements planning (DRP-I) en Distribution resources planning (DRP-II). Maar ook de onderwerpen distributie en transport, transportmodaliteiten en routeplanning. De verschillende soorten voorraden: de voorraad naar traject, de voorraad naar soort, de theoretische voorraad, de voorraadkosten en bestelmethoden komen bij Voorraadbeheer aan bod.

Tot slot gaat dit onderdeel in op reverse logistics. Denk hierbij aan het hergebruik van goederen en verpakkingen. Onderwerpen zijn onder andere de overeenkomsten en verschillen tussen milieulogistiek en reverse logistics. 

Vervolgens gaan we in op de randvoorwaarden en op de belemmeringen bij het succesvol toepassen van reverse logistics. Ook de aspecten van verpakkingen in verschillende logistieke omgevingen komen aan bod.

Verbreding van de logistiek

Dit deel gaat in op enkele methoden en technieken om de logistieke processen te verbeteren. De nadruk ligt daarbij op Supply Chain management. Bij supply chain management gaat het over een keten van organisaties uit een bedrijfskolom, die samen inzien dat integrale besturing tot voordelen voor eenieder leidt. Een volledige supply chain is de keten van bedrijven die begint bij het winnen van grondstoffen en via toeleveranciers, fabrikanten en de (detail)handel loopt naar de eindgebruikers. Die vormen van samenwerking staan bekend onder de term ketenintegratie. In dit onderwerp komen dan ook zaken aan de orde als ketenintegratie en ketenkosten en vormen van ketenlogistiek.

Inclusief vakliteratuur

Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.

Examens en diploma

Examens

De opleiding HBO Inleiding logistiek wordt afgesloten met een officieel examen van LOI Hogeschool. Dit examen bestaat uit open vragen. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van de opleiding HBO Inleiding logistiek ontvang je het certificaat HBO Inleiding logistiek van LOI Hogeschool.

Toelatingsprogramma

De opleiding HBO Inleiding logistiek geldt als toelatingsprogramma voor de volgende HBO-bacheloropleiding en Associate degree:

 • HBO-bachelor Logistics management
 • Associate degree Logistics management.

Dat betekent dat je op grond van het diploma HBO Inleiding logistiek kunt worden toegelaten tot deze opleidingen, als je 21 jaar of ouder bent. Bovendien biedt dit diploma ook de mogelijkheid tot vrijstelling voor de inhoudelijk overeenkomende modules van de HBO-bacheloropleiding.

Mogelijke vervolgopleidingen

Na afronding zijn er diverse vervolgopleidingen mogelijk. Zo zijn de bacheloropleiding HBO Logistics management en de Associate degree Logistiek en Economie logische vervolgopleidingen. Iedere module uit dit HBO-programma die met succes is afgerond, geeft recht op een certificaat. Met een behaald certificaat kun je vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende module binnen de bacheloropleiding en de Associate degree. De verantwoordelijke examencommissie besluit hierover. Voor dit HBO-programma gaat het in totaal om ongeveer 10 studiepunten (EC).

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

NVAO Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en bij de meeste opleidingen een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studeren bij LOI Hogeschool, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 2 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Kosten

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 2 x € 329,00
Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

Het collegegeld is inclusief:

 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 39,00 per maand. Hiervoor mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 556,63 - € 782,29*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 328,93 - € 462,28*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Collegegeld thuisstudie
2 x € 329,00
Studieduur
2 maanden
Type
Kort HBO-programma
Diploma
LOI Hogeschool
Onderdeel van
HBO-bachelor Logistiek en Economie

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 14 februari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 28 januari of 8 februari!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over thuis en klassikaal studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan