Toon 0 resultaten

Inge Höper, student MBO Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

"Onderaan de streep moet je toch een erkend diploma hebben"

Inge Höper maakte de overstap van de thuiszorg naar de kinderopvang. De juiste diploma’s heeft ze daarvoor inmiddels allang behaald. Toch is Inge alweer bezig met een volgende opleiding en kan ze het iedereen aanraden om te blijven leren.

Kans gepakt

“Ik kom oorspronkelijk uit de zorg en ben de kinderopvang eigenlijk ingerold. Het kwam op mijn pad; een kans die ik gepakt heb. Ik werkte in de thuiszorg en had veel diensten. Op een gegeven moment was dat niet meer te combineren met mijn gezin, dus ging ik solliciteren. Daarbij liep ik er steeds tegenaan dat mijn drie kinderen tijdens mijn eventuele nieuwe werkuren niet konden worden opgevangen door de kinderopvang. Toen ik voor de derde keer bij de opvang vroeg of er nog plek was en voor hoeveel dagen, vroegen ze: waarom kom je niet bij ons werken? En dat heb ik gedaan!

Snel een erkend diploma

De organisatie bood mij eerst een klein contract voor eenvoudig administratief werk, want ik moest natuurlijk nog een opleiding volgen in deze richting. In mijn opleidingenpakket zat geen greintje pedagogiek en onderaan de streep moet je toch een erkend diploma hebben. Mijn nieuwe werkgever bekostigde de MBO-opleiding pedagogisch medewerker en ik mocht zelf op zoek naar een geschikte opleider. Zo kwam ik bij de LOI uit. Ik wilde snel starten en bij de LOI kon dat. Bij andere opleiders moest ik óf een half jaar wachten om te kunnen starten óf 1 dag in de week naar school. De LOI was voor mij de beste manier om het erkende diploma te halen.

Verdieping van het vak

De kinderopvang groeide de afgelopen jaren explosief. Er kwamen steeds meer jonge mensen bij ons werken die alweer nieuwe kennis en inzichten hadden, terwijl ik hen moest begeleiden. Een van de stagiaires volgde een pedagogisch coachopleiding. Dat sprak mij ook erg aan, maar daarvoor moest ik wel een vooropleiding op MBO4-niveau hebben. Toen ben ik deze opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker gaan volgen. Voor mij een verdieping van het vak. Ik dacht: ik werk nog zeker 20 jaar, dan kan ik beter zorgen dat mijn werk leuk en interessant blijft. Ondanks mijn berg aan ervaring, steek ik er heel veel van op. We krijgen steeds meer te maken met problematiek, moeilijke gesprekken, mondige ouders; dan heb je echt die achtergrondkennis nodig. Het geeft mij handvatten én ik weet waar mijn jongere collega’s het over hebben.

Samen studeren met mijn zoon

De ene week besteed ik meer tijd aan mijn opleiding dan de andere week. Dit jaar zat mijn zoon in zijn examenjaar en hebben wij vaak samen aan tafel zitten studeren. Dat was motiverend voor ons allebei. Ik spreek soms ook moeilijke lesstof in op mijn telefoon en luister het weer af als ik ergens moet wachten of onderweg ben. Al heb ik maar 10 minuten, het zijn toch steeds weer 10 minuten. Hierna ga ik zeker die coach opleiding nog doen. Ik kan het iedereen aanraden om door te leren. Juist rond mijn leeftijd kun je weer makkelijker gaan studeren. De kinderen zijn wat ouder, je hebt vaak weer meer vrijheid. Door een opleiding te volgen, werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Je loopt tegen dingen aan die je nog niet wist van jezelf. Je blijft jezelf ontdekken en verbazen. Dat houdt je scherp. En natuurlijk komt het ook je werkkwaliteit ten goede.”

 

Meer over het vakgebied Onderwijs en Pedagogiek

De LOI heeft een groot aanbod in erkende opleidingen in het vakgebied Onderwijs en Pedagogiek. Zo heb je ruime keuze uit meerdere (volledige) MBO- en HBO-opleidingen. Daarnaast biedt de LOI diverse praktijkgerichte cursussen en specialisaties die gevolgd kunnen worden als bijscholing.

Bekijk het aanbod