Toon 0 resultaten

Dr. Yuri Bobbert over de meerwaarde van de beroepenveldcommissie ICT

LOI Hogeschool streeft er naar om opleidingen zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de vraag van de arbeidsmarkt. Om dit te realiseren zijn aan LOI Hogeschool meerdere beroepenveldcommissies verbonden, met daarin toonaangevende professionals die volledig op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in de branche.

Dr. Yuri Bobbert, Chief Information Security Officer (CISO) bij NN Group en onder andere verbonden aan de Radboud Universiteit en de University of Antwerp, is voorzitter van de beroepenveldcommissie ICT. We vroegen hem naar de meerwaarde van de beroepenveldcommissie en naar de actuele ontwikkelingen in het ICT-veld.

“Verbinding maken tussen arbeidsmarkt en onderwijs”

Meer verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt

”Het doel van de beroepenveldcommissie is om meer verbinding te maken tussen arbeidsmarkt en onderwijs. Hoe kunnen we het onderwijs zo goed mogelijk laten aansluiten op dat wat op de arbeidsmarkt wordt gevraagd? We komen zeer frequent bij elkaar om af te stemmen. Daarbij geven wij aan LOI Hogeschool aan welke trends en ontwikkelingen er spelen en wat er in het curriculum moet komen. LOI Hogeschool geeft vervolgens aan ons terug hoe zij dit in het curriculum hebben verwerkt. Bijvoorbeeld in de vorm van lesmaterialen of cases.”

Kritisch klankbord

”De meerwaarde van een beroepenveldcommissie? Ik denk dat LOI Hogeschool met deze commissie een heel kritisch klankbord heeft. Constructief kritisch bedoel ik dan. Wij kijken bijvoorbeeld ook mee naar nieuwe profielen die worden opgeleverd en hebben een rol bij de NVAO-accreditaties. Vanuit onze rol als beroepenveldcommissie lichten we daarbij toe hoe wij de vraag vanuit de arbeidsmarkt teruggeven aan LOI Hogeschool.”

Vooruitlopen op de vraag van de toekomst

”De ICT is een vrij dynamisch veld. Om het onderwijs goed te laten aansluiten op de behoefte van de arbeidsmarkt, moet je dan ook vooruitlopen op wat de vraag gaat worden in de toekomst. Zo kun je dit tijdig in het curriculum verwerken. De ontwikkelingen gaan zo snel dat lesstof over een half jaar alweer anders kan zijn. Je moet dan ook een gezonde balans vinden tussen een soort ‘basis capability’ die je studenten wilt meegeven op het gebied van ICT en daarbovenop een soort flexibele modules die meer kunnen wijzigen. Ik vind dat LOI Hogeschool dit heel goed doet. Neem bijvoorbeeld de opleiding HBO Software developer: geen volledig HBO maar het voldoet wel aan de vraag van de arbeidsmarkt.”

Trends in ICT

”Er zijn momenteel verschillende trends zichtbaar in de branche. De arbeidsmarkt van de toekomst vraagt om meer kennis van softwareontwikkeling. Vooral softwareontwikkeling op het gebied van Internet of Things wordt steeds belangrijker. Auto’s, lantaarnpalen, tandenborstels, je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt aangestuurd door software. Er is dan ook een enorme vraag naar goede software engineers. Daarnaast is er een belangrijke vraag naar mensen die de snelle software-ontwikkeling kunnen ’embedden’ in een organisatie. Het agile werken, het DevOps werken, is een belangrijke trend. De klant betrekken bij productontwikkeling, meteen feedback krijgen en dit meteen verwerken.

“Softwareontwikkeling op het gebied van Internet of Things wordt steeds belangrijker”

Een andere belangrijke ontwikkeling is de Cloud. Men is lang sceptisch geweest ten opzichte van de Cloud, maar inmiddels is het echt gemeengoed geworden. Ook cybersecurity is heel belangrijk, net als meer kennis over data. Organisaties worden steeds maar data-driven en vragen om data-analisten en data scientists.”

 

Meer over het vakgebied ICT

De ICT-ontwikkelingen volgen elkaar snel op en dat biedt volop kansen op een dynamische baan in deze veelzijdige sector. Behaal certificaten van o.a. EXIN, Microsoft, Cisco en Windows met de erkende ICT-opleidingen op elk niveau van de LOI.

Bekijk het aanbod