Toon 0 resultaten

Eigen budget, enorme keuze

Hoe daag je medewerkers uit om zich te blijven ontwikkelen? KPN en het Spaarne Gasthuis doen dit onder meer met een persoonlijk opleidingsbudget en groot studie-aanbod. Een kijkje in hun ‘opleidingskeukens’.

 

Alle ruimte voor ontwikkeling

Je kennis up-to-date houden om je functie zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren, is belangrijk. Maar KPN vindt het minstens zo belangrijk dat medewerkers aan de toekomst denken door te werken aan hun duurzame inzetbaarheid.

Iedereen die bij de telecomleverancier werkt, heeft naast het afdelingsbudget een persoonlijk budget van 1.000 euro per jaar om te besteden aan opleidingen. Als het bedrag volledig wordt besteed, kan het in het jaar erop worden verhoogd naar 1.500 euro. Medewerkers kunnen kiezen uit twee- tot drieduizend opleidingen van verschillende aanbieders, verzameld in een online catalogus.

Altijd in beweging

“Onze medewerkers vormen een brede populatie: van contactcentermedewerkers en netwerkarchitecten tot monteurs en salesspecialisten”, legt Eline Pinkse, manager Learning & Development, uit. “We willen iedereen voldoende keuze in opleidingen in zijn of haar vakgebied geven en daarnaast verschillende leervormen aanbieden. De reden waarom we voor de LOI als een van de aanbieders hebben gekozen, is dat het een grote, gevestigde speler is die een breed palet aan opleidingen en thuisstudies aanbiedt.”

De online catalogus is altijd in beweging, aldus Pinkse, omdat de tijden nu eenmaal snel veranderen. “Bepaalde vakgebieden ontwikkelen zich razendsnel, daar moet je wel op blijven inspelen. We kijken ook continu welke trends er zijn en waar vraag naar is, zodat we kunnen meebewegen. Slechts 10 tot 15 procent van alle aanvragen is voor opleidingen buiten de catalogus, dus dan doen we het goed.”

Medewerkers kiezen zelf welke cursussen, workshops en opleidingen ze willen volgen. Toestemming van de manager is niet nodig. Wil je een training doen om te werken aan je persoonlijke effectiviteit of juist een opleiding waarmee je in de toekomst een andere richting op kunt gaan; het mag allemaal. “Wij geloven erin dat als onze mensen bewegen en groeien, het bedrijf dat ook blijft doen. Jezelf blijven ontwikkelen draagt bij aan je zelfvertrouwen en dat is juist in een tijd waarin er veel verandert heel belangrijk.”

Drempel weg

De vrije keuze is wat Ger Verweij (63), technisch consultant bij KPN en al bijna veertig jaar in dienst, zo fijn vindt. “Voorheen kreeg ik ook alle ruimte om mezelf te ontwikkelen. Voor bepaalde trainingen had ik alleen niet snel budget gevraagd, ook al had ik het vast gekregen. Er was een drempel en die is door het persoonlijke budget weg.”

Hij volgde al “ik weet niet hoeveel” opleidingen in zijn carrière: van hbo- en wo-studies tot cursussen over de ‘zachtere kant’. ‘Rust in je kop’ en ‘de klantfluisteraar’ bijvoorbeeld, heel interessant.” Nu doet hij LOI-opleidingen voor twee programmeertalen: Java en Python. “Er waren opleidingen die ik grotendeels in de baas z’n tijd heb gevolgd, deze doe ik in mijn eigen tijd. Een van de redenen waarom ik voor deze opleidingen heb gekozen, is de flexibiliteit: ik kan het in mijn eigen tempo doen, maar het is minder vrijblijvend dan alleen een boek kopen. De webondersteuning werkt heel goed voor mij.”

Nieuwe energie

Verweij maakt zijn budget elk jaar op, maar dat geldt niet voor alle medewerkers. “Het is ook niet verplicht, maar het aantal mensen dat het wel doet neemt jaarlijks toe”, zegt Pinkse. “Bovendien zie je dat er steeds vaker wordt gekozen voor meerdaagse trainingen en opleidingen in plaats van alleen korte workshops. Populair zijn de trainingen op het gebied van agile werken en persoonlijke vaardigheden. ”

Leergierig als hij is, denkt Verweij dat er nog vele opleidingen voor hem zullen volgen. “Ik vind het altijd leuk om nieuwe dingen te leren, daardoor kijk ik ook weer anders tegen mijn werk aan en krijg ik nieuwe energie. Stilstand is saai!”

 

Boeien & doorgroeien

Wie in de zorg werkt en iets nieuws zoekt, of juist vanuit een andere branche wil switchen, krijgt die kans in het Spaarne Gasthuis. “Het beroep van verpleegkundige biedt veel doorgroeimogelijkheden.”

In beweging zijn en blijven: in het Spaarne Gasthuis weten ze hoe belangrijk doorlopend leren en ontwikkelen is. Sinds een aantal jaren is het Spaarne Gasthuis een van de STZ-ziekenhuizen. Deze vereniging van voorhoedeziekenhuizen werkt samen aan betere patiëntenzorg, en opleiding is daar een belangrijk onderdeel van.

Medewerkers van het Spaarne Gasthuis worden uitgedaagd om hun opleidingswensen vorm te geven. Wat hebben zij nodig om zichzelf te ontwikkelen als zorgprofessional? Het Spaarne Gasthuis biedt ook beroepsopleidingen. “Voor doktersassistente, mbo-verpleegkundige en hbo-verpleegkundige heeft het Spaarne Gasthuis nu speciale verkorte trajecten ontwikkeld”, vertelt Hélène de Groot, hoofd onderwijs bij de Spaarne Gasthuis Academie.

Snuffelstage

Voor het verkorte traject tot mbo-verpleegkundige is veel belangstelling, laat ze weten. “Er lopen nu 70 kandidaten een snuffelstage in ons ziekenhuis en in de thuiszorg bij Zorgbalans. Tijdens dit voortraject volgen ze ook alvast modules van de opleiding en doen ze een geschiktheidstoets. Zo krijgen ze een voorproefje: ze kunnen zien of het beroep van verpleegkundige iets voor hen is, voordat ze besluiten hun vaste baan op te zeggen.” Voorjaar 2019 start er een soortgelijk traject voor hbo-verpleegkundigen.

Moeilijk te vervullen vacatures

“Het is zaak om nu al te kijken wat nodig is voor de toekomst. Onderwijs is een kwestie van zowel vooruitkijken als vooroplopen”, zegt De Groot. Patiënten verblijven steeds korter in het ziekenhuis, de druk op thuiszorg wordt groter. Zowel ziekenhuizen als thuiszorg kampen met moeilijk te vervullen vacatures. Het Spaarne Gasthuis en de ouderenzorgorganisatie Zorgbalans hebben daarom besloten gezamenlijk de beroepsopleiding vorm te geven.

De nieuwe mbo-opleiding is zodanig ingericht dat de studenten in drie zorgvelden – ziekenhuis, thuiszorg en ouderenzorg – zeven maanden stage lopen. De Groot: “Hierdoor krijgen ze een goed beeld van de zorg in al zijn facetten. Bovendien wordt de opleiding volledig betaald en ontvangt de kandidaat tijdens de opleiding ook al een salaris. Zo is een carrièreswitch aantrekkelijk.” Na hun diplomering kunnen mensen kiezen in welk werkveld ze aan de slag willen en ook daarna is er nog ruimte voor ontwikkeling. “Het beroep van verpleegkundige biedt veel doorgroeimogelijkheden.”

Diploma halen

De keuze voor de LOI als opleidingspartner voelde logisch, aldus De Groot. “Collega’s uit diverse ziekenhuizen bleken zeer tevreden over de samenwerking met de LOI. Het uitvalspercentage van die opleidingstrajecten was ook opvallend laag en dat is natuurlijk wat je wilt, dat iedereen die eraan begint ook uiteindelijk een diploma behaalt.”

Ook voor het Spaarne Gasthuis bleek het ontwikkelen van een verkort onderwijsprogramma samen met de LOI een schot in de roos. “De onderwijsinstelling is flexibel, levert maatwerk en denkt creatief mee. Alles was bespreekbaar, bijvoorbeeld lessen in de weekenden of ‘s avonds. Ideaal wanneer mensen in het voortraject nog overdag werken!”

 

Meer over het opleiden van medewerkers

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem contact op met LOI Zakelijk.

Contact en advies