Toon 0 resultaten

Neem deel aan een uniek opleidingsprogramma

 

Neem deel aan een uniek opleidingsprogramma

 

Overstappen naar de geestelijke gezondheidszorg? Wij betalen je opleiding!

Als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg werk je aan de zorg voor mensen die dat hard nodig hebben. Naast dat het een heel belangrijk en vooral mooi vak is, zijn de perspectieven op de arbeidsmarkt erg goed. Het tekort aan gediplomeerde verpleegkundigen biedt volop kansen voor carrièreswitchers.

Overweeg jij een baan als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg en beschik je niet over de juiste diploma’s? Dan kun je bij GGZ Rivierduinen een betaalde opleiding tot MBO-verpleegkundige volgen waarbij je ook een passend salaris ontvangt! GGZ Rivierduinen is op zoek naar gemotiveerde mensen met hart voor de zorg. Na de opleiding kun je direct als gekwalificeerd verpleegkundige aan de slag. Wacht dus niet langer en grijp deze prachtkans!

 • Tijdens een uniek voortraject kun je ervaren of de baan, de opleiding en de zorginstelling bij jou past.
 • De opleiding wordt geheel betaald.
 • Tijdens de opleiding krijg je een dienstverband bij GGZ Rivierduinen.
 • Je ontvangt al tijdens je opleiding een salaris.
 • Het MBO 4-diploma dat je haalt, is volledig erkend.

logo ggz rivierduinen

Hoe werkt dit?

Na aanmelding volg je eerst een voortraject. Indien je dit en de daaropvolgende selectieprocedure succesvol doorloopt, start de opleiding waarin je werken en leren combineert. Je bent tijdens de opleiding in dienst van GGZ Rivierduinen. Na afronding van de opleiding heb je een voorkeurspositie voor aanname bij GGZ Rivierduinen.

Voortraject GGZ Rivierduinen VOL!
Let op: Je kunt nog wel het formulier invullen zodat je op de reservelijst komt voor een eventuele volgende groep. Een plek op de reservelijst biedt geen garantie.

Nu inschrijven voortraject

Het voortraject

Het voortraject is een belangrijke fase vóór je kunt starten aan de daadwerkelijke opleiding. Tijdens het voortraject kom jij erachter of de geestelijke gezondheidszorg echt bij je past. Tegelijk is het voor je toekomstige werkgever een goede manier om zeker te zijn dat je het werk in de zorg aankunt.

Toelating tot het voortraject

Om tot het voortraject te worden toegelaten, heb je geen diploma en ervaring nodig in de zorg. Er zijn wel een aantal andere eisen waar je aan dient te voldoen:

 • Je beschikt over een MBO-diploma of je beschikt over aantoonbaar werk- en denkniveau op minimaal MBO-3 niveau.
 • Je staat open voor flexibele diensten (nacht-, avond- en weekenddiensten).
 • Je hebt een pro-actieve houding.

Let op: Startende beroepsbeoefenaars en kandidaten die al een zorgopleiding hebben gedaan, behoren NIET tot de doelgroep en worden niet toegelaten aangezien daarvoor andere ontwikkeltrajecten bestaan.

Onderdelen van het voortraject

Tijdens het voortraject volg je één module uit de LOI-opleiding MBO Verpleegkundige: Communicatie. Bij deze module horen 3,5 verplichte lesdagen. Alle lesdagen worden op zaterdag georganiseerd. De lesdagen worden bij GGZ Rivierduinen in Leiden gegeven. Indien nodig (bijv. i.v.m. Corona) zullen de lesdagen als virtual classroom georganiseerd worden. 

Bij inschrijving voor het voortraject geef je aan voor welk cluster van lesdagen je beschikbaar bent. Indien je voor beide clusters beschikbaar bent, kun je ze allebei aankruisen. Op het aanmeldformulier vind je de data van de lesdagen.

Cluster 1
Lesdag 1: Communicatie Zaterdag 7 november 2020 Fysiek
Lesdag 2: Communicatie Zaterdag 5 december 2020 Online
Lesdag 3: Communicatie Zaterdag 23 januari 2021 Fysiek
Lesdag 4: Inleiding in de psychiatrie (halve dag) Zaterdag 6 februari 2021 Fysiek
Cluster 2
Lesdag 1: Communicatie Zaterdag 21 november 2020 Fysiek
Lesdag 2: Communicatie Zaterdag 12 december 2020 Online
Lesdag 3: Communicatie Zaterdag 30 januari 2021 Fysiek
Lesdag 4: Inleiding in de psychiatrie (halve dag) Zaterdag 13 februari 2021 Fysiek

Naast het volgen van de module met de verplichte lesdagen, loop je ook twee dagen ‘snuffelstage’. Tijdens de stages loop je mee met medewerkers in verschillende klinieken.

Afronding van het voortraject

Als je de module en de snuffelstages succesvol hebt afgerond, maak je kennis met bureau STERK. Zij toetsen je kennis van Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast zal er ook een persoonlijk assessment worden afgenomen. Indien je de toetsen succesvol afrondt, krijg je met deze toetsen vrijstellingen voor deze instellingsexamens tijdens de opleiding. De tijd waarin je het voortraject volgt, kun je zelf indelen. De deadline voor het afronden van alle onderdelen van het voortraject is zondag 28 februari 2021.

Voordat je kunt beginnen aan de opleiding MBO 4 Verpleegkundige, vindt er een selectie-gesprek plaats met GGZ Rivierduinen. Er wordt gekeken naar motivatie, het verloop van de snuffelstages, de resultaten van de module en de uitslagen van de toetsen bij Bureau STERK.

Om mee te doen aan het voortraject betaal je € 303,- (in drie termijnen). Dit bedrag krijg je geheel terug als je in dienst komt bij GGZ Rivierduinen.

MBO 4-opleiding Verpleegkundige

De praktijk

De opleiding duurt twee jaar en negen maanden en het praktijkgedeelte van de opleiding is opgebouwd uit drie leer-werkperiodes van elf maanden. Tijdens de drie stages word je begeleid vanuit GGZ Rivierduinen en pas je de theorie toe in de praktijk en kun je je vaardigheden oefenen en ontwikkelen. Alle leerperiodes vinden plaats op locaties in het verzorgingsgebied van GGZ Rivierduinen.

De theorie

Het lesmateriaal is beroepsgericht en sluit naadloos aan op de praktijk. Er is aandacht voor alle kennis en vaardigheden waarover een verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg moet beschikken. Zo leer je o.a. over het verlenen van basiszorg, verpleegtechnische vaardigheden en het werken met specifieke groepen. Aan bod komt ook het opstellen van verpleegplannen. Het lesmateriaal voldoet aan de meest recente eisen vanuit de overheid.

Mocht je na het voortraject niet worden geselecteerd om verder te gaan met de opleiding bij GGZ Rivierduinen, kies er dan voor om de reguliere LOI-opleiding MBO Verpleegkundige te volgen. Je start al met een vrijstelling

Vragen en antwoorden

Voortraject

Waarom een voortraject?

Het is voor ons belangrijk dat je weet waar je aan begint. Je krijgt door het voortraject de kans om te ervaren of het verpleegkundige vak écht bij je past en of je klaar bent om weer een opleiding te gaan volgen. GGZ Rivierduinen krijgt de kans om je veel beter te leren kennen dan alleen tijdens een sollicitatiegesprek.

Door het voortraject leren we elkaar beter kennen en kan iedereen een betere keuze maken. Het opleidingstraject zal namelijk van jou, maar ook van de zorginstelling een flinke investering vragen.

Wanneer start het voortraject?

Het aanmelden voor het voortraject doe je bij de LOI.
De start van het voortraject is november 2020. Na het inleveren van het inschrijfformulier ontvang je een bevestiging. Eind oktober ontvang je je lesmateriaal en je persoonlijke inlogcode voor de online leeromgeving LOI Campus. Dan kun je van start met de module ‘communicatie’ en kun je zelf na de eerste lesdag te hebben gehad, je snuffelstages gaan inplannen.
Er zijn maximaal 24 plaatsen beschikbaar in het voortraject, de inschrijvingen worden behandeld op basis van de datum van binnenkomst.

Hoe lang duurt het totale voortraject?

Dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Je kunt zelf bepalen wanneer je de module ‘communicatie’ doet en wanneer je de snuffelstages loopt. We adviseren je wel zo snel mogelijk te starten met de module en de snuffelstages gelijk in te plannen in overleg met GGZ Rivierduinen.

De enige eis is dat je de module en snuffelstages vóór zondag 28 februari hebt afgerond. Je sluit het voortraject af met een assessment in de eerste 2 weken van maart 2021. Je bent er zelf verantwoordelijk voor om alle onderdelen op tijd af te ronden en aanwezig te zijn bij alle lesdagen.

Hoeveel lesdagen zitten er in het voortraject?

Er zijn 3,5 lesdagen. Ze vinden deels online plaats en deels plaats bij GGZ Rivierduinen locatie Rijnveste te Leiden op zaterdagen. Zodra je ingeschreven bent bij de LOI zie je wanneer jouw lesdagen gepland zijn. Het is lastig om te ruilen van lesdag, maar indien het echt noodzakelijk is, kun je hierover contact opnemen met zakelijkservice@loi.nl.

Wat gebeurt er als er meer aanmeldingen zijn voor het voortraject dan plaatsen?

In het voortraject zijn 24 plaatsen beschikbaar. Dit betekent dat kandidaten op basis op volgorde van inschrijving tot het traject worden toegelaten. Zijn er meer kandidaten? Dan komen deze op de reservelijst voor een eventuele volgende groep.

Wat gebeurt er als er meer geschikte kandidaten zijn dan opleidingsplaatsen?

Er zijn 12 opleidingsplaatsen beschikbaar. Uiteraard worden de beste kandidaten geselecteerd. De overige kandidaten kunnen zich laten adviseren over andere mogelijkheden.

Moet ik mijn baan al opzeggen voor het voortraject?

Nee, de lesdagen worden zoveel mogelijk buiten reguliere werktijden georganiseerd. De snuffelstages kun je in, overleg met de zorginstelling, zelf plannen op dagen die jou het beste uitkomen.  

Wanneer zijn de snuffelstages en hoe lang zijn ze?

Vóór zondag 28 februari 2021 ga je 2 dagen snuffelstage lopen in het verzorgingsgebied van GGZ Rivierduinen. In de 2e week van november ontvang je van GGZ Rivierduinen informatie over de 2 afdelingen waar je een snuffelstage gaat lopen. Wanneer je dat doet, plan je in overleg met de contactpersoon van de betreffende afdeling(en).

Selectie

Hoe ziet het traject bij Bureau STERK er precies uit?

In de eerste twee weken van maart 2021 zal iedereen die de modules en de snuffelstages succesvol en op tijd doorlopen heeft uitgenodigd worden voor de toetsen met Bureau STERK. Gedurende ongeveer 5 uur word je getest op Nederlands, Engels en Rekenen. Dit zijn de generieke modules die in elke MBO 4 opleiding opgenomen zijn. Het niveau van de toetsen is 3F. Voor Nederlands en Rekenen wordt een deel van de toets ook mondeling afgelegd. De toetsen worden afgenomen bij GGZ Rivierduinen locatie Rijnveste te Leiden. Voor Loopbaan & Burgerschap maak je thuis een opdracht die ingezonden wordt naar Bureau STERK. Naast de toetsen zal Bureau STERK ook een persoonlijkheidstest afnemen.

Hoe kan ik me voorbereiden op deze toetsen?

Het is voor iedereen raadzaam om in de voorbereiding oefentoetsen te maken en voorbeeldexamens te bekijken. Er zijn diverse sites, bijvoorbeeld:

 • www.beterspellen.nl  
 • www.beterrekenen.nl   
 • www.cito.nl/onderwijs/voortgezet onderwijs/rekentoets_vo/voorbeeldtoetsen.aspx   
 • www.examenbladmbo.nl/onderwerp/voorbeeldexamens-bekijken   
 • www.examenbladmbo.nl/onderwerp/voorbeeldexamens-pdf-en-word/2017-2018

Hoe wordt de selectie gemaakt?

De selectie wordt gebaseerd op de uitslagen van de testen van bureau Sterk, de in het voortraject belopen stages en gevolgde lessen, je motivatie en het selectiegesprek.      

Wanneer weet je of je definitief tot de opleiding bent toegelaten?

Na de selectiegesprekken in maart hoor je of je tot de opleiding bent toegelaten. We zorgen dat je het uiterlijk dinsdag 30 maart weet, zodat je op tijd je baan kunt opzeggen en per 1 mei 2021 kunt starten met je nieuwe baan als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg in opleiding. Per 1 april 2021 schrijven we je al wel in voor de opleiding, zodat je actief aan de slag kan met je voorbereidingen.  

Stel dat ik niet aangenomen wordt voor deze opleiding bij GGZ Rivierduinen. Wat dan?

Je kunt dan nog steeds de opleiding volgen bij de LOI, alleen wordt de opleiding dan niet voor je betaald en zal je geen salaris ontvangen van GGZ Rivierduinen gedurende de opleiding. De module die je gevolgd hebt en de eventuele toetsen die je behaald hebt bij STERK kun je nog steeds indienen ter vrijstelling tijdens de opleiding.

Indien je zelf geen stageplaats kunt vinden kan het stagebureau van de LOI je daarin ondersteunen.Het volgen van het voortraject is dus nooit zonde van je geld of je tijdsinvestering!

Opleiding

Is er een maximum aantal deelnemers?

In het voortraject zijn 24 plaatsen beschikbaar. Voor de opleidingsgroep die in april 2021 met de volledige opleiding MBO Verpleegkundige start, is het maximum gesteld op 12 kandidaten.

Wat zijn de toelatingseisen?

Om tot het voortraject te worden toegelaten:

 • beschik je over een MBO-diploma of over aantoonbaar werk- en denkniveau op minimaal MBO-3 niveau;
 • ben je flexibel ten aanzien van flexibele diensten (nacht-, avond- en weekenddiensten);
 • heb je een proactieve houding.

Als je het voortraject succesvol afgerond hebt en de toetsen van Bureau STERK gehaald hebt, mag je door naar de selectiegesprekken.

Hoeveel uur moet je minimaal beschikbaar zijn?

Je krijgt een contract van minimaal 28 en maximaal 36 uur per week. In dit contract is 4 uur per week opgenomen voor studie, zowel zelfstudie als theorielessen.

Hoe hoog is de studiebelasting? Hoeveel uur per week moet ik gemiddeld studeren?

Dat is moeilijk te zeggen en zal, afhankelijk van eerdere ervaring, voor iedereen anders zijn. Houd rekening met gemiddeld 10 tot 12 uur studiebelasting per week, naast je werktijd.

Wanneer gaat de opleiding van start?

De opleiding start op 1 april 2021. De startdatum van je contract bij GGZ Rivierduinen is op 1 mei 2021.

Waar vinden de lesdagen plaats?

Tijdens de opleiding vinden de gezamenlijke lesdagen plaats op de locatie ‘Rijnveste’ in Leiden aan de Sandifortdreef 19. Er wordt ongeveer één keer per drie weken een lesdag gepland.

Hoe en door wie word je tijdens het praktijkdeel van de opleiding begeleid?

Je collega-verpleegkundigen zullen je op de werkvloer begeleiden tijdens de opleiding, daarbij krijg je een vaste werkbegeleider toegewezen. Daarnaast ondersteunt de praktijkopleider het gehele leerproces en krijg je begeleiding van de LOI door middel van een stagebegeleider.

Werk ik alleen of altijd onder begeleiding?

In het begin werk je onder begeleiding.Afhankelijk van de afdelingsorganisatie kan het zijn dat je al snel alleen werkt met  een aantal cliënten. Je werkt vervolgens toe naar steeds meer zelfstandigheid waarbij je altijd terug kunt vallen op een gediplomeerde verpleegkundige of een ouderejaars leerling.

Hoe gaan mijn werkuren er uit zien?

Elke medewerker werkt volgens een rooster, ook de verpleegkundige in opleiding. Er wordt overdag, ‘s avonds, ’s nachts, in het weekend en op feestdagen gewerkt. De roosteraar streeft ernaar maximaal rekening te houden met je aanvragen voor vrije dagen, verlof en diensten.

Als ik een module niet in één keer haal; mag ik dan een herexamen doen?

Je kunt tijdens de opleiding zelf kiezen wanneer je het examen maakt. Plan het examen dus pas in als je de oefenexamens goed kunt maken. Natuurlijk kan het altijd een keer gebeuren dat je niet in één keer slaagt, dan mag je een herexamen maken. De kosten voor een herexamen worden los in rekening gebracht. 

Salaris en contract

Wat ga ik maximaal verdienen tijdens de opleiding?

Je salaris is afhankelijk van je opleiding en werkervaring. Tijdens de opleiding word je ingedeeld in schaal FWG 40 maximaal trede 5 , met een maximum salaris van € 2553,- op basis van 36 uur per week conform de CAO GGZ 2020-2021 , exclusief ORT (onregelmatigheidstoeslag), vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Wat als ik in mijn huidige baan meer verdien?

Tijdens de opleiding word je ingeschaald in de schaal FWG 40 met een maximum van € 2553,- op basis van een 36-urige werkweek conform de CAO GGZ - 2020-2021 exclusief ORT, vakantiegeld en eindejaarsuitkering. De keus of dat voldoende is, ligt volledig bij jou. Uiteraard groei je na je diplomering door in je salaris. Je wordt dan ingeschaald in FWG 45.

Hoe zit het als ik nu een uitkering heb? Volg ik de opleiding dan met behoud van uitkering of kom ik in dienst van GGZ Rivierduinen?

Tijdens het voortraject behoud je je uitkering. Bij de start van de opleiding kom je in dienst van GGZ Rivierduinen en stopt je uitkering.

Wat ga ik later als gediplomeerd verpleegkundige verdienen?

Als gediplomeerd MBO-verpleegkundige kom je in schaal FWG 45 conform CAO GGZ. Het maximum salaris is € 3226,- conform de CAO GGZ 2020-2021 exclusief ORT, vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Wat is de aard van het contract?

Je krijgt een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding.

Heb ik na de opleiding baangarantie bij GGZ Rivierduinen?

De verwachting is dat we je een baan kunnen aanbieden. De komende jaren is de vraag naar gediplomeerd verpleegkundigen groot. Met je opleiding als MBO-verpleegkundige kun je in meerdere werkvelden gaan werken. Er geldt na je diplomering geen nawerkperiode.

Wat als ik halverwege de opleiding ontdek dat het niks voor mij is of ik om een andere reden wil stoppen?

Door het voortraject gaan we er vanuit dat je goed weet waar je aan begint. Toch kan het altijd voorkomen dat je wilt of moet stoppen met de opleiding. In dat geval gaan we eerst het gesprek met je aan. Mogelijk is er iets dat we gezamenlijk kunnen oplossen. Als je echt wilt stoppen, dan kan dat. Dan beëindigen we de leerarbeidsovereenkomst en geldt er géén terugbetalingsregeling.

Vanaf wanneer geldt er een onregelmatigheidstoeslag (ORT)?

Als je onregelmatige diensten draait, ontvang je een toeslag voor die uren. Dit geldt vanaf de aanvang van je dienstverband. Meer informatie over ORT kun je vinden in de cao.

Waar kan ik terecht met mijn vragen?

Op de werkvloer kun je altijd terecht bij je collega’s, je werkbegeleider of de praktijkopleider. Bij LOI Zakelijk is er een vast aanspreekpunt voor de studenten (zakelijk@loi.nl en 071 545 1234 – optie 2 en daarna optie 4).

Algemeen

Hoe ziet de planning eruit?

 • Je kunt na inschrijving direct starten met de module ‘communicatie’.
 • Vóór 28 februari 2021 moet je de module en de snuffelstages hebben afgerond.
 • In de eerste 2 weken van maart 2021 vinden de toetsen bij Bureau STERK plaats.
 • Eind maart vinden de selectie- en arbeidsvoorwaarden gesprekken plaats.
 • Als je wordt aangenomen kun je vóór 1 april 2021 je baan opzeggen.
 • Op 1 april 2021 begint het theoretisch opleidingstraject.
 • Op 1 mei 2021 start je dienstverband bij GGZ Rivierduinen en volg je het praktische opleidingsgedeelte van 2 jaar en 9 maanden.

Ik zou graag willen deelnemen aan dit traject, maar ik kan de beslissing nu nog niet nemen. Wordt dit traject nogmaals herhaald?

Het is nu nog niet te zeggen of dit traject ook in 2021-2022 opnieuw zal worden herhaald.

Wat zijn de kosten?

Het voortraject kost eenmalig € 303,-. Deze kosten worden verspreid over drie maanden van €101,-.  We brengen dit in rekening omdat we graag willen dat deelnemers het voortraject serieus nemen. Als je het voortraject met een voldoende hebt afgerond en je wordt aangenomen, krijg je dit bedrag terug.

"De tekorten in de zorg terugdringen, dát is waar het om draait"
Rosemarie Goddijn

Opleider verpleegkundige en agogische beroepen GGZ Rivierduinen


Lees het interview
"De tekorten in de zorg terugdringen, dát is waar het om draait"
Rosemarie Goddijn

Opleider verpleegkundige en agogische beroepen GGZ Rivierduinen

Lees het interview