Is er een maximum aantal deelnemers?
In het voortraject zijn 40 plaatsen beschikbaar. Het aantal deelnemers wordt per jaar bepaald. Voor de opleidingsgroep die in april 2020 met de volledige opleiding MBO Verpleegkundige – Geestelijke gezondheidszorg start, is het maximum gesteld op 15 kandidaten.
Wat zijn de toelatingseisen?
Om tot het voortraject te worden toe gelaten:
- beschik je over een MBO-diploma of over aantoonbaar werk- en denkniveau op minimaal MBO-3 niveau;
- ben je tussen de 30 en 55 jaar oud;
- ben je flexibel ten aanzien van flexibele diensten (nacht- en weekenddiensten);
- heb je een proactieve houding.
Als je het voortraject succesvol afgerond hebt en de toetsen van Bureau STERK gehaald hebt, mag je door naar de selectiegesprekken.
Hoeveel uur moet je minimaal beschikbaar zijn?
Je krijgt een contract van minimaal 28 en maximaal 36 uur per week. In dit contract is 4 uur per week opgenomen voor studie, zowel zelfstudie als theorielessen.
Hoe hoog is de studiebelasting? Hoeveel uur per week moet ik gemiddeld studeren?
Dat is moeilijk te zeggen en zal, afhankelijk van eerdere ervaring, voor iedereen anders zijn. Houd rekening met gemiddeld 10 tot 12 uur studiebelasting per week, naast je werktijd.
Wat is de inhoud van de studie (welke vakken)?
Alles over het studieprogramma vind je op www.loi.nl/n-3330-mbo-verpleegkundige-geestelijke-gezondheidszorg. Op deze pagina kun je het terug vinden onder het hoofdstuk ‘Inhoud van de opleiding’ en dan onder het kopje ‘Bekijk de modules van de opleiding’.
Wanneer gaat de opleiding van start?
De opleiding start op 1 april 2020, dat is ook de startdatum van je contract.
Waar vinden de lesdagen plaats?
Tijdens de opleiding vinden de gezamenlijke lesdagen plaats op de locatie ‘Rijnveste’ in Leiden aan de Sandifortdreef 19. Er wordt ongeveer één keer per drie weken een lesdag gepland.
Hoe en door wie word je tijdens het praktijkdeel van de opleiding begeleid?
Je collega verpleegkundigen zullen je op de werkvloer begeleiden tijdens de opleiding, daarbij krijg je een vaste werkbegeleider toegewezen. Daarnaast ondersteunt de praktijkopleider het gehele leerproces en krijg je begeleiding van de LOI door middel van een stagebegeleider.
Werk ik alleen of altijd onder begeleiding?
In het begin werk je onder begeleiding. Je werkt vervolgens toe naar steeds meer zelfstandigheid waarbij je altijd terug kunt vallen op een gediplomeerde verpleegkundige of een ouderejaars leerling.
Hoe gaan mijn werkuren er uit zien?
Elke medewerker werkt volgens een rooster, ook de verpleegkundige in opleiding. Er wordt overdag, ‘s avonds, ’s nachts, in het weekend en op feestdagen gewerkt. De roosteraar streeft er naar maximaal rekening te houden met je aanvragen voor vrije dagen, verlof en diensten.
Als ik een module niet in één keer haal; mag ik dan een herexamen doen?
Je kunt tijdens de opleiding zelf kiezen wanneer je het examen maakt. Plan het examen dus pas in als je de oefenexamens goed kunt maken. Natuurlijk kan het altijd een keer gebeuren dat je niet in één keer slaagt, dan mag je een herexamen maken. De kosten voor een herexamen bedragen € 110,-.
Welke werkzaamheden behoren straks tot mijn taken als MBO-Verpleegkundige?
Op de specifieke opleidingspagina vind je meer informatie over je toekomstige vak: https://www.loi.nl/n-3330-mbo-verpleegkundige-geestelijke-gezondheidszorg