Toon 0 resultaten

Heb je al de nodige ervaring opgedaan in het vakgebied van je studie? Dan kom je wellicht in aanmerking voor vrijstelling op basis van werkervaring. Je hoeft dan geen examen te doen voor de desbetreffende module, bespaart studietijd én krijgt korting op het les- of collegegeld en het examengeld.

Voor welke modules kan ik vrijstelling aanvragen?

Het aanvragen van vrijstelling op basis van werkervaring is mogelijk voor de meeste modules. Ook vrijstelling aanvragen voor de stage en de praktijkopdrachten is mogelijk. Het afstudeeronderzoek bij HBO wordt nooit vrijgesteld.

Zo werkt het

EVC-traject

EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Tijdens een valideringsprocedure (het EVC-traject) wordt in kaart gebracht over welke kennis, vaardigheden en attitudes iemand op dat moment beschikt. Deze ‘ervaring’ wordt beschreven in een ervaringscertificaat. De LOI accepteert alleen ervaringscertificaten van door de LOI erkende loopbaanadvies bureaus: EVC NederlandBureau Sterk, of Libereaux.

Informatie over de inrichting van het EVC-traject vind je op de websites van de EVC-bureaus. Zij kunnen je ook vertellen wat de kosten en doorlooptijd van het EVC-traject zijn.

Verzilveren ervaringscertificaat

Een vrijstelling op basis van een ervaringscertificaat vraag je altijd aan voordat je je inschrijft. Dit doe je als volgt:

  1. Download het Formulier vrijstellingsverzoek EVC en print het uit.
  2. Vul het formulier volledig in en geef aan voor welke modules je vrijstelling aan wilt vragen.
  3. Voeg het EVC-ervaringscertificaat (van EVC Centrum Nederland, Bureau Sterk of Libereaux) en een kopie van je legitimatiebewijs toe. Het ervaringscertificaat mag niet ouder zijn dan twee jaar.
  4. Scan het ingevulde formulier en de benodigde documenten in en mail deze naar mbocollege@loi.nl (voor MBO) of loihogeschool@loi.nl (voor HBO). Grote bestanden kunnen we WeTransfer worden verzonden.
  5. Wanneer het dossier compleet is, zal de Examencommissie het verzoek beoordelen. De Examencommissie is onafhankelijk en heeft geen banden met de EVC-bureaus. Een afgerond EVC-traject leidt daarom niet automatisch tot vrijstelling van alle aangevraagde modules.
  6. Binnen ongeveer drie à vier weken laat de Examencommissie je weten de gevraagde vrijstellingen zijn toegekend.

Meer informatie over het verzilveren van een ervaringscertificaat vind je hier.

Kosten

De kosten voor een EVC-traject zijn te vinden op de website van het EVC-bureau. De kosten van het indienen van een vrijstellingsverzoek EVC bedragen € 300,-.

Korting bij verleende vrijstellingen

Wanneer een vrijstelling wordt toegekend, ontvang je 100% korting op het les- of collegegeld en het examengeld.

Let op: De genoemde korting is alleen van toepassing als je het EVC-traject voor inschrijving hebt doorlopen.

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Onze studieadviseurs staan je graag te woord. Bel .