Toon 0 resultaten

Van eerste thuisstudie tot een van de grootste opleiders

Al meer dan 95 jaar voorop in onderwijs

1923 was een memorabel jaar. In Egypte wordt de tombe van farao Toetanchamon geopend. Een Zweed koopt de eerste koelkast ter wereld. Boven Los Angeles worden de letters 'Hollywoodland' in de heuvels geplaatst. En in Leiden? In Leiden start de LOI met een schriftelijke cursus boekhouden: de allereerste thuisstudie van Nederland. Vanaf dat moment loopt de LOI voorop in onderwijs. Het aantal opleidingen wordt continu uitgebreid, volgens de strengste kwaliteitseisen. Ver voordat internet en email gemeengoed zijn, worden deze al ingezet. In 1996 wordt LOI Hogeschool geopend door de toenmalige minister van OCW. En vandaag de dag zorgt de LOI dat zowel thuis alsook klassikaal studeren beter in je leven past dan ooit. In de tijdlijn zie je de ontwikkelingen die de LOI heeft doorgemaakt om van de eerste afstandsopleider uit te groeien tot een van de grootste opleiders van Nederland met jaarlijks bijna 100.000 studenten. 

1923 - De eerste opleiding: afstandsonderwijs is geboren

In 1923 start het Instituut voor Handelswetenschappen, voorloper van de LOI, aan de Nieuwsteeg in Leiden. Met één opleiding, een schriftelijke cursus boekhouden, is het de eerste afstandsopleider in Nederland. 

1941 - De oprichting van de Leidse Onderwijsinstellingen

Het pakket aan opleidingen groeit fors en in 1941 richt het Instituut voor Handelswetenschappen samen met het Nederlandsch College voor Algemene Studieleiding de Leidse Onderwijsinstellingen op.

1953 - L.O.I.-phone

'Met de L.O.I.-phone is het mogelijk klanken te beluisteren en in onbeperkte mate zelf vast te leggen en te reproduceren.' In 1953 introduceerde de LOI een eigen bandrecorder om het talenonderwijs te ondersteunen. Heel vooruitstrevend! En voor Nederlandse gezinnen een handige manier om bijvoorbeeld eindeloos te oefenen met het vakantievocabulaire: bonjour, où est le camping?

LOI Phone

1982 - Computerles

In 1982 wordt het woord Internet voor het eerst gebruikt, maar dat is voor velen vooral nog science fiction. Dat de computer echter een stempel gaat drukken op het dagelijks leven dringt langzaam door. Ook de LOI ziet dat, zo schreven wij dat in een advertentietekst uit dat jaar: 'De microcomputer rukt op. In winkels, kantoren, fabrieken en thuis. Het duurt niet lang of er staat een micro op iedere schoolbank. Een razendsnelle ontwikkeling die steeds moeilijker in te halen zal zijn.' Heel bijzonder was het dan ook dat cursisten bij hun opleiding 'Microcomputers en BASIC' een eigen computer kregen.

Microcomputer

1988 - Digimail

Als in de jaren ’80 de eerste PC’s beschikbaar komen voor consumenten, is de LOI voorloper met de introductie van Digimail; ruim voordat e-mail de standaard manier van communicatie voor het grote publiek wordt. Hiermee kunnen LOI-cursisten al vanaf 1988 hun huiswerk per computer versturen. Daar kijkt nu niemand meer van op, maar 25 jaar geleden liep de LOI hiermee ver voor de troepen uit.

 

Digimail

1996 - Introductie LOI Campus

Nog voordat internet en e-mail gemeengoed zijn, volgt de introductie van LOI Campus. Contact met docenten en medestudenten verloopt nu voor de meeste opleidingen via e-mail.

2000 - Lerarenopleidingen via afstandsonderwijs

LOI Hogeschool komt tegemoet aan de groeiende vraag om in de eigen tijd en in het eigen tempo een HBO-opleiding te volgen. In 2000 biedt LOI Hogeschool als eerste lerarenopleidingen via afstandsonderwijs.

2001 - Introductie LOI Campus Pro

De LOI introduceert LOI Campus Pro, de eerste interactieve studiemethode via internet in Nederland. Met Campus Pro speelt de LOI nog beter in op de wensen van studenten. O.a. door online kennistests aan te bieden.

2003 - Uitbreiding internetfaciliteiten

Inmiddels kunnen alle studenten tijdens hun opleiding gebruikmaken van de internetfaciliteiten die de LOI biedt. Dankzij deze digitale mogelijkheden profiteren zij van de voordelen van schriftelijk én mondeling onderwijs.

2005 - Digitale coach en kennistrainer

De LOI introduceert twee interactieve studiefaciliteiten. De eerste is de i-coach; een digitale coach die studenten motiveert, studietips geeft en helpt bij het plannen van de studie. Later komt daar nog de online kennistrainer bij. Deze helpt bij het opslaan van leerstof in het langetermijngeheugen. Hierdoor gaan studenten goed voorbereid en ontspannen naar het examen en is de slagingskans groter.

2006 - Revolutie in taalonderwijs

In 2006 start de LOI met een unieke leermethode voor de taalcursussen. In een virtuele wereld op internet leren studenten de taal van hun keuze spreken en verstaan in levensechte situaties. Studenten spreken online in en krijgen ingesproken feedback van de docent.

2007 - Alle HBO-opleidingen NVAO-geaccrediteerd

Alle opleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Inclusief HBO Toegepaste psychologie en Master of Business Administration. LOI Hogeschool is de eerste afstandsopleider met NVAO-geaccrediteerde HBO-opleidingen. Een NVAO-accreditatie is hét bewijs dat de HBO-opleidingen voldoen aan alle kwaliteitseisen, perfect aansluiten op de arbeidsmarkt en ook nog eens internationaal erkend zijn.

2009 - Introductie competentiegericht MBO-onderwijs en vrijstellingen o.b.v. EVC

Vooruitlopend op het besluit van OCW, introduceert de LOI al in 2009 de eerste competentiegerichte MBO-opleidingen. De opleidingen worden zo nóg beter afgestemd op de wensen van de arbeidsmarkt. De mogelijkheden om vrijstellingen te krijgen op basis van werkervaring (EVC, ook wel ervaringscertificaat genoemd) worden hiermee ook flink uitgebreid.

2011 - De LOI introduceert klassikaal studeren. Maar dan slimmer, helemaal van nu.

Interactieve klassikale bijeenkomsten (iedere 2-3 weken) vormen de kern en garanderen een regelmatig studieritme. In combinatie met thuisstudie, doelgericht lesmateriaal, continue coaching via internet en innovatieve online studietools, ontstaat een zeer effectieve studiemethode voor de professional die zich verder wil ontwikkelen.

2014 - LOI Hogeschool behaalt als eerste en enige particuliere opleider hét ITK-keurmerk

De NVAO heeft LOI Hogeschool als eerste en enige particuliere hogeschool hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg toegekend en bovendien op álle punten positief beoordeeld. Het positieve oordeel bewijst dat LOI Hogeschool de kwaliteit van haar opleidingen volledig kan garanderen.

   

ITK

Blik vooruit

Voor een ruim 90-jarige is de LOI bijzonder goed bij de tijd en altijd op de hoogte van nieuwe technologische en educatieve ontwikkelingen. De LOI biedt meer dan 1000 opleidingen, van cursus boekhouden tot erkende HBO-opleidingen. Jong en oud - de jongste cursist is 5 jaar – kiest de studiemethode die het best bij hem of haar past. Van flexibel thuis studeren tot klassikale bijeenkomsten op locatie, aangevuld met online begeleiding. Zo blijft Nederland doorgroeien, ook de komende 90 jaar.

Rijke historie

Een bijzondere studente: Margot Frank

Ook tijdens de oorlogsjaren wilden mensen blijven leren. Een van de vele bijzondere studenten uit die tijd is Margot Frank. Ze bestelt in 1943 onder de naam van helpster Bep Voskuijl vanuit het Achterhuis een schriftelijke cursus Latijn bij de LOI. Haar lessen worden door een leraar gecorrigeerd en teruggezonden naar de Prinsengracht. “Hij is zeker blij dat hij zo'n knappe leerlinge gekregen heeft,” schrijft Anne in haar dagboek. Na de arrestatie van de onderduikers laat Bep de cursus stopzetten. De correspondentie hierover is te zien in het Anne Frank Museum.

Margot Frank

Nieuwe cursussen na de wederopbouw

In de periode van wederopbouw na de oorlog speelt de LOI in op de behoeftes van de maatschappij. Zo is er grote vraag naar opleidingen op het gebied van onder andere het boerenbedrijf. De LOI ontwikkelt daarom opleidingen zoals machinaal melken, kippen houden en konijnen fokken.

Kippen houden

Gouden plaat

In 1970 scoorde Shocking Blue een enorme hit met Venus. Voor de vijf miljoen verkochte exemplaren kreeg de Haagse band een platina plaat. De lp waar het nummer op staat behaalde dat jaar een gouden status. Dat willen wij ook, dacht LOI-directeur Ter Wee. De LOI verkocht immers duizenden platen, banden en cassettes bij alle talencursussen. En zo geschiedde: op het kantoor van de LOI prijken nog steeds twee gouden platen uit '70 en '74.

Gouden plaat

Begin van een carrière: Sonja Bakker

Van het feit dat een LOI-cursus je kan helpen het roer om te gooien, zijn veel voorbeelden bekend. Neem de succesvolle diëtiste die bij de LOI met een schriftelijke cursus gewichtsconsulent startte. Het was haar allereerste stap in een carrière op basis van een eigen dieetmethode.

 

Voedsel

Oudste klas van Nederland

In 2013 bestond de LOI 90 jaar. Om dat te vieren zocht het opleidingsinstituut naar de 15 oudste studenten. De LOI bood deze groep mensen in de leeftijd van 70 tot 90 jaar, een computerworkshop aan onder toeziend oog van de jongste LOI-student (6) en oud-cursist en acteur, Alfred van den Heuvel. Alfred: “Ik haalde in 1974 mijn HAVO diploma bij de LOI, waarmee ik eindelijk naar de toneelschool kon. Een behoorlijk belangrijke stap in mijn carrière." Zeer indrukwekkend waren ook de verhalen van de vijftien oud-cursisten die plaatsnamen in de oudste LOI-klas. Van een goed huwelijk dankzij de LOI tot een roemrijke carrière bij Phillips. Bekijk de video.
Een bijzonder evenement

Echte mensen, echte dromen

Iedereen is verschillend. Wat wil jij bereiken? Wat zijn jouw dromen? Laat je inspireren door de mensen die de LOI in beeld bracht ter ere van haar 90-jarig bestaan. Met meer dan 1.000 opleidingen bij de LOI kun alle kanten op.

Mirjam Willemse (48), oud-student doktersassistente en HBO Hartfunctielaborant

"De LOI loopt als rode draad door mijn carrière"
Mirjam Willemse

Oud-student doktersassistente en HBO Hartfunctielaborant

"De LOI loopt als rode draad door mijn carrière"
Mirjam Willemse

Oud-student doktersassistente en HBO Hartfunctielaborant

Antoinise van der Kemp (22), student HBO Rechten

"Tijdens mijn verlof heb ik meteen veel certificaten behaald."
Antoinise Kemp

Student HBO Rechten

"Tijdens mijn verlof heb ik meteen veel certificaten behaald."
Antoinise Kemp

Student HBO Rechten

Rudolf Bezembinder (75), oud-cursist Spaans en Muziek

"Ik was blij dat ik in het Spaans kon schrijven"
Rudolf Bezembinder

Oud-cursist Spaans en Muziek

"Ik was blij dat ik in het Spaans kon schrijven"
Rudolf Bezembinder

Oud-cursist Spaans en Muziek

Martine Boot (40), cursist Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - honden en katten

"Door mijn opleiding zit ik helemaal op mijn plek"
Martine Boot

Cursist Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - honden en katten

"Door mijn opleiding zit ik helemaal op mijn plek"
Martine Boot

Cursist Vakbekwaamheid Besluit houders van dieren - honden en katten

Seb Roelofs (7), cursist Engels voor kinderen

"Ik ken al heel veel Engelse woordjes"
Seb Roelofs

Cursist Engels voor kinderen

"Ik ken al heel veel Engelse woordjes"
Seb Roelofs

Cursist Engels voor kinderen

Groei door.

De LOI is dé opleider die je helpt door te groeien in je carrière en je persoonlijke ontwikkeling. Met opleidingen op elk niveau, in elk denkbaar vakgebied. Opleidingen die je flexibel vanuit huis of klassikaal kunt volgen. Zo is en blijft leren fantastisch. Dus waarom zou je ermee stoppen? Bekijk hier het aanbod in het vakgebied van je keuze. Er is altijd een opleiding die bij je past.

Kies hier de opleiding die bij je past