Toon 0 resultaten

Interview met Walther Ploos van Amstel, universitair docent

“Een Ad maakt je breder inzetbaar en vergroot je kansen aanzienlijk”

Walther Ploos van Amstel werkte zeven jaar als hoogleraar aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en is nu verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar geeft hij les en doet hij onderzoek naar logistiek voor zowel bedrijven als de overheid. Daarnaast is hij voor LOI Hogeschool betrokken bij de ontwikkeling van de Associate degree Logistiek en Economie.

MBO-opleiding niet langer voldoende

”In de logistiek gaan de komende jaren enorme tekorten ontstaan aan professionals met de juiste kennis. Allereerst door de vergrijzing in de sector. Een op de vijf logistieke medewerkers gaat de komende tien jaar met pensioen. Daarnaast verandert het werk. De tijd dat je 20 jaar hetzelfde werk deed, is voorbij. Markten veranderen door globalisering. Bedrijven worden complexer, klanten zijn steeds veeleisender en beter geïnformeerd. Bovendien dwingt de economische crisis bedrijven om te werken tegen steeds lagere kosten. Bedrijven vinden zichzelf dan ook iedere twee tot drie jaar opnieuw uit. Als professional moet je hierin meekunnen. Een MBO-opleiding is daarbij niet voldoende.”

Brug tussen MBO en HBO

”Je moet als professional iedere keer opnieuw kunnen bedenken hoe je je moet aanpassen aan veranderende omstandigheden. Dat leer je niet in een MBO-opleiding. De Associate degree Logistiek en economie biedt MBO’ers de kans om mee te groeien met het bedrijf. De opleiding vormt een hele mooie brug tussen MBO en HBO. In relatief korte tijd (twee jaar) doe je de belangrijkste vaardigheden uit het HBO op.”

Aansluiting op werkveld

”Om te komen tot een goed programma, hebben we met heel veel organisaties gesproken. We hebben hen gevraagd wat zij belangrijke vaardigheden vinden voor toekomstig leidinggevenden, zoals coördinatoren of teamleiders. Dit hebben we weer vertaald naar een programma. Dit programma hebben we vervolgens weer voorgelegd aan het werkveld. De feedback die daar uit kwam hebben we weer gebruikt om het programma nog verder aan te scherpen. De Associate degree Logistiek en economie sluit dan ook naadloos aan op de behoefte van het werkveld.”

Veel aandacht voor ICT

”De opleiding leert je klantgericht werken. Essentieel om als bedrijf te overleven! Ook leer je kijken naar het totale plaatje. Je moet niet alleen naar de goederenstroom kijken, maar ook goed organiseren, plannen en besturen. Dit kan alleen wanneer je over de juiste informatietechnologie beschikt. In het programma is dan ook veel aandacht voor geavanceerde informatietechnologie. Tot slot leer je kijken naar de financiële kant van logistiek.

Planning en data-analyse

”Voor veel functies in de logistiek geldt dat de taak verandert van operationeel (het werk van vandaag) naar tactisch (het werk enige maanden vooruit). Plannersfuncties zijn daarbij het belangrijkst. Denk bijvoorbeeld aan functies op het gebied van vraagvoorspelling, voorraadbeheer of transportplanning. De grootste behoefte is er dan ook aan mensen die goed zijn met data-analyse. Na deze Associate degree ben je hier prima op voorbereid.”

Meebouwen aan het succes van de toekomst

”De Associate degree Logistiek en economie is interessant voor mensen op een customer service-afdeling, in transportplanning, voorraadbeheer en inkoop, sales en operationsplanning en distributie en magazijnplanning. Stuk voor stuk afdelingen waar operationele taken (bv. het verzorgen van verzendbonnen) verdwijnen en tactische taken steeds belangrijker worden. Hoe kun je het proces verbeteren en de servicegraad verhogen? Met deze opleiding leer je nadenken over het verbeteren van het werk voor de toekomst. Daarmee lever je een bijdrage aan het verbeteren van de prestaties van een bedrijf. Je wordt beter inzetbaar en helpt het bedrijf bouwen aan het succes van de toekomst.”

Boodschap aan bedrijven

”Een bedrijf dat ook in de toekomst succesvol wil zijn, zal moeten zorgen dat de werknemers de juiste kennis en vaardigheden in huis hebben. Dat red je niet met alleen afgestudeerden van een HBO-bacheloropleiding. Je zult ook de mensen in het bedrijf moeten klaarstomen. De boodschap aan bedrijven is dan ook: Niet wachten, zorg dat je de MBO’ers binnen jouw bedrijf opleidt, anders mis je de boot. Anders zit je straks met mensen die het werk niet meer aankunnen en de kennis niet hebben om zich aan te passen.”

In twee jaar klaar voor een leidinggevende functie

”De Associate degree biedt dan ook prachtige kansen voor MBO’ers. Je wordt beter inzetbaar en vergroot je carrièrekansen aanzienlijk. In twee jaar leer je precies dat wat nodig is voor een leidinggevende functie in de logistiek. Het programma sluit perfect aan op de behoefte van de markt. Bovendien is LOI Hogeschool als geen ander in staat om je op te leiden via afstandsonderwijs, met een goede balans tussen werk, leren en privé. Tot slot is het een heel voordelige opleiding. En dat maakt het ook voor werkgevers weer aantrekkelijker om (een deel van de) kosten op zich te nemen.”