Toon 0 resultaten


Tristan Bangma, wereld- en paralympisch kampioen wielrennen én LOI-student

“Onderschat nooit je innerlijke kracht”

Tristan Bangma (26) is meervoudig wereld- en paralympisch kampioen wielrennen en volgt ook nog eens de HBO-bachelor Finance en Control bij LOI. Met slechts één procent zicht, heeft Tristan een uitdagende weg bewandeld om de top te bereiken.

Tristan vormt samen met zijn piloot Patrick Bos een onverslaanbaar tandemduo. Op het afgelopen WK in Rio reden ze een wereldrecord op hun favoriete onderdeel, de achtervolging. “We kwamen met één doel, de achtervolging winnen. En dat is gelukt! We zijn met een mooie gouden plak naar huis gegaan én met een nieuw wereldrecord!”


Doelen bereiken

Maar de weg naar de top is niet makkelijk geweest voor Tristan. “Op mijn achtste werd Opticus Atrofie geconstateerd. Dat betekent dat mijn oogzenuwen zijn aangetast waardoor de beelden niet goed in de hersenen aankomen.”

Zijn visuele beperking zorgde ervoor dat hij niet meer zelfstandig naar school kon fietsen. Zijn droom om profwielrenner te worden, leek in duigen te vallen. Ook niet alle scholen werkten mee, zo werd Tristan niet toegelaten op een MBO-studie omdat hij het zogenaamd allemaal niet kon. Met behulp van zijn wilskracht, veerkracht, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen wist Tristan toch zijn doelen te bereiken.

tristan bangma paralympisch kampioen 720

Fotografie: Natalia Bos.

“Samen met mijn vader, die altijd al fanatiek wielrenner is geweest, zocht ik naar een oplossing en dat werd de tandem.” In 2012 bezocht Tristan de Paralympische Talentdag en werd hij eruit gepikt. Sindsdien heeft Tristan zich snel doorontwikkeld in de sport. Hij bewijst als geen ander dat je altijd meer kunt dan je denkt.

Grenzen verleggen

“En nu ontwikkel ik me nog steeds. Ik probeer altijd mijn grenzen te verleggen. Dat moet ook wel in de topsport. Ook vind ik het belangrijk om te blijven leren. Je kan niet tot je 65e topsporter zijn. Daarom volg ik ook de opleiding Finance en Control bij LOI.”

“Ik heb nu al heel veel aan mijn opleiding. Als paralympisch sporter ben je ook ondernemer. Veel van wat ik leer, kan ik direct toepassen. Dus dat is heel erg mooi om te ervaren. Je komt er gelijk achter of je het wel of niet begrijpt.”

Tristan studeren 2

Plannen, plannen en nog eens plannen

“Mijn geheim is vooral planning, heel veel plannen! Dat is voor iedereen belangrijk, maar voor mij misschien nog wel extra. Mijn leven is nooit hetzelfde. Ik ben net terug van het WK in Rio en nu zit ik weer in Spanje. Over een week zit ik in België en daarna in Italië, dus ik moet goed vooruitdenken. Gelukkig kan ik studeren over heel de wereld en op een tijdstip wanneer ik dat wil!”

Vergrootlens

Door Tristans visuele beperking, is studeren best een uitdaging. “Ik laat ik mijn studieboeken uitvergroten, dat maakt het studeren een stuk makkelijker. Maar als ik op reis ga, neem ik die grote boeken niet mee. Drie van die grote boeken in je koffer is niet heel handig. Hier in Spanje heb ik mijn gewone studieboeken en gebruik ik een vergrootlens. Het kost me wel meer energie en tijd, maar ik vind het heerlijk om na een lange dag trainen mijn studieboek open te slaan.”

Doorzettingsvermogen

“Naast de topsport en mijn studie deel ik graag mijn verhaal. Ik hoop dat ik met mijn verhaal mensen kan helpen bij moeilijke momenten in het leven en te bewijzen dat met doorzettingsvermogen geen ambitie te groot is.”

“Dat ik mijn droom als topsporter heb waargemaakt, is fantastisch. Maar ik verleg altijd mijn grenzen. Hier in Spanje fiets ik nu solo de berg op. Helemaal zelfstandig! Contouren zie ik wel en op deze manier gaat het best goed. Bergop fiets je natuurlijk een stuk langzamer en er is weinig verkeer op de berg. Maar ja, dit had ik een paar jaar geleden nooit gedacht. Je kunt echt meer dan je denkt!”

 

Meer over het vakgebied Financieel

De LOI biedt financiële-opleidingen op elk niveau, van korte cursus tot masterclass of volledige HBO-bacheloropleiding. Voor starters in het vakgebied, voor wie zijn kennis wil updaten of uitbreiden én voor iedereen die zich wil specialiseren.

Bekijk het aanbod