Milo Luyten

Student MBO Onderwijsassistent

Milo Luyten

Student MBO Onderwijsassistent

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?

”Ik werk al op een praktijkschool, een middelbare school voor leerlingen met een beperking. Ik ben begeleider Techniek. Dat is heel praktijkgericht. Zo hebben we bijvoorbeeld een fietsenmakerij in de school. Ik werk met leerlingen van 12 tot 18, in klassen van maximaal vijf leerlingen. Het leukste aan mijn werk? Dat is het enthousiasmeren van leerlingen, daar ben ik ook goed in. Hoe krijg je een leerling (weer) enthousiast en gemotiveerd om te leren?”

Wat is je doel met deze opleiding?

”Deze opleiding volg ik om officieel voor de klas te mogen staan. Hierna wil ik nog de opleiding Leraarondersteuner volgen, maar dit is de basis. Op dit moment loop ik al stage in de klas. Het is heel leuk om te merken dat ik de leerstof meteen kan gebruiken. Bijvoorbeeld bij rekenen. Ik vind dat best een lastig onderwerp. In de opleiding leer je de regels niet alleen toepassen maar ook uitleggen. Dat is heel leerzaam!”

Waarom heb je voor een klassikale opleiding van de LOI gekozen?

”Vorig jaar ben ik gestart met de thuisstudie MBO Onderwijsassistent. Dat bleek voor mij echter niet de juiste keuze. Ik vind het lastig om de discipline op te brengen. Daarom ben ik overgestapt naar de klassikale variant. Dat bevalt heel goed. De lessen bieden echt een stok achter de deur. We hebben een klas van ongeveer 10 studenten en houden ook tussen de lessen in contact via een groepsapp. Wat ik heel fijn vind aan het hebben van klasgenoten, is dat je heel goed je niveau kunt peilen. Je kunt vergelijken wat je niveau is en hoe je dingen aanpakt. We begrijpen elkaar. Het is ook heel prettig om te merken dat we allemaal op dezelfde manier aan het leren zijn.”

Hoe gaat het studeren in de praktijk?

” De bijeenkomsten zijn heel prettig. De docenten zijn echte professionals en dat merk je. Eén van mijn docenten, een heel leuk mens, geeft zelfs om half 12 ’s avonds nog antwoord op vragen. Dat was wel een verrassing! De docenten kunnen heel goed enthousiasmeren en heel helder uitleggen. In de tussenliggende weken probeer ik iedere dag na mijn werk één of anderhalf uur te studeren. Als ik thuiskom neem ik eerst even pauze om mijn hoofd leeg te maken en dan ga ik aan de slag.”

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

”Op dit moment ben ik bezig met de module pedagogiek. Dat is heel erg interessant. Je leert bijvoorbeeld over de sociaal-emotionele en de cognitieve ontwikkeling. Die ontwikkelingspsychologie is iets wat ik in mijn werk heel vaak tegenkom. Ook naast mijn werk probeer ik het meteen toe te passen. Toen vrienden met een baby langskwamen, probeerde ik voor mezelf meteen na te gaan in welke ontwikkelingsfase een kind van die leeftijd zit.”

Over het vakgebied Onderwijs en Pedagogiek

In het vakgebied Onderwijs en Pedagogiek heb je veel uitdagingen én een grote verantwoordelijkheid. De LOI biedt keuze uit meerdere (volledige) MBO- en HBO-opleidingen, praktijkgerichte cursussen en specialisaties die gevolgd kunnen worden als bijscholing.