Marianne van der Hulst

Student HBO-bachelor Toegepaste psychologie

Marianne van der Hulst

Student HBO-bachelor Toegepaste psychologie

Marianne van der Hulst is werkzaam in het basisonderwijs en volgt daarnaast de HBO-bachelor Toegepaste psychologie. Best een uitdaging als je na een periode van ziekte nog steeds rekening moet houden met je energielevel en maar liefst 5 kinderen in huis hebt rondlopen.

De opleiding afmaken? Hoe dan?

“Een aantal jaar geleden startte ik bij de LOI met een psychologie-opleiding via thuisstudie, maar door mijn scheiding kwam de studie op een laag pitje te staan. Snel nadat ik verder ging, kreeg ik de diagnose borstkanker. Ik was nog jong, net gescheiden, had kleine kinderen en dan die opleiding nog afmaken? Ik dacht echt: hoe dan? Allereerst wil je natuurlijk weer gezond worden. Tegelijkertijd wilde ik ook zo graag mijn opleiding afmaken! Ik dacht dat dat nooit meer zou lukken, maar ik hoefde nog maar één examen te maken van het theoretische deel. De LOI heeft toen erg meegedacht en mij uitstel gegeven. Na alle behandelingen in het ziekenhuis, ging ik ervoor: nog één keer knallen om dat examen te halen. Ik haalde een 7, mijn mooiste 7 ooit!

Studeren als de kinderen naar school zijn

Naarmate ik me beter voelde en mijn leven weer op de rit kwam, kreeg ik zin om het studeren weer op te pakken. En dankzij de steun van het thuisfront kon het ook. Met veel vrijstellingen volg ik nu de HBO-bachelor Toegepaste psychologie via thuisstudie. Dat is voor mij het meest geschikt, want ik moet nog op mijn energieniveau letten en ik heb nu een samengesteld gezin met 5 kinderen. Met thuisstudie kan ik studeren als de kinderen naar school zijn. En het geeft mij speling om mijn uren zelf in te delen. Dat kan niet als ik voor lessen naar een hogeschool toe moet. Dat je zelf kunt bedenken: Hoeveel tijd heb ik beschikbaar? Welke dagen kan ik daarvoor besteden? Dat vind ik een heel groot voordeel. Ik block nu 3 ochtenden in de week. Daarnaast werk ik nog 2 dagen en zo is mijn week vol. Een opleiding volgen kost dan wel energie, het gééft ook ongelooflijk veel energie.

Goede begeleiding

Als ik studeer, zit ik op zolder: ver weg van alles en iedereen. Dan word ik niet afgeleid en heb ik de rust om te leren. In m’n eentje, maar wel mét begeleiding van docenten. Ik kan altijd vragen stellen over de leerstof, ik hoef nooit lang te wachten en de antwoorden zijn echt inhoudelijk. Mijn docenten zijn kritisch, geven goed aan wat ze bedoelen en waar ik de volgende keer op moet letten. Kortom: feedback waar ik mee verder kan. Naast de docenten, spreek ik met een coach over het verloop van mijn studie. Bij mijn opleiding staan daar vaste momenten voor gepland. Mijn coach denkt met me mee en komt met nieuwe inzichten of geeft tips over de aanpak. Dat helpt enorm.

Mijn droom waarmaken

Ik werk in het basisonderwijs, heb voor de klas gestaan en ben alweer heel wat jaren intern begeleider. In dit vak kom je in aanraking met allerlei disciplines; pedagogen, psychologen. Ik dacht altijd: wat die mensen doen, wil ik ook kunnen! Dat is de reden dat ik de bachelor Toegepaste psychologie ben gaan volgen. De opleiding geeft mij veel achtergrondkennis die ik nog niet had, bijvoorbeeld hoe de hersenen werken en welk effect dat heeft op kinderen, op leren, op het geheugen. Dat vind ik heel interessant en motiveert mij om nóg meer te leren. Door die nieuwe kennis, kan ik mijn adviezen nu veel beter onderbouwen en voel ik me zelfverzekerder in mijn werk. Als ik klaar ben met de opleiding, wil ik intern begeleiders van verschillende scholen adviseren en coachen. Daarnaast lijkt het me interessant om dyslexie- en dyscalculieonderzoek te doen. Misschien doe ik er wat langer over om het diploma te halen, maar ik ben blij dat ik dankzij de LOI mijn droom waar kan maken.”

Over het vakgebied Psychologie en coaching

Er is behoefte aan professionals die begrijpen wat mensen denken en doen én die weten hoe je gedrag kunt beïnvloeden. De LOI biedt een passende opleiding binnen het vakgebied Psychologie en Coaching. Van een HBO-bachelor tot korte HBO-programma’s en (beroepsgerichte) cursussen.