Marc van der Spek

Cursist Engels voor meergevorderden

Marc van der Spek

Cursist Engels voor meergevorderden

“Ik ben tweetalig opgevoed. Mijn moeder is Iers, dus de Engelse taal werd er bij mij met de paplepel ingegoten. Toch merk ik nu dat dat niet genoeg is. Omdat ik in mijn werk steeds vaker te maken krijg met klanten en relaties die Engels praten, en dan niet de spreektaal die ik thuis leerde, maar het echte business Engels, wilde ik toch meer. Ik moet het niet alleen goed kunnen spreken, maar ook goed kunnen schrijven. Ik ben er achter gekomen dat iets wel goed kan klinken, maar dat betekent niet dat het ook goed is. Mijn baas stond helemaal achter me en geeft me volop gelegenheid om te studeren.

Best pittige teksten

Ik ben van de zomer begonnen en mijn plan is om elke week een les te doen. Elk hoofdstuk begint met een tekst en een vocabulairegedeelte. Af en toe zijn het hele leuke teksten waar ik wat van opsteek. Het Engels is soms best pittig, bepaalde woorden zijn zo moeilijk rechtstreeks naar het Nederlands te vertalen, dan weet je wel wat het betekent, maar niet hoe je het moet vertalen, daar zijn die teksten en woordenlijsten heel goed voor. De uitspraakdiagrammen sla ik soms wel eens over, dat heb ik tenslotte van jongsaf aan geleerd, maar ik betrap mezelf er wel op dat ik daar iets te makkelijk over denk. Ik kom toch woorden tegen waarvan ik de uitspraak heel anders in mijn hoofd had zitten Laatst moest ik iets vertellen over een film die ik had gezien, The Big Lebowsky. Eitje, dacht ik, maar dat viel tegen. Voor drie minuten tekst heb ik toch zeker anderhalf uur zitten werken. Normaal gesproken doe ik mijn huiswerk lekker op kantoor, maar het inspreken doe ik alleen in het weekend, als er niemand is, het ziet er toch een beetje gek uit, hardop praten in een apparaatje.

Grotere woordenschat

Ik merk nu al dat ik een veel grotere woordenschat heb en veel meer nuance aan kan brengen en ook mijn grammatica wordt steeds beter. Ik lees elke week The Economist en ik kom steeds woorden tegen die ik uit de lesstof ken. Soms raffel ik mijn huiswerk wel eens af, dan denk ik ah joh, dat is wel goed en dan blijkt toch dat ik de verleden tijd en de voltooid verleden tijd door elkaar heb gehaald… en met een 6 ben ik echt niet tevreden. Pas bij een 8 of een 9 ben ik blij. Wat dat betreft leer ik veel van de correcties van de docent, achteraf denk ik dan, inderdaad, daar moet ik beter op letten. De combinatie tekst, woordenschat en uitspraak is wat mij betreft echt een schot in de roos. En het niveau is echt uitdagend, ook voor iemand die tweetalig is opgevoed.

Over Taalcursussen

Het leren van een taal is niet alleen ontzettend leuk, je vergroot er ook nog eens je wereld mee. Bovendien staat talenkennis goed op je cv. Wil je ook een taal leren? Dan is de LOI de beste keuze.