Toon 0 resultaten

Nieuwe regelgeving voor verplichte scholing werknemers

 

Nieuwe regelgeving voor verplichte scholing werknemers

 

Per 1 augustus 2022 is de ‘Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden’ ingegaan. Hierin staat o.a. dat werkgevers door de wet of CAO verplichte opleidingen moeten vergoeden én dat medewerkers de opleiding onder werktijd mogen volgen.

Werkgever betaalt verplichte en noodzakelijke opleidingen

In de nieuwe wet staat dat werkgevers verplichte en noodzakelijke opleidingen moeten vergoeden. Dit zijn bijvoorbeeld opleidingen op het gebied van veiligheid en arbeidsvoorwaarden, of het bijhouden van vakbekwaamheid. De werkgever is verplicht om alle kosten die de werknemer moet maken voor het volgen van de scholing te vergoeden. Hieronder vallen ook reiskosten, kosten voor lesmateriaal en bijvoorbeeld examengelden.

Uitzondering voor gereglementeerde beroepen

De zogeheten gereglementeerde beroepen vallen niet onder de nieuwe regelgeving. Dit zijn beroepen waarvoor je verplicht een beroepsopleiding volgt voor het verkrijgen, behouden of vernieuwen van een beroepskwalificatie. Denk aan verpleegkundigen, beveiligers, artsen en advocaten.

Verplichte scholing via LOI Zakelijk?

De werkgever mag bepalen of hij verplichte scholing zelf aanbiedt of dit uitbesteedt. Wilt u weten wat LOI Zakelijk voor úw organisatie kan betekenen? Onze Adviseurs Leren & Ontwikkelen zijn u graag van dienst.

Neem nu contact op