Toon 0 resultaten

Interview met Wilmy Oosterwijk, docent

“Als je de achtergrond van een kunstwerk kent, geeft dat zoveel plezier”

Wilmy Oosterwijk groeide op met kunst en haalde haar doctoraal Kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leiden. Wilmy werkt als freelancer en is onder andere docent van de cursus Kunstgeschiedenis.

Wilmy: “Als freelancer doe ik heel uiteenlopende dingen. Zo heb ik cursussen kunstgeschiedenis ontwikkeld en gegeven, maar ook verschillende tentoonstellingen samengesteld. Momenteel ben ik bezig met het opzetten van mijn eigen galerie waar ik hedendaagse Chinese kunst wil tentoonstellen. Ik richt me op kunstenaars die het oude China uitbeelden voor de economische vooruitgang.”

Van Oud-Griekse tot hedendaagse kunst

“De cursus Kunstgeschiedenis van de LOI is ontzettend breed en geeft een goed beeld van de Westerse kunstgeschiedenis. Van Oud-Griekse, vroegchristelijke en Romaanse kunst tot hedendaagse kunst; alles komt aan bod. Verder behandelt de cursus bekende kunstenaars als Van Gogh en Michelangelo en is er aandacht voor verschillende genres, bijvoorbeeld portrettekenen en stilleven. Het lesmateriaal bestaat uit veertien lesboeken, die elk ingaan op een ander onderwerp. De lesstof is heel vlot geschreven en daardoor prettig om te lezen. Bovendien krijgen cursisten een naslagwerk met prachtige afbeeldingen in kleur.”

Theorie en praktijk

“Als docent van de cursus Kunstgeschiedenis kijk ik de huiswerkopdrachten na die cursisten toesturen. Het huiswerk is heel divers, zo moeten cursisten voor de ene opdracht kunstwerken met elkaar vergelijken en voor de andere opdracht beschrijven hoe een ets wordt gemaakt. Ik probeer altijd zoveel mogelijk feedback en aanvullingen te geven, zodat cursisten een compleet plaatje krijgen van de lesstof. Mochten ze vragen hebben, dan kunnen zij me op elk moment mailen. Ik ben 24/7 beschikbaar! Naast het maken van huiswerkopdrachten is het belangrijk dat cursisten musea bezoeken, zodat ze hun kennis in praktijk kunnen brengen. Om dit te stimuleren krijgen ze korting op een museumkaart.”

“Na de cursus Kunstgeschiedenis beschik je over de basiskennis van de Westerse kunstgeschiedenis van het vroege begin tot het heden. Je kunt kunstwerken met elkaar vergelijken en kunstwerken in de juiste context plaatsen. Doordat je de achtergrond kent van een kunstwerk, weet je waar je naar kijkt en dat geeft zoveel plezier!”

 

Meer over het vakgebied Cultuur en Levensbeschouwing

Met de LOI-opleidingen in dit vakgebied verwerf je diepgaande kennis en inzichten die je leven verrijken – beroepsmatig of voor persoonlijke verdieping. Stuk voor stuk toegankelijke opleidingen, waarin ook actuele thema’s aan de orde komen. Doe in korte tijd diepgaande kennis op en je kunt rekenen op persoonlijke begeleiding door vakspecialisten.

Bekijk het aanbod