Toon 0 resultaten

”De flexibiliteit van LOI Zakelijk past bij ons”

Iris Zwanink, Recruitment manager Zorg bij Bender en Anne Hendriks-Bunt, studente HBO Verpleegkunde verkort
”De flexibiliteit van LOI Zakelijk past bij ons”
Iris Zwanink, Recruitment manager Zorg bij Bender en Anne Hendriks-Bunt, studente HBO Verpleegkunde verkort

Als detacheerder in de zorg, het sociaal domein en het ruimtelijk domein, heeft Bender groei en ontwikkeling hoog in het vaandel staan. Zorgprofessionals krijgen bij Bender dan ook alle ruimte om stappen te maken. Stappen in hun persoonlijke én professionele ontwikkeling.

Om MBO-verpleegkundigen bij Bender de kans te geven om door te groeien naar HBO-niveau, ging Bender een samenwerking aan met LOI Zakelijk. Het resultaat: een verkort en flexibel opleidingstraject dat rekening houdt met deze specifieke doelgroep én leidt tot een erkend bachelorgetuigschrift.

Erkende HBO-opleiding

”Onze medewerkers willen zich graag ontwikkelen. Omdat in de markt behoefte is aan HBO-opgeleide verpleegkundigen, was een HBO V-opleiding dan ook een logische stap”, vertelt Recruitment manager Iris Zwanink. ”Wij bieden zelf wel opleidingen, maar we zijn geen erkende hogeschool. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partner die dit wel is. We hebben met meerdere partijen gepraat en uiteindelijk gekozen voor LOI Zakelijk. De flexibiliteit van het LOI-onderwijs sprak ons aan. Bovendien was LOI Hogeschool destijds de eerste die de vernieuwde bachelor aanbood, helemaal up-to-date en met docenten uit de praktijk. Daar hadden we een heel goed gevoel bij.”

Maatwerk

De verkorte HBO V-opleiding duurt in principe 2,5 jaar. Toch koos Bender ervoor om het programma in drie jaar aan te bieden. ”Onze medewerkers gaan iedere zes tot negen maanden naar een nieuwe opdracht”, licht Iris toe. ”Een nieuwe zorginstelling, een nieuwe omgeving, een nieuw team. Dat is al best heftig!” Daarnaast volgen studenten voor de opleiding bijeenkomsten (georganiseerd op locatie bij Bender) en studeren zij in de tussenliggende weken thuis. ”Door iets langer de tijd te nemen voor de opleiding, wordt de studiedruk net iets lager en dat werkt goed.”

In de praktijk

Dat het studeren in de praktijk goed te doen is, bevestigt ook studente Anne Hendriks-Bunt. Inmiddels zit zij in de laatste fase van haar opleiding en is het getuigschrift in zicht. Gemiddeld besteedt zij naast de bijeenkomsten zo’n acht uur per week aan haar opleiding. Voor een deel doet zij dit op haar werk. ”Veel onderwerpen hebben direct te maken met de praktijk,” vertelt ze. ”Voor mijn scriptie ga ik bijvoorbeeld de SOAP-rapportagemethodiek implementeren. Dat is hier op de werkvloer een belangrijk onderwerp omdat we veel tijd kwijt zijn aan rapporteren, ook aan onnodige rapportages. Zo kan ik werk en studie combineren en dat scheelt weer tijd.”

Flexibiliteit als voordeel

De flexibiliteit die de opleiding biedt, is een groot voordeel voor de zorgprofessionals van Bender. ”Wij werken natuurlijk op detacheerbasis”, vertelt Anne. ”Als ik een grote studie-opdracht moet doen, maar ik weet al dat ik over twee maanden naar een nieuwe opdrachtgever ga, kan ik er voor kiezen om die studie-opdracht even te laten liggen tot ik bij de nieuwe opdrachtgever ben gestart.” Wel wijst Anne nieuwe studenten tijdens de kick-off bijeenkomst altijd op de discipline die nodig is voor deze opleiding. ”Je moet het natuurlijk wel echt doen en soms zul je een feestje moeten afslaan voor je studie.”

Begeleiding

Dat de opleiding van studenten wel de nodige discipline vergt, herkent ook Iris. ”Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen té ver achter gaan lopen”, stelt ze. ”Daarom heeft Bender er voor gekozen om een extra stukje begeleiding te bieden naast de docentbegeleiding van LOI Hogeschool. We hebben nu bijvoorbeeld een opleidingsadviseur die een coachende rol op zich gaat nemen. Dat is voor ons een ideale combinatie. Studenten hebben veel flexibiliteit, maar we zitten net wat dichter op de bal.”

Nauwe samenwerking

Het traject loopt inmiddels vier jaar en heeft in die tijd al een flinke ontwikkeling doorgemaakt. ”Ik vind het heel fijn dat we met elkaar meedenken”, vertelt Iris. ”In het begin was het soms wel even zoeken. Onze business is net wat sneller. Het kan voorkomen dat iemand over een week naar een andere opdracht gaat en daar ook zijn stage doet. Dan moet de praktijkovereenkomst, waar normaal best een traject aan vast zit, gewoon sneller geregeld worden. Ook is het fijn als docenten snappen hoe onze business in elkaar zit. Dat soort dingen heeft moeten groeien, maar ik ervaar veel flexibiliteit en dingen worden goed opgepakt.” Over de samenwerking met LOI Zakelijk is ze dan ook heel tevreden. ”De lijntjes zijn kort en we kunnen snel met elkaar schakelen. We zijn echt goed op elkaar ingespeeld.”