Toon 0 resultaten

“De flexibiliteit van de LOI is echt een pluspunt”

Jan van der Meer

Coördinator bij DEREC voor ‘Leerkracht van Morgen’

“De flexibiliteit van de LOI is echt een pluspunt”
Jan van der Meer

Coördinator bij DEREC voor ‘Leerkracht van Morgen’

Het lerarentekort is helaas nog steeds gigantisch. Het basisonderwijs staat dan ook te springen om nieuwe leerkrachten. Samen met Derec (recruitment/detacheringsbureau in o.a. het onderwijs) verzorgt LOI Zakelijk een maatwerktraject om mensen van buiten het onderwijs op te leiden tot leerkracht. Jan van der Meer werkt bij Derec als Coördinator ‘Leerkracht van Morgen’. “Ik houd mij vooral bezig met de begeleiding van leerkrachten van morgen en zorg ervoor dat zowel de school als de leerkracht een fijne samenwerking ervaren.”

“Wij zijn het traject gestart, omdat we merkten dat het huidige zij-instroomtraject wat door de overheid gereguleerd wordt helaas niet voor iedereen toegankelijk is,” aldus Jan van der Meer. “Deze zij-instroomtrajecten zitten prima in elkaar. Maar we merkten dat als iemand eenmaal aan de slag is, het voor de school lastig is om de begeleiding te organiseren omdat dit veel vraagt van het team. Daarnaast is het voor een zij-instromer soms ook lastig om zelf de hand op te steken op het moment dat je ziet dat jouw collega’s het druk hebben. Dan voel je je misschien sneller bezwaard om aan de bel te trekken. Dus toen dachten we, daar moeten we wat mee! We willen meer mensen de kans bieden om het onderwijs in te gaan.”

Programma op maat

Samen met LOI Zakelijk heeft Derec een flexibel programma op maat ontwikkeld dat leidt tot een erkend PABO-diploma. Dit opleidingsprogramma sluit veel beter aan op de behoefte van de ‘Leerkrachten van morgen’. Met de versnelde opleiding rond je binnen drie jaar de PABO af, doe je veel werkervaring op en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling onder de begeleiding van de onderwijsprofessionals van Derec. Verder ben je tijdens de opleiding altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding door docenten van de LOI. Daarnaast biedt de online leeromgeving, LOI Campus, houvast en leidt je stap voor stap door je opleiding. Ook vind je er verschillende online studietools om effectiever te leren.

Jan: “We hebben voor LOI Zakelijk gekozen vanwege de flexibiliteit. We hebben met verschillende hogescholen contact gelegd, maar met de reguliere zij-instroomtrajecten kom je al gauw uit op maar twee startmomenten in het jaar. Wij vinden het fijn om bewegingsvrijheid te hebben en dát kan bij de LOI! De flexibiliteit is echt een pluspunt. Ze denken heel goed mee over het traject en de samenwerking verloopt erg prettig.”

Leerkracht van Morgen

“Geïnteresseerden voor het traject melden zich via onze website. Nadat ze zich hebben ingeschreven, ontvangen ze een vragenlijst. Hierin kunnen ze veel kwijt over hun motivatie. Waarom willen ze het onderwijs in en waarom zijn ze geschikt? Allemaal van dat soort vragen komen aan bod. Op basis van de vragenlijst en het cv gaan we in gesprek. Allereerst natuurlijk om kennis te maken en om te kijken of er een klik is. Maar ook om te kijken of wij het wel zien zitten dat deze persoon in de toekomst voor de klas komt te staan. Op het moment dat we een goed gesprek hebben gehad en dat we er vertrouwen in hebben, is het tijd voor twee toetsen. Een taaltoets en een rekentoets, een afgeleide van de WISCAT en de NEDCAT die ook in de opleiding zitten. Als ze deze toetsen voldoende maken, kunnen ze aan de slag!”

“We adviseren om eerst met de opleiding te starten. Op deze manier kunnen ze alvast twee à drie maanden kennis opdoen en gedurende die maanden (onbetaald) stagelopen bij een van onze ervaren leerkrachten. Twee tot drie maanden later staan ze zelfstandig voor de klas, met een salaris én met begeleiding vanuit Derec.”

Flexibel studeren

“Van de meeste studenten hoor ik dat ze het flexibele leertraject als heel prettig ervaren. Zo vinden ze het fijn dat ze twee of drie vakken tegelijk kunnen doen of ervoor kunnen kiezen om een vak eerder te volgen omdat dat vak op dat moment beter aansluit op de praktijk. De uitdaging voor studenten is vooral de planning en de combinatie werken en studeren. Er komt natuurlijk heel veel op je af als je in een sector gaat werken die helemaal nieuw voor je is. En dan is het ook nog zo’n dynamische sector als het basisonderwijs. Dat vraagt heel veel van ze! Daarom is het juist zo fijn dat ze niet als ‘particulier’ zijn aangemeld maar als ‘Leerkracht van morgen’ waardoor we heel veel met én van elkaar kunnen leren!”