Toon 0 resultaten

"Blijven leren: een gedeelde verantwoordelijkheid van werknemers én werkgevers"

Gerdi Verbeet

Voorzitter Advisory Board LOI

"Blijven leren: een gedeelde verantwoordelijkheid van werknemers én werkgevers"
Gerdi Verbeet

Voorzitter Advisory Board LOI

Blijven leren naast je werk is bij ons echt een familietraditie. Mijn grootvader was fijnmachinebankwerker en heeft zichzelf uit boekjes Frans en Duits geleerd. Dat vond hij prachtig! Ik heb thuis nog een coupeuse-diploma van mijn grootmoeder. Dit heeft ze na de geboorte van mijn vader gehaald. Ook mijn ouders hebben naast hun banen in het onderwijs altijd scholing gevolgd via een avondschool. Het maakte hun werk rijker, ze konden bijvoorbeeld ook eens een ander vak geven. En, wat ik wel mooi vond om te zien; met iedere behaalde akte kwam er ook op de loonstrook iets bij.

Ontwikkelen is een noodzaak

Zelf ben ik ook altijd bezig me te ontwikkelen. Na een avondstudie ben ik gaan werken als lerares. In die periode waren er juist te veel leraren, dus ben ik me gaan oriënteren buiten het onderwijs. Ik heb mijn kennis en vaardigheden toen flink moeten bijspijkeren. Als lerares had ik wel veel kennis, maar ik had niet geleerd om bijvoorbeeld stukken te schrijven, adviezen voor te bereiden of vergaderingen te leiden. Dat heb ik allemaal bij moeten leren. Ik moet wel zeggen dat het voor mijzelf ook echt een noodzaak is om me te blijven ontwikkelen. Als ik niet meer wordt uitgedaagd om iets nieuws onder de knie te krijgen, verlies ik toch een beetje mijn interesse.  

Ben ik nog ’compatible’?

Die noodzaak om te blijven leren geldt eigenlijk voor iedereen op de arbeidsmarkt. 
In deze tijd waarin de ontwikkelingen razendsnel gaan, kun je niet meer toe met de kennis die je op school of tijdens een vervolgopleiding hebt opgedaan. Iedereen zal zich van tijd tot tijd moeten beraden: Voldoet mijn kennis nog? Beschik ik nog over de juiste competenties? Wil je aan het werk kunnen blijven of vooruitkomen in je carrière, dan zul je echt voortdurend moeten kijken: beschik ik nog over alle kennis die ik nodig heb om mee te kunnen doen in een snel ontwikkelend bedrijf of in een snel ontwikkelende arbeidsmarkt? Met andere woorden: ben ik nog ‘compatible’?

Verantwoordelijkheid van werknemers én werkgevers

Een bedrijf dat toekomstbestendig wil zijn en wil kunnen concurreren op de (internationale) markt, zal moeten zorgen voor een goed opleidings- en scholingsbeleid. Het is belangrijk dat medewerkers ook betrokken worden in het gesprek over de toekomst van het bedrijf. Dan weten ze welke ontwikkelingen eraan komen.  Werkgevers worden daarnaast steeds vaker medeverantwoordelijk gehouden voor de overgang van werk naar werk. In het kader van een goed personeelsbeleid, vind ik dat werkgevers jaarlijks het gesprek aan zouden moeten gaan met hun medewerkers. ”Stel, in het hypothetische geval dat we afscheid van elkaar zouden moeten nemen, wat zou je strategie zijn om aan ander werk te komen?” Als werkgever moet je je mensen er bewust van maken dat ze ook zelf verantwoordelijk zijn voor het  op peil houden van hun competenties en kennis en je medewerkers  aanmoedigen zich te ontwikkelen.

Aansluiting bij de praktijk

Scholing is een belangrijk instrument om te zorgen dat mensen hun werk beter kunnen doen. Het is daarbij wel heel belangrijk dat de opleiding aansluit op de praktijk van je werk. Je moet bijvoorbeeld wel het idee hebben dat degene die lesgeeft, weet wat je doet. Er is immers niets zo irritant als een voorbeeld of advies waarvan je denkt: “Hier kan ik niets mee.” Daarnaast moet de scholing aansluiten op je dagindeling. Bijna iedereen in de leeftijdsgroep die actief is, heeft de zorg voor kinderen of oudere ouders. Daarnaast heb je natuurlijk ook je baan. Een opleiding moet dan wel in je dagindeling passen.

Economische zelfstandigheid

Blijven leren, kortom, is echt een must. Voor mij zit dat in mijn DNA, maar eigenlijk geldt het voor iedereen: altijd je best blijven doen, altijd aan jezelf blijven werken en nieuwe dingen leren. En uiteindelijk natuurlijk toch ook, en dat is heel erg belangrijk, je economische zelfstandigheid. Je eigen broek kunnen ophouden, zoals we dat bij mij thuis zeiden.

Foto: Rogier Veldman