Eigen baas in vijf stappen

Droom je van een eigen bedrijf? Eigen baas zijn, zelf de werktijden bepalen en zelf verantwoordelijk zijn voor je succes? Zorg dan voor een goede voorbereiding! Wie goed beslagen ten ijs komt, bespaart tijd ,voorkomt veel problemen en heeft een veel grotere kans op succes.

Met deze 5 stappen ben je een heel eind op weg.

1. Onderzoek de concurrentie

Misschien heb je een superorigineel idee, maar vaak zijn anderen je al voor geweest. Dat is niet erg; maar zorg wel dat je weet wie je concurrenten zijn. Wat doen zij goed, wat kan jij nog beter? Gebruik dat in je plan; waarin ben jij onderscheidend van de rest?

2. Bouw aan je netwerk

Praat met (veel!) mensen over je idee. Luister goed naar vragen en kritiek; dat helpt om je idee nog scherper te krijgen. Zoek andere ondernemers op die tips en advies kunnen geven. En vergeet vrienden en familie niet; zij zijn je eerste ambassadeurs.

3. Maak een ondernemingsplan

Superbelangrijk: je ondernemingsplan. Hierin beschrijf je je product of dienst, de organisatie, de kansen en risico’s, de concurrentie, je potentiële klanten en je marketingstrategie. En natuurlijk: het financiële plaatje: hoeveel startkapitaal heb je nodig en hoe ga je dit financieren?

Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?

  • Google! Zo vind je veel tips en voorbeelden
  • Volg een seminar of webinar
  • Wees realistisch: met een te optimistisch plan heb je vooral jezelf
  • Vraag anderen om feedback: zijn ze overtuigd?
  • Blijf je plan aanscherpen, ook als je gestart bent

4. Regel financiering

Een webshop heb je met weinig geld zo in de lucht. Wil je een kledinglijn produceren, dan is de voorinvestering een stuk groter. Je kunt je eigen geld hiervoor gebruiken, lenen bij de bank of een investeerder zoeken. Soms kun je subsidie krijgen van de overheid. Wie je ook vraagt, ze zullen zeker je ondernemingsplan willen zien. Ook kun je door een crowdfundingplatform aan financiering komen. Bij crowdfunding investeert niet één persoon, maar investeren meerdere personen in je bedrijf. Bijvoorbeeld door social media kun je de aandacht wekken van potentiële investeerders.

5. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Je bent er bijna, alleen nog de inschrijving bij de KvK. Hiervoor moet je een paar dingen beslissen: je naam en je rechtsvorm (eenmanszaak, vof, nv, bv). In eerste instantie is een eenmanszaak misschien genoeg, maar zodra er meer geld in je bedrijf omgaat is een andere rechtsvorm misschien geschikter. Switchen kan altijd! Na inschrijving krijg je een eigen btw-nummer voor het terugvragen van btw. Nu kan het échte werk beginnen: je bedrijf kan van start!

 

"Ik startte voor mezelf en heb daar tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad"
Claudia Sollard

Gewichtsconsulent, bewegingscoach en eigenaresse franchiseformule www.slimness.nl


Lees het interview
"Ik startte voor mezelf en heb daar tot op de dag van vandaag geen spijt van gehad"
Claudia Sollard

Gewichtsconsulent, bewegingscoach en eigenaresse franchiseformule www.slimness.nl

Lees het interview

 

Kies de juiste opleiding

De LOI biedt ruim 60 opleidingen waarmee je je voorbereidt op een eigen bedrijf. Vaak bieden deze opleidingen een combinatie van vakkennis en ondernemerskennis. Ook zijn er opleidingen die specifiek voorbereiden op het ondernemerschap. Twijfel je welke opleiding het beste past bij het doel dat je wilt bereiken? Bel ons dan gerust voor advies: (071) 545 1234.

Starters zien kansen, ook tijdens de coronacrisis

De impact van de coronamaatregelen is groot. Desondanks zien veel mensen ook kansen. Lees de ervaringen van ondernemers die gestart zijn tijdens de coronacrisis op BN DeStem

Belangrijk nieuws voor starters

Alle eenmanszaken krijgen sinds 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Uit dit nieuwe nummer is het Burgerservicenummer (BSN-nummer) niet meer te herleiden. Er gelden vanaf 1 juli 2020 belangrijke wetswijzigingen voor starters. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft op 25 mei 2018 de huidige privacywetgeving vervangen. Lees hier meer over de nieuwe wet voor zelfstandige ondernemers.