Schuldhulpverlening (Kiwa)

Haal het erkende Certificaat van Vakbekwaam Schuldhulpverlener

 • Thuis studeren
  20% korting

  12 x € 79,60 Normaal € 99,50

 • Klassikaal studeren

  12 x € 199,50

 • Studieduur

  12 maanden

 • Diploma

  Kiwa-certificaat

 • Erkenningen

  Kiwa

 • Benodigde vooropleiding

  Geen

Nog dagen!

Laatste dag!

Laatste kans!

Tijdschriftenbon cadeau

Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving gratis een Nationale Tijdschriftenbon t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Lees meer

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!

In het kort

De laatste jaren is de schuldenproblematiek in Nederland sterk toegenomen. Helaas zijn veel mensen niet in staat om hun financiële problemen zelf op te lossen, vandaar dat er steeds meer vraag is naar goede, professionele schuldhulpverleners. Met de praktijkgerichte opleiding Schuldhulpverlening (Kiwa) doe je binnen korte tijd alle kennis op om aan de slag te gaan als professionele schuldhulpverlener. De cursus gaat onder andere uitgebreid in op herfinanciering, schuldbemiddeling en budgetbeheer. Ook wordt het onderwerp budgetcoaching besproken. Je leert cliënten om zelfstandig hun financiële huishouding te voeren. Tijdens de praktijkdagen pas je de opgedane theorie toe in de praktijk en wordt er veel aandacht besteed aan het contact met de cliënt. De opleiding Schuldhulpverlening (Kiwa) leidt op tot het wettelijk verplichte Certificaat van Vakbekwaam Schuldhulpverlener van Kiwa.

 • Erkend Certificaat van Vakbekwaam Schuldhulpverlener.
 • Sluit perfect aan op de eisen voor Kiwa-certificering.
 • Inclusief al het studiemateriaal, geen extra boeken nodig.
 • Inclusief online hoorcolleges en live webcolleges.
 • Inclusief twee dagen examentraining.
 • Goede opstap voor de HBO-bachelor Sociaal Juridische Dienstverlening.
Doelgroep en beroep

Voor alle professionals die financiële aspecten willen combineren met sociale dienstverlening en (willen gaan) werken in de schuldhulpverlening is deze praktijkgerichte opleiding een uitkomst. Deze cursus is ook zeer nuttig voor bijvoorbeeld maatschappelijke werkers en psychologen die veel te maken hebben met schuldhulpverlening of budgetcoaching. Na deze cursus kun je aan de slag als professionele schuldhulpverlener, begeleider schuldsanering, budgetcoach, budgetbeheerder of casemanager schuldhulp.

Doelgroep
Inhoud van de cursus Schuldhulpverlening (Kiwa)

De opleiding Schuldhulpverlening (Kiwa) biedt een combinatie van juridische kennis, toegepaste psychologie, gesprekstechnieken en praktijkopdrachten. De opleiding is modulair opgebouwd. Je bepaalt zelf of je de volledige opleiding volgt, of kiest voor een van de losse modules SHV I, SHV II of SHV III (examentraining schuldhulpverlening).

Een professionele schuldhulpverlener neemt een neutrale positie in tussen de cliënt, zijn of haar schuldeiser(s) en eventuele derden. De mogelijkheden en consequenties van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) komen tijdens deze cursus ook aan bod. Bovendien leer je klantgericht en professioneel communiceren met cliënten.

Inhoud
Meer over de inhoud

De opleiding Schuldhulpverlening (Kiwa) is opgebouwd uit vijf modules.

Basiskennis Schuldhulpverlening

Deze module behandelt de basisbeginselen van integrale schuldhulpverlening. Zo is er o.a. aandacht voor de oorzaken van het ontstaan van schulden en de maatschappelijke en sociale gevolgen. De organisatie van de schuldhulpverlening komt uitgebreid aan bod, evenals de rol van schuldhulpverlening binnen het maatschappelijk veld. Je maakt kennis met de Recofa methodiek voor het berekenen van de afloscapaciteit, de incassomogelijkheden van schuldeisers en wettelijke bepalingen hierover.

Schuldhulpverlening 1 (SHV I)

In deze module leer je het schuldhulpverleningsproces begrijpen en uitvoeren De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:

 • Aanmelding
 • Intake
 • Crisisinterventie
 • Informatie en advies
 • Verwijzing naar derden
 • Opstarten van de wsnp
 • Stabilisatie
 • Duurzaam financiële dienstverlening (DFD)
 • Budgetbeheer.

Schuldhulpverlening 2: KIWA (SHV II)

Deze module gaat dieper in op het uitvoeren van het schuldhulpverleningsproces. Je leert o.a. beoordelen in welke mate er sprake is van een problematische schuldsituatie en hoe deze is ontstaan. Ook is er aandacht voor inkomenscomponenten, financiële tegemoetkomingsregelingen, uitgavenverlagende maatregelen en voor het opzetten van een budgetplan en een geordende administratie. Daarbij wordt uiteraard ook ingegaan op de van toepassing zijnde wetten en regelingen.

Schuldhulpverlening 3: KIWA (SHV III)

Deze module behandelt de sociale en communicatieve kant van de schuldhulpverlening. Onderwerpen zijn o.a. communicatie en coaching, budgetcoaching, het geven van informatie en advies en nazorg. Je leert landelijke afspraken op het gebied van schuldhulpverlening toepassen. Ook leer je diverse coachingstechnieken en is er aandacht voor de vereiste werkhouding om samen met de cliënt tot een goed resultaat te komen.

Examentraining schuldhulpverlening KIWA

Deze module biedt een gerichte training voor het behalen van de examens SHV I, SHV II en SHV III.

Inclusief examentrainingsdagen

De opleiding Schuldhulpverlening (Kiwa) is inclusief twee gratis examentrainingsdagen. Bij de klassikale opleiding zijn deze dagen onderdeel van de reguliere bijeenkomsten. Hier wordt veel aandacht besteed aan het contact met de cliënt. Tijdens de trainingsdagen leer je door middel van een rollenspel cliënten op een professionele manier te woord staan en te observeren en analyseren. Verder behandelen we het maken van een stappenplan voor de juiste schuldhulpverlening. Deze dagen zijn een optimale voorbereiding op het assessment dat onderdeel uitmaakt van het examen.

Inclusief live webcolleges en online hoorcolleges

Tijdens de opleiding kun je deelnemen aan een live webcollege. Via internet neem je samen met je studiegenoten deel aan een live college. Daarnaast vind je op LOI Campus, de online leeromgeving, online hoorcolleges. Deze geven extra uitleg bij lastige onderwerpen.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Live webcolleges

Tijdens de opleiding kun je twee maal per jaar gratis deelnemen aan een live webcollege. Een live online college, waar je d.m.v. chatten direct interactie hebt met je docent en medestudenten. Je kunt live vragen stellen en reageren op stellingen. De docent en studiegenoten geven feedback. Zo leer je van je docent en studiegenoten! Onze studenten geven aan dat zij de live webcolleges een zeer waardevolle aanvulling op de lesstof vinden.

Examen

De drie modules van de opleiding Schuldhulpverlening (Kiwa) worden elk afgesloten met een schriftelijk examen (meerkeuzevragen en open vragen). Module I wordt daarnaast met een praktijkexamen afgerond. Indien je ervoor kiest alleen examen te doen voor module III, moet je ook bij dit examen een praktijkexamen afleggen naast het schriftelijke examen.

Alle examens worden door de exameninstantie Learncare afgenomen op vier verschillende locaties in Nederland: Alkmaar, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Meer informatie over de examens en de aanmeldprocedure kun je vinden op www.learncare.nl.

Examen
Examenkosten
 • Examen SHV I (schriftelijk en praktijkexamen): € 506,80.
 • Examen SHV II: € 304,40.
 • Examen SHV III (schriftelijk en praktijkexamen*): € 506,80.

*Het praktijkexamen bij SHV I en SHV III is hetzelfde. Je hoeft dit maar één keer af te leggen.

Daarnaast betaal je een afdracht van € 146,- per certificaat aan Kiwa.

LOI-cursisten krijgen bij een eerste aanmelding voor het examen SHV I, SHV II en SHV III 12% korting op het examengeld. (Niet op de kosten van de afdracht).

Diploma en vervolgopleiding

Indien alle examens met een voldoende zijn afgerond, ontvang je het officiële Certificaat van Vakbekwaam Schuldhulpverlener van Kiwa. Met dit certificaat word je bovendien geregistreerd op www.kiwapersoonscertificering.nl. Dit certificaat is vijf jaar geldig. Kijk op kiwapersoonscertificering.nl voor meer informatie over het behalen van de verplichte bijscholingspunten.

De opleiding Schuldhulpverlening (Kiwa) is een goede opstap voor de HBO-bacheloropleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Kijk bij de desbetreffende opleiding voor de vooropleidingseisen.

Diploma
Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde opleiding en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. De LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode
Klassikaal of thuis studeren, aan jou de keuze

Heb je graag een extra stok achter de deur en wil je medestudenten en docenten ontmoeten in de klas? Kies dan voor onze klassikale methode. Hierin is het beste van klassikaal onderwijs en thuisstudie verenigd tot het meest effectieve onderwijs dat je kunt krijgen.
Wil je liever volledig flexibel zijn en hecht je minder waarde aan het klassikale aspect? Kies dan voor onze efficiënte thuisstudie methode. Hierbij ben je 100% flexibel om de opleiding te volgen waar en wanneer je maar wilt, terwijl je toch een eigen docent hebt die je begeleidt en op elk moment vragen kunt stellen.


Klassikaal studeren
Thuis studeren

Vaste structuur van bijeenkomsten

In een kleine groep met docent en medestudenten
Volledig flexibel in studieplek en -tijden
Goed te combineren met werk en privé
Begeleiding door ervaren docenten
Online leeromgeving met effectieve studietools
Kies voor thuis of klassikaal studeren
Klassikaal studeren bij de LOI: eigentijds flexibel en efficiënt

De klassikale opleidingen van de LOI staat garant voor een efficiënte manier van studeren, zijn doelgericht van opzet, bieden veel structuur en toch voldoende flexibiliteit om de opleiding te combineren met een baan en druk privéleven.

 • Met keuze uit dag, avond- en zaterdagprogramma’s past de opleiding in elke agenda.
 • De klassikale bijeenkomsten om de 2 tot 3 weken zorgen voor een vast studieritme.
 • Er wordt gewerkt in kleine groepen onder leiding van topdocenten uit de praktijk.
 • Persoonlijke benadering met veel ruimte voor inbreng van de eigen werksituatie.
 • Gerichte training van competenties, boeiende presentaties en cases.
 • De docent is ook tussentijds bereikbaar voor vragen en geeft snel antwoord.
Thuis studeren bij de LOI: zelfstandig maar zeker niet alleen
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die de klassikale bijeenkomsten verzorgen én je via internet ook persoonlijk begeleiden in de tussenliggende weken. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Klassikale bijeenkomsten in kleine groepen

Bij de klassikale opleidingen wordt in kleine groepen gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Geen herhaling van leerstof, maar discussie met medestudenten, boeiende presentaties, (business)cases en training van competenties. De docent daagt je daarbij uit het beste uit jezelf te halen. En biedt veel ruimte voor inbreng van de eigen werksituatie. Theorie en praktijk worden zo optimaal geïntegreerd.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze cursus is geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je beschikt over een HBO-werk-en-denkniveau.

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Wanneer je kiest voor een thuisstudie, kan de cursus afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, sneller worden afgerond.

Studieduur: 12 maanden

Studieduur
Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan. Bij een klassikale opleiding gaan we er van uit dat je voorbereid naar de bijeenkomsten komt.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op online persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle (online) studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld thuisstudie : 12 x € 79,60
Lesgeld klassikaal : 12 x € 199,50
Studiekosten fiscaal aftrekbaar

De kosten voor je opleiding zijn aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting wanneer de opleiding is gericht op je (toekomstige) beroep. Zo vallen de netto studiekosten aanzienlijk lager uit! Kijk voor de exacte voorwaarden op www.belastingdienst.nl.

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Met ruim 1000 opleidingen in alle vakgebieden, flexibele studiemethodes en de mogelijkheid om de opleiding volledig toe te snijden op het bedrijf, kan worden voldaan aan iedere opleidings- of trainingsbehoefte. 

De voordelen:

 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Keuze uit klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Startdatum en locaties

Schrijf nu in via het inschrijfformulier en start wanneer je wilt. Doe het dus vandaag nog! Bij een thuisstudie kun je elke datum kiezen. Bij een klassikale opleiding is er keuze uit een aantal startdata. Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdag- of donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Klassikaal studeren

Eerstvolgende startmoment:

Maart 2017

Eerste bijeenkomst:

Medio maart 2017

Aantal bijeenkomsten dagopleiding:

12

Aantal bijeenkomsten avondopleiding:

24

Plaats:

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Amsterdam

Apeldoorn

Den Haag

Eindhoven

Leiderdorp

Rotterdam

Utrecht

Zwolle

Thuis studeren

De opleiding past zich volledig aan jouw leven aan. Starten kan wanneer je wilt. Je bepaalt zelf waar je de opleiding volgt, op welk moment je studeert en hoe lang. Daarbij sta je er nooit alleen voor. Je hebt een eigen docent die via de online leeromgeving altijd snel bereikbaar is.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.