HBO-bachelor Small business en retailmanagement

Vakgebied

HBO-bachelor Small business en retailmanagement

NVAO-geaccrediteerde bachelor, focus op ondernemerschap in retailmanagement.

In het kort

In het kort

NVAO-geaccrediteerde bachelor, focus op ondernemerschap in retailmanagement.

Collegegeld thuisstudie
36 x € 179,00
Studielast
240 EC's
Type
HBO-bachelor
Diploma
HBO-bachelorgetuigschrift
Erkenningen
NVAO, ministerie van OCW, ITK

De retailbranche is sterk in beweging. Klanten zijn kritisch, de concurrentie wordt steeds groter en nieuwe technologieën bieden nieuwe mogelijkheden. Bijvoorbeeld op het gebied van e-commerce. Van een retailmanager wordt dan ook niet alleen een ondernemende houding verwacht, maar ook de juiste kennis en vaardigheden om in te spelen op de veranderingen in de branche.

De HBO-bacheloropleiding Small business en retailmanagement bereidt je perfect voor op deze uitdagende functie. De focus ligt daarbij op ondernemerschap in retailmanagement. Na afronding ben je klaar om als ondernemer in retail aan de slag te gaan. Ook een functie als retailmanager op tactisch niveau behoort tot de mogelijkheden.

De HBO-bachelor Small business en retailmanagement is geaccrediteerd door de  NVAO en sluit volledig aan op het vernieuwde landelijke beroepsprofiel. Met het behalen van het internationaal erkende getuigschrift HBO Small business en retailmanagement mag bovendien de titel Bachelor of Business Administration (BBA) gevoerd worden.

Daarom kies je voor de opleiding HBO-bachelor Small business en retailmanagement

 • Geaccrediteerd door de NVAO, dus van bewezen kwaliteit.
 • Door de overheid erkend HBO-bachelorgetuigschrift.
 • Inclusief online hoorcolleges en live webcolleges.
 • Examen doen waar en wanneer je wilt.
 • Inclusief praktijkdagen.

NVAOMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Opleiding vernieuwd

Deze opleiding is onlangs vernieuwd. Zo is er bijvoorbeeld veel aandacht het nieuwe (online) winkelen en de toenemende concurrentie die dat met zich meebrengt. Daarnaast leer je inspelen op en omgaan met de steeds kritischer klant. Daarmee sluit de opleiding goed aan op de ontwikkelingen in het vakgebied.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De HBO-bachelor Small business en retailmanagement bereidt je grondig voor op het ondernemerschap in retail. De opleiding is dan ook een heel goede keuze voor iedereen een carrière ambieert als zelfstandig ondernemer of ondernemend manager binnen retail. Ook wanneer je al in retail werkt en door wilt groeien naar een managementfunctie, doe je met deze opleiding de benodigde kennis en vaardigheden op.

Ontdek de arbeidsmarkt

Een eigen zaak is een logische stap na de HBO-opleiding Small business en retailmanagement. Maar ook een managementfunctie binnen een grotere onderneming behoort tot de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan functies als storemanager, productmanager, retail consultant of manager groothandel.

Een zelfstandig ondernemer of manager kent de markt als geen ander. Producten en diensten worden altijd afgestemd op de wensen en behoeften van de consument. De werkzaamheden bestaan uit een mix van management, sales en marketing. Dit gebeurt zowel in een fysieke winkel, maar ook steeds vaker online (e- commerce). Tegelijkertijd krijgt een ondernemer te maken met andere interessante facetten van bedrijfsvoering, zoals logistiek, communicatie en financiën. Organiseren, plannen, leidinggeven, maar ook het moeiteloos onderhouden van zakelijke relaties behoren tot de dagelijkse taken.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Toelating

Er zijn verschillende manieren om te worden toegelaten tot deze opleiding. Zo ben je toelaatbaar op grond van een HAVO-, VWO- of MBO 4-diploma. Ook een propedeusegetuigschrift (HBO of WO) geeft recht op toelating. Beschik je niet over een van deze diploma’s? Dan vind je hieronder de andere mogelijkheden.

Toelatingsprogramma

Met een toelatingsprogramma laat je zien het niveau van de bachelor aan te kunnen. Een toelatingsprogramma bestaat uit één of meer modules uit de bachelor. Je doet waardevolle kennis op en haalt binnen enkele maanden een diploma van LOI Hogeschool. Dat zet je natuurlijk meteen op je cv!

De opleiding HBO Internationaal ondernemen van LOI Hogeschool geldt als toelatingsprogramma voor deze bachelor. Op basis van het behaalde diploma kun je doorstromen naar de volledige bachelor. Je moet op het moment van doorstromen wel 21 jaar of ouder zijn. Bovendien kan het behaalde diploma worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de inhoudelijk overeenkomende module(s). De investering verdient zich dus zeker terug!

21+-toelatingsexamen

Het 21+ toelatingsexamen wordt digitaal afgenomen op 16 locaties in Nederland. Je kunt het examen op elke werkdag afleggen. Op de dag van het examen dien je minimaal 21 jaar te zijn. Het examen bestaat uit meerkeuzevragen op het gebied van taal, rekenen en logica, en toetst of je het niveau van een HBO-bacheloropleiding aan kunt. Naar aanleiding van de uitslag van het examen krijg je een advies van de toelatingscommissie van LOI Hogeschool of je wel of niet met de opleiding van je keuze kunt starten. De kosten voor het examen bedragen € 75,-. Als je slaagt voor het examen kun je starten met een HBO-opleiding van LOI Hogeschool en wordt dit bedrag in mindering gebracht op het collegegeld. Ben je gezakt voor het examen, dan kun je een herkansing aanvragen. Klik hier om je aan te melden voor het 21+ toelatingsexamen. Op het formulier kun je aangeven op welke gewenste tijd, datum en locatie je het toelatingsexamen wilt afleggen. Het systeem zal direct op beschikbaarheid controleren en eventueel alternatieve data en tijdstippen voorstellen. Je kunt het toelatingsexamen vervolgens direct boeken en betalen via iDeal.

Wil je oefenen om je voor te bereiden op het 21+ toelatingsexamen? Er zijn op internet verschillende toetsen en tests te vinden waarmee je kunt oefenen. Voor het taal- en rekenniveau zijn op internet verschillende oefentoetsen te vinden op niveau 3F. Verder kun je door het doen van online intelligentietests inzicht en logica oefenen.

Heb je dyslexie of dyscalculie? Dan is het mogelijk om extra tijd te krijgen voor het examen. Stuur in dat geval je NAW-gegevens, plus een medische verklaring van dyslexie of dyscalculie, naar examenbureau@loi.nl. Je medische verklaring wordt vervolgens gecheckt, waarna het examenbureau contact met je opneemt over het boeken en betalen van het examen.

De opleiding

Inhoud van de opleiding

De HBO-bacheloropleiding Small business en retailmanagement biedt alle kennis en vaardigheden die een retailmanager nodig heeft. De focus ligt daarbij op ondernemerschap in retail. Ook is er veel aandacht voor mogelijkheden op het gebied van digitale marketing en e-commerce. Afgestudeerden weten zich als entrepeneur te onderscheiden en kunnen medewerkers motiveren. Alle aspecten van het zaken doen komen aan bod. Denk bijvoorbeeld aan marketing, sales, leidinggeven en logistiek.

Je doet uitgebreide theoretische kennis op en koppelt deze direct aan de praktijk voor een optimaal leerrendement. Dit doe je onder andere in de praktijkintegratiemodules.

Op alle fronten erkend

Alle HBO-bacheloropleidingen, Associatie degrees en masteropleidingen van LOI Hogeschool hebben de officiële NVAO-accreditatie. Bovendien heeft LOI Hogeschool in februari 2020 opnieuw het ITK-keurmerk behaald. Daarbij oordeelde het panel op alle punten positief.

De Instellingstoets Kwaliteitszorg (ITK) is hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. LOI Hogeschool is de enige particuliere opleider met dit belangrijke keurmerk.

"Zo’n kwaliteitsstempel krijg je niet zomaar"

De betekenis en voordelen van een ITK‑accreditatie en heldere onderwijsvisie


Lees het interview met Arjette
"Zo’n kwaliteitsstempel krijg je niet zomaar"

De betekenis en voordelen van een ITK‑accreditatie en heldere onderwijsvisie

Lees het interview met Arjette
Inclusief vakliteratuur

Het lesmateriaal bestaat uit vakliteratuur, gecombineerd met aanvullende leerstof, oefenopgaven en inzendopgaven via de online leeromgeving LOI Campus. Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Hiervoor hoeven geen extra kosten te worden gemaakt.

Praktijkdagen

Tijdens de opleiding HBO Small business en retailmanagement worden er twee praktijkdagen georganiseerd. Deze horen bij de modules Effectief communiceren en leidinggeven. Tijdens de praktijkdagen wissel je ervaringen uit en train je je vaardigheden onder begeleiding van een ervaren docent.

Studieprogramma en leeruitkomsten

Het studieprogramma van de opleiding HBO Small business en retailmanagement bestaat uit een propedeuse en een hoofdfase en is opgebouwd uit clusters. Ieder cluster leidt tot een duidelijk herkenbare leeruitkomst. Je leest meer over de leeruitkomst door op een clusternaam te klikken. De inhoud van een module wordt zichtbaar door op een modulenaam te klikken.

Ieder cluster wordt afgesloten met een praktijkintegratie-module. In deze modules combineer je de opgedane kennis en pas je deze toe in een praktijksituatie.

Bekijk het studieprogramma van de propedeuse
Module EC's

Cluster 1: Oriëntatie marketing en sales

Cluster 1: Oriëntatie marketing en sales

Je doet kennis op van de belangrijkste onderwerpen op het gebied van marketing. Zo leer je bijvoorbeeld over het marketingmixbeleid, productbeleid en sales, macro, meso en micro aspecten en marketingorganisatie.
30
MarketingMarketing
Deze module biedt een brede basis in het vakgebied marketing en sales. Onderwerpen die aan bod komen zijn: marketingconcept, marketingplanning, marketingstrategie, markt- en vraagbegrippen, marketinginstrumenten en toepassingsgebieden.
5
Inleiding salesInleiding sales
Sales is een vak apart. Een vak dat met de snelle groei van internet bovendien sterk ontwikkeld is en geprofessionaliseerd is. In deze module maak je kennis met sales, koopprocessen en gedragingen, modellen, planningen en gesprekstechnieken. Na afronding ben je in staat om de opgedane kennis en inzichten toe te passen in een verkoopomgeving.
5
Algemene beroepsoriëntatieAlgemene beroepsoriëntatie
In de module Algemene beroepsoriëntatie leer je om je persoonlijke ontwikkeling vorm te geven in relatie tot de professionele beroepsomgeving waarin je werkt (of gaat werken). Je leert om als professional naar jezelf en naar je beroepsomgeving te kijken.
5
Management en organisatieManagement en organisatie
De wijze waarop een organisatie is gestructureerd is sterk bepalend voor het succes van de organisatie. In deze module leer je daarom over organisatie-indelingen, organisatie-structuur, groeifasen van organisaties, bedrijfswetgeving en ondernemingsvormen, managementtheorieën, duurzaamheid en MVO.
5
Oriëntatie bedrijfseconomieOriëntatie bedrijfseconomie
Deze module biedt inzicht in de basisbegrippen uit de bedrijfseconomie. Zo leer je onder andere onderscheid maken tussen verschillende soorten kosten. Ook het opstellen van de balans en de resultatenrekening van een organisatie komt aan bod. Daarnaast leer je kostprijzen opstellen en doe je kennis op over de financiering van een organisatie.
5
Praktijkintegratie Oriëntatie Marketing en salesPraktijkintegratie Oriëntatie Marketing en sales
In de praktijkintegratiemodule pas je de opgedane theorie toe in een praktische context. Hierbij werk je aan het verder ontwikkelen van algemene competenties en specifieke beroepscompetenties. Ook onderzoeksvaardigheden zijn hierbij van belang. De praktijkintegratieopdracht sluit aan bij de leeruitkomst van het desbetreffende cluster. In deze module stel je een rapportage op over de actuele marketing- of salesactiviteiten op tactisch/operationeel niveau en leg je een relatie met ontwikkelingen in de externe omgeving aan de hand van een desk research.
5

Cluster 2: Marketingcommunicatie

Cluster 2: Marketingcommunicatie

Dit cluster leert je om op basis van communicatiemodellen effectief te communiceren met interne en externe doelgroepen. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan marketingdoelgroepen of andere doelgroepen die invloed hebben op het beleid van de organisatie. Je onderzoekt de effectiviteit van voornamelijk de externe communicatie van de organisatie.
30
Effectief communicerenEffectief communiceren
In deze module leer je je mondeling en schriftelijk correct en effectief te kunnen uitdrukken. Je bent in staat een tekst te begrijpen, te produceren of samen te vatten binnen een steeds intercultureler wordende context.
5
MarketingcommunicatieMarketingcommunicatie
In deze module maak je kennis met de verschillende vormen van marketingcommunicatie, zoals sponsoring, reclame en social media. Je leert hoe je op basis van een marketingplan een marketingcommunicatieplan opstelt. Hierbij formuleer je SMART-communicatiedoelen en stel je een planmatige aanpak voor de marketingcommunicatie op. Tot slot gaat de module in op het onderscheiden en verwoorden van unieke verkoop- en aankoopargumenten, het segmenteren van de doelgroep en het positioneren van een merk, product of dienst.
5
Zakelijk EngelsZakelijk Engels
In de zakenwereld is Engels de voertaal. In deze module leer je het Engels dat je nodig hebt in het bedrijfsleven. Denk onder andere aan de specifieke termen en het taalgebruik om te onderhandelen, ideeën te presenteren of zakelijke afspraken te maken. Ook aan eventuele culturele verschillen tussen zakenpartners wordt aandacht besteed.
10
Inleiding onderzoek doenInleiding onderzoek doen
Het doel van de module ‘Inleiding onderzoek doen’ is het aanleren van de basisvaardigheden die van toepassing zijn bij alle vormen van onderzoek in het HBO-werkveld. Deze vaardigheden bestaan uit: een onderzoekende houding, het toepassen van kennis uit het onderzoek van anderen en het zelf onderzoek doen (en dit kritisch beschouwen middels evaluatie en reflectie).
5
Praktijkintegratie marketingcommunicatiePraktijkintegratie marketingcommunicatie
In de praktijkintegratiemodule pas je de opgedane theorie toe in een praktische context. Hierbij werk je aan het verder ontwikkelen van algemene competenties en specifieke beroepscompetenties. Ook onderzoeksvaardigheden zijn hierbij van belang. De praktijkintegratieopdracht sluit aan bij de leeruitkomst van het desbetreffende cluster. De opdracht in deze module is gericht op het schrijven van een rapportage over de actuele marketing- en salesactiviteiten van een organisatie op operationeel/tactisch niveau. Met behulp van de gestructureerde aanpak van de desk research leg je een relatie met de ontwikkelingen in de externe omgeving.
5
Totaal Propedeuse 60
 
Bekijk het studieprogramma van de hoofdfase
Module EC's

Cluster 3: De klantbehoefte centraal

Cluster 3: De klantbehoefte centraal

In dit cluster leer je, mede aan de hand van marktonderzoek, vaststellen wat de wensen en behoeften zijn van huidige en potentiële afnemers. Ook ga je na wat de koopmotieven van de afnemers zijn en leer je het koopgedrag voor, tijdens en na de koop verklaren. Zo ontstaat inzicht in de gehele customer journey en kun je acties ontwikkelen om tot klantretentie te komen. Met andere woorden, ervoor te zorgen dat klanten blijven terugkeren.
30
Marktonderzoek & big dataMarktonderzoek & big data
Marktonderzoek is essentieel bij het ontwikkelen van een succesvolle marketingstrategie. In deze module leer je signaleren wanneer een marktonderzoek ingezet kan worden. Ook leer je het onderzoek opzetten, een centrale onderzoeksvraag formulieren, een onderzoeksplan ontwikkelen en het onderzoek uit te voeren met behulp van de juiste tools en methoden. Uitgebreid aan bod komt ook de belangrijke rol die big data inneemt bij het uitvoeren van marktonderzoek. De resultaten leer je vervolgens verwerken tot een advies voor de organisatie over te nemen strategische bedrijfs- en marketingbeslissingen.
5
Marketing verdiepingMarketing verdieping
De economie is constant in beweging. Het marketingvak is dan ook zeer dynamisch. Deze module biedt een verdieping op de module Inleiding marketing en versterkt je kennis op marketinggebied. Je leert onder andere over marktonderzoek, marketinginstrumenten, online marketing, internationale marketing, financiële en portfolio-analyse, de SWOT-analyse en marketingstrategie.
5
Digital marketingDigital marketing
De module Digital marketing biedt een grondige kennismaking met de mogelijkheden en middelen van online marketing. Na afronding ben je in staat de diverse technieken toe te passen.
5
Customer insights & personalisatieCustomer insights & personalisatie
Klanten zijn minder loyaal en de concurrentie wordt steeds groter. Het kennen van je klant wordt dan ook steeds belangrijker. Deze module leer je een beter beeld krijgen van wat jouw klant met jouw product of dienst doet. De rol van gegevens die te verkrijgen zijn uit social mediagebruik en andere online klantdata wordt groter en groter. In deze module ontdek je hoe je met deze informatie het aanbod beter kunt afstemmen op de wensen van de klant door onder meer het inzetten van gepersonaliseerde marketing en communicatie.
5
Customer loyalty engagementCustomer loyalty engagement
Hoe zorg je dat je klanten trouw blijven aan jouw organisatie? Dat is de vraag waar het in deze module om draait. Je doet basiskennis op op het gebied van customer loyalty engagement. Na afronding ben je in staat om op operationeel niveau de noodzaak en consequenties van CRM-toepassingen in een organisatie te overzien en het klantcontactproces te optimaliseren.
5
Praktijkintegratie De klantbehoefte centraalPraktijkintegratie De klantbehoefte centraal
In de praktijkintegratiemodule pas je de opgedane theorie toe in een praktische context. Hierbij werk je aan het verder ontwikkelen van algemene competenties en specifieke beroepscompetenties. Ook onderzoeksvaardigheden zijn hierbij van belang. De praktijkintegratieopdracht sluit aan bij de leeruitkomst van het desbetreffende cluster. De opdracht in deze module draait om de customer journey en het verklaren van het koopgedrag voor, tijdens en na de aankoop.
5

Cluster 4: De positie in de retailmarkt

Cluster 4: De positie in de retailmarkt

Na afronding van dit cluster ben je goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot retail en digital marketing en kun je deze kennis vertalen naar een marketingstrategie. Je duidt daarbij het verschil tussen korte en lange termijn en voert de strategie gedetailleerd uit op basis van de theorieën en concepten die worden aangereikt door de speciale vakgebieden die met marketing te maken hebben. Ook vertaal je de gekozen strategie naar een passende formule en relatiebeheer.
30
RetailmarketingRetailmarketing
Deze module zoomt nader in op de retailbranche. Daarbij komen onder andere retailmarketing, goederenretail in Nederland, de detailhandel in internationaal perspectief en technologische ontwikkeling aan de orde. Vervolgens gaat de module in op het strategisch proces, waarbij de strategische stappen en dynamische ontwikkelingen binnen de retail worden behandeld. Ook leer je over externe analyses (omgevingsverkenning en concurrentieanalyse) en interne analyses (omzet en rendement), de vertaling van deze analyses naar strategische keuzes voor de externe marketingmix (doelgroep, product, plaats, prijs en promotie), de interne marketingmix (personeel, fysieke distributie en presentatie) en het beheerssysteem van de marketinginstrumenten (zowel controle op de uitvoering als de marketingmixinstrumenten).
5
Internationaal ondernemenInternationaal ondernemen
In deze module leer je hoe je een goed onderbouwd exportplan schrijft. Hiervoor doe je onder meer een uitgebreid landenonderzoek en zet je een gedetailleerde entreestrategie op.
5
Identiteit en imago (CMD)Identiteit en imago (CMD)
Wie ben je als bedrijf? Hoe zien (potentiële) klanten je? En hoe hangen deze twee samen? In deze module leer je over de begrippen identiteit en imago. Je leert d.m.v. de gap-analyse adviezen geven over het reputatiemanagement van een organisatie. Ook leer je de basis voor een gewenst imago creëren d.m.v. een sustainable corporate story.
5
FormulemanagementFormulemanagement
In de formule wordt vastgelegd op welke doelgroep, met wel assortiment en binnen welke marktpositie het bedrijf zich wil onderscheiden in de markt. In deze module leer je een winkelformule vastleggen en beheren. Ook leer je de formule vertalen naar een herkenbaar winkelbeeld.
5
Acquisitie en relatiebeheerAcquisitie en relatiebeheer
De module Acquisitie en relatiebeheer behandelt de vaardigheden die nodig zijn om nieuwe klanten te werven en bestaande te behouden. De module gaat over het herkennen, ontwikkelen en toepassen van verkoopvaardigheden met als doel een betere beheersing van deze vaardigheden.
5
Praktijkintegratie de positie in de retailPraktijkintegratie de positie in de retail
In de praktijkintegratiemodule pas je de opgedane theorie toe in een praktische context. Hierbij werk je aan het verder ontwikkelen van algemene competenties en specifieke beroepscompetenties. Ook onderzoeksvaardigheden zijn hierbij van belang. De praktijkintegratieopdracht sluit aan bij de leeruitkomst van het desbetreffende cluster. In deze opdracht stel je een SWOT-analyse op voor een bedrijf of bedrijfsonderdeel en kom je tot een (nieuwe) retailstrategie en een retail actieplan.
5

Cluster 5: De organisatie binnen de keten

Cluster 5: De organisatie binnen de keten

In dit cluster doe je grondige kennis op van het logistieke- en inkoopproces in de retailbranche en leer je dit vertalen naar de interne organisatie. Daarbij pak je het logistieke- en inkoopproces projectmatig aan; kiest de meest passende organisatievorm , bepaal je hoe het personeelsbestand eruit moet zien en welke wijze van leiderschap daarbij nodig is.
30
BedrijfsadministratieBedrijfsadministratie
Deze module leert je om zelfstandig een interne winst- en verliesrekening en een interne resultatenanalyse op te stellen zoals een analyse van de afdelingsresultaten. Ook leer je diverse berekeningen en boekingen maken met betrekking tot het fabricageproces van productiebedrijven.
5
Human resource management Human resource management
De module Human resource management bevat veel actuele onderwerpen en koppelt de theorie direct aan de praktijk. Er wordt onder meer ingegaan op leidinggeven, organisatiepsychologie, arbeidspsychologie en personeelspsychologie.
5
LeidinggevenLeidinggeven
Deze module gaat uitgebreid in op de principes van leidinggeven aan personen en processen. Ook is er aandacht voor de verschillen tussen leidinggeven in een projectorganisatie en leidinggeven in een matrixorganisatie. Daarnaast wordt ingegaan op de benodigde vaardigheden zoals gesprekstechnieken en effectief vergadergedrag. Tot slot gaat de module in op het nieuwe werken en moderne vormen van leiderschap zoals dienend en ondernemend leiderschap.
5
Inleiding logistiek managementInleiding logistiek management
Als commercieel manager in een retailorganisatie organiseer, plan en bestuur je en voer je de goederenstroom uit. Je bent verantwoordelijk voor de opslag en het transport van grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten. Deze module biedt je de benodigde logistieke kennis.
5
Inkoop en leveranciersInkoop en leveranciers
Hoe zorg je ervoor dat de juiste producten op de juiste plaats van de juiste kwaliteit op de juiste tijd in de juiste hoeveelheden tegen de juiste prijs beschikbaar zijn? In dit onderdeel wordt het uitgebreid besproken.
5
Praktijkintegratie De organisatie binnen de ketenPraktijkintegratie De organisatie binnen de keten
In de praktijkintegratiemodule pas je de opgedane theorie toe in een praktische context. Hierbij werk je aan het verder ontwikkelen van algemene competenties en specifieke beroepscompetenties. Ook onderzoeksvaardigheden zijn hierbij van belang. De praktijkintegratieopdracht sluit aan bij de leeruitkomst van het desbetreffende cluster. In deze opdracht analyseer je als commercieel professional in een retailorganisatie de huidige ondersteunende activiteiten, zoals HRM, logistiek en inkoop, van een bedrijf of bedrijfsonderdeel en breng je een advies uit ter verbetering.
5

Cluster 6: Het nieuwe winkelen

Cluster 6: Het nieuwe winkelen

Na afronding van dit cluster ben je goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de retail en kun je dit doorvoeren naar de operationele bedrijfsvoering van een online winkel (clicks) en fysieke winkel (bricks). Daarbij maak je gebruik van digitale informatie verkregen op de fysieke- en online winkelvloer. Je verzamelt en analyseert het shopgedrag van de doelgroep en stelt actieplannen op om de conversie in de winkel te vergroten. Je handelt daarbij als ondernemer en zet een concurrerend winkelconcept neer in een internationale context.
30
E-commerceE-commerce
In deze module ga je aan de slag om een professioneel plan te schrijven voor online sales. Met daarin onderdelen als bedrijfsstrategie, positionering, verkoopdoelstellingen en social mediabeleid. Bij het schrijven van het plan maak je gebruik van theorieën op het gebied van online marketing, e-commerce en online salesstrategieën. In het plan maak je duidelijk op welke wijze je door toepassing van omnichannel marketing je potentiële klanten aantrekt en bindt.
5
Business planBusiness plan
In deze module neem je plaats op de stoel van de ondernemer. Of je als ondernemer aan de slag wilt met innovatie, optimalisatie, een nieuw verdienmodel of een compleet nieuw product, je zult altijd eerst een haalbaarheidsanalyse moeten uitvoeren. In deze module ga ja daarmee op een praktische manier aan de slag. De analyse gebruik je vervolgens om met het praktische Business model ‘Canvas’ tot een realistisch businessplan te komen.
5
ShoppermarketingShoppermarketing
In deze module draait alles om het verhogen van conversie. In een fysieke winkle doe je dit bijvoorbeeld door winkelactivatieprogramma’s en zintuigenmarketing (geur, kleur, geluid, lichtbeleving). Bij een webshop valt bijvoorbeeld te denken aan marketingcommunicatie-acties.
5
ProjectmanagementProjectmanagement
Projectmatig werken wordt meer en meer (h)erkend als een efficiënte, doelgerichte werkwijze. Door de snelle ontwikkelingen in de maatschappij en de vele veranderingen op alle denkbare gebieden worden veel van dergelijke eenmalige en complexe activiteiten noodzakelijk. Om deze activiteiten op een effectieve en efficiënte manier binnen de gestelde tijd en binnen het gestelde budget uit te voeren wordt vaak gekozen voor een eenduidige aanpak: projectmanagement. Tijdens de module Projectmanagement maak je kennis met de theoretische en praktische kanten van projectmanagement.
5
Retail operationsRetail operations
Deze module gaat in op de bedrijfsvoering op de winkelvloer. Zo is er onder andere aandacht voor het draaiende houden van de winkel d.m.v. KPI’s en het vertalen van digitale informatie naar operaties.
5
Praktijkintegratie Het nieuwe winkelenPraktijkintegratie Het nieuwe winkelen
In de praktijkintegratiemodule pas je de opgedane theorie toe in een praktische context. Hierbij werk je aan het verder ontwikkelen van algemene competenties en specifieke beroepscompetenties. Ook onderzoeksvaardigheden zijn hierbij van belang. De praktijkintegratieopdracht sluit aan bij de leeruitkomst van het desbetreffende cluster. In deze opdracht ontwikkel je voor jouw bedrijf of bedrijfsonderdeel een nieuwe of vernieuwde winkelformule gebaseerd op de laatste ontwikkelingen in retail.
5

Cluster 7: Stage

Cluster 7: Stage

Tijdens de stage leer je werken in de praktijk, voer je praktijkopdrachten uit en ontwikkel je belangrijke vaardigheden. Bij de start van de stage wordt een stageplan gemaakt, waarin de leerdoelen op het niveau van de algemene hbo-competenties zijn opgenomen. Tijdens de stage zijn er twee functioneringsgesprekken over de voortgang/realisatie van het stageplan. Ter afronding van de stage wordt een stageverslag geschreven.
30

Cluster 8: Afstuderen (30 EC)

   
Portfolio 5
Onderzoek en adviesvaardigheden 5
Afstudeeronderzoek 20
Totaal Hoofdfase 180
Totaal HBO-bachelor Small business en retailmanagement 240


Stage en werkplek

Het studieprogramma van deze opleiding is opgebouwd uit clusters van 30 studiepunten (EC). Ieder cluster leidt tot een leeruitkomst. Per cluster staat omschreven wat je na het afronden van het desbetreffende onderdeel weet en kunt. De meeste clusters worden afgesloten met een praktijkintegratiemodule. Tijdens deze modules pas je de opgedane theorie toe in een praktische context. Hierbij werk je aan het verder ontwikkelen van algemene en specifieke beroepscompetenties en doe je onderzoeksvaardigheden op.

Om de stage en de praktijkintegratiemodules succesvol te kunnen doorlopen, moet je beschikken over een geschikte werk- of stageplek.

Wat is een geschikte werkplek

Werk je al in een relevante werkomgeving of werk je in een organisatie waar je de mogelijkheid krijgt om de praktijkintegratieopdrachten op een relevante afdeling uit te voeren? Dan kun je deze opdrachten in de loop van je studie op je werk uitvoeren. Heb je geen relevante werkplek? Dan zul je op zoek moeten naar een aparte stageplek. Of je werksituatie de noodzakelijke praktijkervaring voor de door jou gekozen studie kan leveren, wordt beoordeeld door inhoudelijke werkplekbeoordelaars.

Beoordeling tijdens de stage

Tijdens de stage beoordeelt je stagedocent onder meer het stageplan, de functioneringsverslagen en het uiteindelijke stageverslag. Ook vinden er telefonische verificatiegesprekken plaats met zowel jou als student als met de stagementor (degene die je bij het bedrijf begeleidt).

Zet je kennis en ervaring in voor een opleiding op maat

Lees meer

Examens en diploma

Examens, portfolio en afstuderen

Elke module wordt afgerond en getoetst, bijvoorbeeld met een examen of een praktijkopdracht. Daarnaast leg je tijdens de opleiding een digitaal portfolio aan. De opleiding als geheel wordt afgesloten met een afstudeerfase.

Aan examens en praktijkopdrachten zijn meestal kosten verbonden. Je vindt alle kosten voor deze opleiding overzichtelijk bij elkaar onder Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Portfolio en afstuderen

Bij alle bacheloropleidingen leg je vanaf het begin van de studie een portfolio aan. Het doel van het portfolio is reflectie op het leerproces gedurende de gehele opleiding. Bovendien wordt met het portfolio aangetoond welke kennis en competenties je hebt verworven. Je vindt het digitaal portfolio op LOI Campus, de online leeromgeving van de LOI.

Deze HBO-bacheloropleiding wordt afgesloten met een afstudeeropdracht. De afstudeeropdracht bestaat uit een combinatie van literatuuronderzoek en empirisch onderzoek. Het is de bedoeling dat de afstudeeropdracht wordt uitgevoerd in een voor de opleiding relevante werkomgeving. Tijdens een afsluitende mondelinge zitting komen zowel het portfolio als de afstudeeropdracht aan de orde. Daarbij word je beoordeeld op je kennis, inzicht, toepassings- en reflectieniveau.

Heb je al een relevante werkplek of biedt de werkgever de mogelijkheid om de stageopdrachten en de afstudeeropdracht uit te voeren op een afdeling die met de studie te maken heeft? Dan kunnen werk en afstudeeropdracht in veel gevallen worden gecombineerd. Een slimme combinatie!

De afstudeeropdracht is de finale van de studie. Het spreekt voor zich dat je daarbij kunt rekenen op intensieve begeleiding van de docent.

Diploma

De bacheloropleiding HBO Small business en retailmanagement van LOI Hogeschool is volledig erkend door het Ministerie van OCW. Bovendien heeft deze opleiding het hoogst haalbare kwaliteitsstempel voor hoger onderwijs: de NVAO-accreditatie. Na afloop wordt dan ook het officiële en internationaal erkende bachelorgetuigschrift HBO Small Business en Retailmanagement behaald. Op grond daarvan mag de titel Bachelor of Business Administration (BBA) worden gevoerd.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Deze opleiding is als deeltijdopleiding geregistreerd in het CROHO onder nummer 34422.

NVAOMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Extra branchediploma's

LOI Hogeschool onderhoudt al jaren uitstekende contacten met het bedrijfsleven en exameninstanties. En dat heeft veel voordelen. Een aantal modules wordt afgesloten (of kunnen indien gewenst worden afgesloten) met een extern examen. In die gevallen geeft afronding recht op een officieel en erkend diploma van deze organisaties. Zo worden extra diploma’s behaald zonder extra te studeren.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad, een slimme kennistrainer en/of online hoorcolleges. Ook bouw je er een persoonlijk digitaal portfolio op waarmee je de ontwikkeling van je competenties inzichtelijk maakt.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studeren bij LOI Hogeschool, zo werkt het

Studieduur en kosten

Studieduur en vrijstelling

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. De nominale studieduur bedraagt vier jaar, op basis van 240 studiepunten (EC) en een studielast van 60 studiepunten per jaar. Bij LOI Hogeschool studeer je echter in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s, de huidige werkplek en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Nog efficiënter studeren? Bij deze opleiding zijn een aantal standaard vrijstellingen mogelijk. Met een vrijstelling hoef je geen examen te doen voor de desbetreffende module, bespaar je studietijd en krijg je korting op het collegegeld.

Studieduur: 36 maanden

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij deze opleiding mag je tot maximaal zes jaar over de studie doen. Je behoudt in die periode recht op online begeleiding en toegang tot de alle studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Je betaalt in alle gevallen slechts drie jaar collegegeld en kunt daarna nog drie jaar gratis studeren. Een belangrijk verschil met andere opleiders.

Mogelijke vrijstellingen

Er zijn verschillende manieren om vrijstelling aan te vragen voor één of meer modules:

Op basis van diploma’s

Denk je op grond van een diploma of bewijs in aanmerking te komen voor een vrijstelling voor een of meer vakken, dien dan een vrijstellingsverzoek in bij de Toetsingscommissie van LOI Hogeschool. Het diploma mag niet ouder zijn dan 8 jaar.

Op basis van werkervaring

Denk je vrijstelling te kunnen krijgen voor een groot deel van de opleiding omdat je al werkt in het desbetreffende vakgebied? Dan kun je, voordat de opleiding start, via een validatietraject (EVC-traject) je kennis en competenties laten valideren. Je doorloopt dit traject bij een erkend EVC-bureau.

Na toekenning van een vrijstelling is deze nog 8 jaar geldig. Heb je een of meer vrijstellingen, dan krijg je in sommige gevallen korting op het college- en of examengeld.

Voor meer informatie over vrijstellingen, klik hier.

Kosten

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand, per jaar (met 3% korting) of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie: 36 x € 179,00
Inschrijfkosten en dossiervorming: € 75,00 (éénmalig)

Het collegegeld is inclusief:

 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma, ook tijdens het afstudeertraject.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Drie jaar gratis uitloop, zonder extra kosten.

Examenkosten

Het examengeld voor deze opleiding bedraagt € 69,00 per maand. Hiervoor mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 700,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.107,80 - € 1.468,17*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.046,40
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 561,89 - € 744,68*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 990,00
Examenkosten € 149,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 332,01 - € 440,06*

*Per jaar, gebaseerd op de huidige belastingschalen (37% of 50%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Levenlanglerenkrediet

Bij deze opleiding kun je onder voorwaarden gebruikmaken van het Levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid waarbij iedereen tot 55 jaar tegen 0,0% rente geld kan lenen voor een studie. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn en hoe je het krediet aanvraagt.

Alles over het Levenlanglerenkrediet
Extra voordelen voor LOI Hogeschoolstudenten

Als student van LOI Hogeschool profiteer je van heel veel voordeel. Speciaal voor onze studenten hebben we, als aanvullende service bij de opleiding, diverse extra’s geregeld die goed van pas komen bij de studie. Zo krijg je o.a. hoge kortingen op soft- en hardware via Surfspot en heel voordelig toegang tot de digitale collecties van de Koninklijke Bibliotheek.

Hoge korting op hard- en software

Studenten van LOI Hogeschool krijgen toegang tot Surfspot.nl. Surfspot is dé ICT-webwinkel waar studenten van hogescholen officiële software en andere ICT-producten tegen zeer lage prijzen kunnen aanschaffen. Je logt eenvoudig in met je studentgegevens en kunt direct hardware, software (o.a. anti-viruspakketten), cursussen en gadgets bestellen. Bovendien heeft Surfspot ‘one day toppers’; dagacties met extreem veel korting.

Surfspot
50% korting op het lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek

Iedere Ad- of bachelorstudent van LOI Hogeschool komt automatisch in aanmerking voor 50% studentenkorting op lidmaatschap van de Koninklijke Bibliotheek. Voor slechts € 7,50 per jaar krijg je daarmee toegang tot de volledige digitale collectie en catalogi. Zo kun je duizenden artikelen en e-tijdschriften inzien. Ook is het mogelijk om boeken en tijdschriften van de Koninklijke Bibliotheek aan te vragen en (tegen een kleine vergoeding) te laten toesturen.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Collegegeld thuisstudie
36 x € 179,00
Studielast
240 EC's
Type
HBO-bachelor
Diploma
HBO-bachelorgetuigschrift
Erkenningen
NVAO, ministerie van OCW, ITK

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
ASUS Chromebook- actie. Schrijf nu in!

Schrijf je vóór 6 maart in voor een volledige HBO-bacheloropleiding, masteropleiding of Associate degree en ontvang een ASUS Chromebook t.w.v. € 349,- voor maar € 89,-. Met de ASUS Chromebook werk je in de cloud en worden je bestanden automatisch opgeslagen en beveiligd. Met zijn snelle prestaties, lange batterijduur en stevige behuizing is hij ideaal voor studie, werk én voor onderweg. 

Meer over deze actie

Je opleiding 14 dagen op proef

Een opleiding is een belangrijke investering in je toekomst. Dat maakt het besluit om in te schrijven voor een opleiding soms ook zo lastig. Geen zorgen! Bij de LOI loop je geen enkel risico wanneer je inschrijft voor een opleiding. Je kunt je opleiding 14 dagen geheel vrijblijvend uitproberen.

Zo werkt het

Na inschrijving ontvang je het lesmateriaal thuis. Je kunt dan gewoon aan de slag en je ziet wat je gaat leren. Als de opleiding toch niet bij je blijkt te passen, om wat voor reden dan ook, dan kun je de opleiding kosteloos annuleren. Alleen de kosten voor het terugsturen van het lesmateriaal zijn voor jouw rekening.

Vragen? Bel ons!

Wil je met ons overleggen over je studiekeuze, voordat je je inschrijft? Of heb je nog vragen over een opleiding? Bel ons. Wij helpen je graag!

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00