Assistent-drogist

Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Vakgebied

Assistent-drogist

Cursus ontwikkeld o.b.v. de nieuwste richtlijnen vanuit het CBD. Leer o.a. over de wettelijke adviesplicht, zelfzorgvoorlichting en adviseren. Haal een officieel Pharmacon-diploma.

In het kort

In het kort

Cursus ontwikkeld o.b.v. de nieuwste richtlijnen vanuit het CBD. Leer o.a. over de wettelijke adviesplicht, zelfzorgvoorlichting en adviseren. Haal een officieel Pharmacon-diploma.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 81,60 (€ 102,00) 20% korting
Studieduur
7 maanden
Diploma
Pharmacon-diploma
Erkenningen
CBD
Benodigde vooropleiding
Geen

Wil je een afwisselende en verantwoordelijke baan? Of wil je als verkoopmedewerker in een drogisterij een stapje hogerop? Kies dan voor de cursus Assistent-drogist. Het is wettelijk verplicht dat niet alleen de drogist zelf, maar ook de assistent-drogist over de juiste kennis beschikt. Met deze cursus doe je de benodigde kennis op van zelfzorgmiddelen en gezondheidsklachten. Er is aandacht voor veelvoorkomende gezondheidsklachten, maag- en darmklachten en pijn- en koortsklachten. Je leert welke vragen klanten kunnen stellen, welke producten er verkrijgbaar zijn om deze klachten te bestrijden en welke adviezen je kunt geven. Met deze cursus haal je het erkende diploma Assisent-drogist van Pharmacon en kun je terecht in een adviserende functie in een drogisterij.

Daarom kies je voor de cursus Assistent-drogist

 • Het lesmateriaal is ontwikkeld op basis van de nieuwste richtlijnen vanuit het Centraal Bureau Drogisterijen.
 • Haal een officieel Pharmacon-diploma.
 • Goede opstap naar cursus Drogist.

Centraal Bureau DrogisterijbedrijvenPharmacon

”Een LOI-cursus sluit naadloos aan bij de eisen van het werkveld.”
Lucie de Ridder

Werkzaam bij de LOI

Lees het interview
”Een LOI-cursus sluit naadloos aan bij de eisen van het werkveld.”
Lucie de Ridder

Werkzaam bij de LOI

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Assistent-drogist is bedoeld voor iedereen die wil werken in een drogisterij. Ook is de cursus zeer geschikt voor iedereen die de cursus Verkoopmedewerker drogisterij heeft gevolgd en nu wil doorgroeien naar een functie met meer verantwoordelijkheid. Na afloop heb je het erkende diploma Assistent-drogist van Pharmacon op zak. Je kunt terecht in een adviserende functie in een drogisterij.

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding nodig. Een algemene ontwikkeling op VMBO-niveau is gewenst.

De cursus

Inhoud van de cursus Assistent-drogist

De cursus Assistent-drogist bestaat uit de modules Adviseren 1 en Adviseren 2. Een assistent-drogist moet kunnen adviseren over zelfzorgmiddelen en gezondheidsklachten. Daarom is er aandacht voor de meest voorkomende klachten die voor zelfzorg in aanmerking komen. Ook komen communicatie- en adviesvaardigheden aan bod, zodat je de klantvraag kunt verhelderen en goed kunt adviseren. Verder leer je wanneer je de klant beter naar de huisarts kunt doorverwijzen.

Meer over de inhoud

De cursus Assistent-drogist bestaat uit twee onderdelen.

Adviseren 1

In deze module komt onder meer de wettelijke adviesplicht en zelfzorgvoorlichting aan de orde. Ook doe je communicatie- en adviesvaardigheden op. Je leert adviseren over veelvoorkomende maag- en darmklachten (o.a. verstopping, misselijkheid) en pijn- en koortsklachten (o.a. hoofdpijn, griep). En welke middelen hier tegen gebruikt kunnen worden. Deze module bevat een hoofdstuk waarin alle terminologie is opgesomd, met bij elk gebruikte term een korte toelichting.

Adviseren 2

In de module Adviseren 2 wordt een groot aantal veelvoorkomende gezondheidsklachten behandeld. Denk hierbij onder meer aan verkoudheidsklachten, huidklachten, kinderziekten en overgangsklachten. Je leert meer over de klachten zelf, wat de vragen van klanten over deze klachten kunnen zijn, welke producten er verkrijgbaar zijn in de drogisterij om deze klachten te bestrijden en welk advies je bij deze producten moet geven. Bovendien leer je ook wanneer je de klant beter naar de huisarts kunt doorverwijzen. In deze module hoort ook een hoofdstuk waarin alle termen nogmaals genoemd worden met daarbij een toelichting.

Examens en diploma

Examen

De cursus Assistent-drogist wordt afgesloten met de officiële examens van de Stichting Drogistenfederatie Pharmacon. Deze stichting is door de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) aangewezen als (non-profit) exameninstelling. Je doet examen voor de modules Adviseren I en Adviseren II. De examens kunnen ook gecombineerd worden. Voor de examens kun je zelf een datum boeken op een van de 19 beschikbare examenlocaties. Het examen wordt op de computer afgelegd en na afloop volgt direct de uitslag.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Aanmelden voor examens

Tijdens de cursus word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

Als de examens met succes worden afgerond, behaal je het erkende diploma Assistent-drogist van Pharmacon. Je mag werken in een drogisterij en in deze functie klanten adviseren.

Wie verder wil studeren, kiest bijvoorbeeld voor de cursus Drogist.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 7 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 7 x € 81,60 (€ 102,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Het examengeld bedraagt € 113,80 per examen. Je doet examen voor de modules Adviseren I en Adviseren II.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 81,60 (€ 102,00) 20% korting
Studieduur
7 maanden
Diploma
Pharmacon-diploma
Erkenningen
CBD
Benodigde vooropleiding
Geen

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.

Nog dagen! Laatste dag! Alleen in juli
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 7 september of 24 september!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan