Visual merchandising

Vakgebied

Visual merchandising

De creatieve cursus Visual merchandising leert je etaleren als een professional. Inclusief lesmateriaal, praktijkvoorbeelden, begeleiding door professionals en online hoorcolleges.

In het kort

In het kort

De creatieve cursus Visual merchandising leert je etaleren als een professional. Inclusief lesmateriaal, praktijkvoorbeelden, begeleiding door professionals en online hoorcolleges.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 99,00
Studieduur
10 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Ken je dat? Je loopt door een winkelstraat en ineens wordt je oog naar een etalage toe getrokken. Of je bent in een winkel en die ziet er zo aantrekkelijk uit dat je alles wel zou willen kopen. Wat is nu het geheim van zo’n mooie winkel of etalage? Je leert er alles over in deze opleiding Visual merchandising

Stap voor stap leer je hoe je een display of etalage zo inricht dat je de aandacht trekt en het product zo aantrekkelijk mogelijk presenteert. Daarbij maak je gebruik van verschillende presentatievormen en materialen. Ook is er aandacht voor verlichting, het creëren van sfeer en het werken met thema’s.

De cursus Visual merchandising is een uitdagende opleiding waarin je al je creativiteit kwijt kunt. In het lesmateriaal vind je tal van inspirerende voorbeelden. Ook pas je het geleerde meteen zelf toe in praktijkopdrachten.

Daarom kies je voor de cursus Visual merchandising

 • Uitdagende en creatieve cursus.
 • Inclusief twee praktijkdagen.
 • Met gratis tekenpapier.

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Visual merchandising is bestemd voor iedereen die het etaleursvak  onder de knie wil krijgen. Bijvoorbeeld omdat je een baan wilt waarin je je creativiteit kunt combineren met je commercieel inzicht. Na afronding kun je aan de slag als etaleur of visual merchandiser.

Daarnaast is deze cursus een aanrader voor winkeleigenaren en verkoopmedewerkers die willen leren hoe ze hun product zo aantrekkelijk mogelijk kunnen presenteren.

Vooropleiding

Voor toelating tot de cursus Visual merchandising is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een algemene ontwikkeling op VMBO-niveau gewenst.

De cursus

Inhoud van de cursus Visual merchandising

De cursus Visual merchandising behandelt alles wat er komt kijken bij het inrichten van een goede en aantrekkelijke etalage of display. Je maakt kennis met de mogelijkheden die er zijn, de voorwaarden voor een goede presentatie en de gereedschappen materialen waarmee je kunt werken. Ook is er aandacht voor marketing. Zo kun je in je presentatie bijvoorbeeld de A.I.D.A.-formule toepassen (Attention, Interest, Desire, Action) om klanten te verleiden tot een aankoop.

In het lesmateriaal wordt regelmatig verwezen naar video’s waarin extra uitleg wordt gegeven en technieken worden gedemonstreerd.

Meer over de inhoud

Na afronding:

 • kun je etaleursgereedschappen (tacker, draad, etalagespelden, etc.)hanteren.
 • kun je een presentatie maken op basis van o.a. consumentenprofiel, etalagesoort en seizoen.
 • kun je een etalageplan opstellen aan de hand van een thema, actie of gewenste sfeer.
 • weet je hoe je etalagepoppen en andere opbouwproducten kunt inzetten.
 • kun je de A.I.D.A.-formule toepassen.
 • ken je verschillende verlichtingstechnieken.
 • heb je kennis van marketingprincipes.
 • weet je hoe verschillende categorieën consumenten reageren op etalages.
 • heb je kennis van verschillende presentatievormen (halfopen etalage, juweliersetalage, eilandetalage etc.)
 • heb je kennis van compositie, kleurentheorie en vormleer.
 • kun je je ideeën uitwerken in een tekening.
 • heb je kennis van winkelinterieur en –exterieur.
 • kun je decoratie gebruiken als blikvanger.
 • kun je audiovisuele middelen toepassen in je ontwerp.
Inclusief trainingsdagen

Bij deze cursus horen twee trainingsdagen. Deelname is niet verplicht, maar wel aan te raden. Tijdens deze dagen ga je samen met je medecursisten aan de slag met praktijkopdrachten. Je maakt bijvoorbeeld verschillende composities en decoraties.

Gratis extra studiematerialen

Bij de cursus ontvang je gratis tekenpapier om je ideeën op uit te werken.

Dit heb je nodig

Houd rekening met een uitgave van ongeveer € 90,- voor teken- en schildermaterialen voor het uitwerken van je ideeën en opdrachten.

Examens en diploma

Examen

De cursus Visual merchandising wordt afgerond met een praktijkopdracht.

Diploma en vervolgopleiding

Succesvolle afronding van de praktijkopdracht geeft recht op een LOI-diploma.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 10 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 10 x € 99,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Dit heb je nodig

Houd rekening met een uitgave van ongeveer €90,- voor teken- en schildermaterialen voor het uitwerken van je ideeën en opdrachten.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
10 x € 99,00
Studieduur
10 maanden
Diploma
LOI-diploma
Benodigde vooropleiding
geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Schrijf je vóór 24 januari in voor deze opleiding en ontvang een tijdschriftenbon van € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Kom naar de open dag op 28 januari of 8 februari!

Tijdens de open dagen kom je alles te weten over thuis en klassikaal studeren bij de LOI, de MBO- en HBO- opleidingen en de beroepsgerichte cursussen, en de online leeromgeving. Ook krijg je alle gelegenheid om vragen te stellen en je te laten adviseren over je studiekeuze.

Meld je aan