Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Filter(s) toepassen

Chocolade en confiserie

 • Thuis studeren

  3 x € 129,00

 • Studieduur

  3 maanden

 • Benodigde vooropleiding

  Geen

Nog dagen!

Laatste dag!

Laatste kans!

Aantrekkelijke tijdschriftenactie
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie

In het kort

De cursus Chocolade en confiserie is er één om je vingers bij af te likken! Je leert zelf de mooiste en lekkerste chocoladedecoraties, bonbons en unieke, luxe snoepjes (confiserie) maken. De cursus is natuurlijk ontzettend leuk om te doen, maar vergis je niet; er komt ook veel kennis en oefening bij kijken! Deze chocolade en confiseriecursus is zeer praktijkgericht en leert je werken met chocolade en confiserie op een hoog niveau. Er komen veel verschillende technieken op het gebied van chocolade en confiserie aan bod. Je zult veel leren én vrijwel direct aan de slag gaan om te oefenen met het maken van unieke creaties van chocolade en luxe snoepgoed. Tijdens de praktijkdagen onder leiding van een ervaren professional doe je nog meer vaardigheden op én kun je alle vragen stellen die je nog hebt. Na afloop van de cursus zul je jezelf én anderen verbazen met verrassende, professionele en heerlijke chocolade en confiserie!

 • Leer werken met chocolade en confiserie op professioneel niveau.
 • Zeer praktijkgerichte cursus.
 • Inclusief twee gratis praktijkdagen.
Voor wie

Houd je van bakken en koken en werk je graag met chocolade en andere zoetigheden? En heb je hier al wat ervaring mee? Kies dan voor deze cursus Chocolade en confiserie. Met deze cursus zul je nog veel bijleren en zelfs leren werken met chocolade en confiserie op professioneel niveau. Daarom is deze cursus zeker ook geschikt voor koks en brood- en banketbakkers die hun vaardigheden en kennis uit willen breiden. Ook amateurkoks en -bakkers met professionele ambities zullen veel hebben aan deze cursus.

Einddoel

Met de cursus Chocolade en confiserie breng je je kennis en vaardigheden naar een hoger niveau. Om je een idee te geven; het lesmateriaal is ontwikkeld door een patissier die is geschoold op het instituut van Alain Ducasse, de wereldberoemde chef-kok met meerdere driesterrenrestaurants. De lat ligt hoog, maar met de duidelijke uitleg, de vele voorbeelden en oefeningen en natuurlijk de begeleiding van echte professionals, maak je straks zelf de mooiste en lekkerste meesterwerken met chocolade en confiserie.

Inhoud van de cursus Chocolade en confiserie

Al je creativiteit kun je gebruiken om met chocolade en confiserie mooie en smakelijke creaties te maken. Uiteraard heb je daarvoor eerst kennis en vaardigheden nodig. Met de cursus Chocolade en confiserie doe je die op. Je leert alles over basistechnieken en –materialen en van daaruit ga je je verder ontwikkelen. Ook het combineren van chocolade en confiserie met fruit, noten en andere smaakmakers komt aan bod.

Meer over de inhoud

De basis van werken met chocolade

In dit deel doe je basiskennis op van werken met chocolade. De verschillende soorten chocolade (puur, melk en wit) komen aan bod evenals couverture, cacaoboter en –poeder en ganache.

Materialen

Echt specialistische materialen heb je niet nodig bij het werken met chocolade, maar het is wel handig om een aantal dingen paraat te hebben. En natuurlijk om te weten hoe je ze gebruikt. Uiteraard hangt dat af van welke soort chocolade je gebruikt en welk resultaat je wilt bereiken. Het komt allemaal aan bod in dit deel van de cursus Chocolade en confiserie.

Chocolade tempereren

Je leert in deze cursus alles over het werken met chocolade. Aan bod komt daarom het perfect tempereren van chocolade. Zodat de chocolade die jij verwerkt een prachtige glans en een krokante ‘bite’ heeft. Voor het tempereren leer je in de cursus de methodes tableren en enten.

Chocoladedecoraties

Met (getempereerde) chocolade kun je natuurlijk ook prachtige decoraties maken. Voor op desserts, taarten en ander gebak, of als traktatie op zich. Het onderwerp chocoladedecoraties komt in de cursus dan ook uitgebreid aan bod. 

Bonbons maken

In de cursus Chocolade en confiserie mag het onderwerp bonbons natuurlijk niet ontbreken. Aan bod komt onder meer het mouleren, dat is het in vorm brengen van een bonbon met gebruik van een mal. Ook leer je werken met andere holle vormen.

Starten met confiserie

Confiserie is een verzamelnaam voor kleine, luxe, vaak kleurrijke, snoepjes. En omdat de snoepjes klein zijn, moet de smaak direct merkbaar zijn. Je hebt vakkennis nodig om ze te maken. Die kennis doe je op met deze cursus Chocolade en confiserie. En aangezien goed gereedschap het halve werk is, leer je eerst alles over de materialen die je gaat gebruiken. Je hebt niet veel nodig, maar het zijn wel essentiële materialen. Zoals een suikerthermometer en een pan met dikke bodem.

Warenkennis confiserie

Snoepjes maken, is wezenlijk anders dan met chocolade werken of bijvoorbeeld bakken. Je gaat aan de slag met andere ingrediënten, waarvan je sommige misschien nog niet kent. Dit deel gaat in op deze bestanddelen. Aan bod komen onder meer bindmiddelen als gelatine, agaragar en pectine. Ook leer je in dit deel hoe je eiwitten kunt gebruiken, evenals zoetstoffen als glucose, invertsuiker, honing en smaakstoffen als cacao, fruit, vanille en zout.

Karamel

Het maken van een goede en de juiste karamel, is een moeilijk onderdeel van het maken van confiserie. Wil je karamel die helemaal uithardt of wil je juist een romige, zachte karamel of zelfs een karamelsaus? In dit deel van de cursus leer je precies welke stappen je neemt voor elke soort karamel.

Noten

De smaak en de structuur van noten kan een hele mooie en lekkere toevoeging zijn in je confiserie. In dit deel van de cursus Chocolade en confiserie leer je daarom alles over het werken met noten. Aan bod komen de onderwerpen bruneren, praliné en nougatine.

Snoepjes op basis van meringue en fruit

In dit deel leer je de verschillende soorten (Italiaanse, Franse en Zwitserse) meringue maken en welke soort je het best kunt gebruiken voor welke toepassing. Natuurlijk komen in dit deel ook macarons, marshmallows en nougat de Montélimar aan bod. Als laatste leer je hoe je jam maakt en snoepjes op basis van fruit; de zogenaamde pâte de fruits.

Dit heb je nodig

Voor een praktische cursus als Chocolade en confiserie heb je een aantal standaard spullen nodig, zowel grondstoffen als gerei. Waarschijnlijk beschik je al over een groot deel hiervan. Per hoofdstuk wordt steeds aangegeven wat je nodig hebt. Je kunt ervan uitgaan dat alles wat je nodig hebt, verkrijgbaar is in reguliere winkels, voor een redelijk bedrag.

Studieverklaring

Heb je alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd en wil je een bewijs van de gevolgde cursus? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 3 maanden

Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 3 x € 129,-

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.