(Auto)biografie schrijven & Portrettekenen en schilderen

Supervoordelige en creatieve combinatiecursus

 • Thuis studeren
  15% korting

  12 x € 39,95 Normaal € 47,00

 • Studieduur

  12 maanden

 • Afronding

  Studieverklaring

 • Benodigde vooropleiding

  Geen

Nog dagen!

Laatste dag!

Wegens succes verlengd!

Tijdschriftenbon cadeau
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving gratis een Nationale Tijdschriftenbon t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 15 procent korting
Lees meer

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 15% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!

In het kort

Wil je je eigen biografie of die van een ander schrijven? En daarnaast goed mensen leren tekenen en schilderen? Kies dan voor de combinatiecursus (Auto)biografie schrijven en Portrettekenen en schilderen van de LOI. Tijdens de cursus krijg je inzicht in het creatieve proces van schrijven. Je raakt bekend met verschillende soorten (auto)biografieën en leert alles over verteltechnieken en de juiste structuur. Daarnaast krijg je de techniek van het tekenen en aquarelleren van mensen en portretten volledig in de vingers. Na afloop van de cursus ben je in staat om personen en gezichten feilloos op papier te zetten en zul je je omgeving versteld doen staan. Stel je voor.... Wie weet, schrijf en illustreer je straks wel je (eigen) biografie!

Inschrijven voor de combinatiecursus is voordeliger dan voor de afzonderlijke opleidingen.

 • Supervoordelige combinatiecursus.
 • Binnen no time je (eigen) biografie schrijven en illustreren!
 • Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek (i.s.m. Bookscout.nl).
 • Gratis uitgebreid tekenpakket.
 • Word voordelig lid van de NABK.
 • Mondelinge lesdag.
Voor wie

De combinatiecursus (Auto)biografie schrijven en Portrettekenen en schilderen is bestemd voor iedereen die graag zijn eigen levensverhaal of dat van iemand anders wil schrijven en bovendien goed wil leren portrettekenen en schilderen.

Doelgroep
Einddoel

Met de combinatiecursus (Auto)biografie schrijven en Portrettekenen en schilderen (incl. tekenpakket) doe je alle vaardigheden op die je nodig hebt om een goede (auto)biografie te kunnen schrijven. Daarnaast ontwikkel je je tekenvaardigheden en leer je welke materialen en technieken er allemaal zijn om een portret te kunnen tekenen en aquarelleren.

Inhoud van de cursus (Auto)biografie schrijven & Portrettekenen en schilderen

Tijdens de cursus (Auto)biografie schrijven en Portrettekenen en schilderen leer je goed schrijven, kom je erachter waar je inspiratie vandaan kunt halen en ontdek je wat er komt kijken bij de schrijffase. Verder leer je hoe je tekst kunt schrappen en herschrijven en komt ook het presenteren van je tekst aan bod. Het onderdeel Portrettekenen en schilderen gaat in op de materialen waar je mee kunt werken en leert je zowel in kleur als zwart wit te tekenen. Ook aquarelleren komt aan bod.

Inhoud
Meer over (Auto)biografie schrijven

Het onderdeel (Auto)biografie schrijven bestaat uit verschillende onderdelen. Voordat we dieper ingaan op het schrijven van een (auto)biografie wordt eerst het schrijfproces stap-voor-stap behandeld. Nadat je hebt kennisgemaakt met het schrijversvak en de basisvaardigheden die je nodig hebt, ga je aan de slag met het schrijven van (auto)biografische verhalen. Daarbij zul je heel snel verbeteringen zien.

In de lessen wordt de theorie steeds aangevuld met tekstfragmenten om zo goed mogelijk te illustreren hoe een bepaalde techniek werkt. Tijdens de hele cursus blijf je oefenen met steeds nieuwe technieken. Je stuurt de opzet van je verhalen in, waarna ze beoordeeld en voorzien worden van advies door deskundige docenten.

Na het basisgedeelte komen de volgende onderwerpen aan bod:

Leren schrijven

Hoe schrijf je nu een goed verhaal, een goed gedicht of een andere tekst? Je zult zien dat het niet nodig is om je ideeën meteen om te zetten in een goede tekst. Schrijven is een proces waarbij je eerst inspiratie opdoet en ruw materiaal verzamelt om dit vervolgens om te zetten in een goed lopend verhaal of een andere tekst. Een proces van schrijven, schrappen en herschrijven.

Hoe kom je aan inspiratie?

In dit deel leer je hoe je aan je ruwe materiaal komt. Hoe kun je je fantasie bijvoorbeeld gebruiken? En hoe voorkom je dat je vastloopt? Je leert o.a. schrijven vanuit het onbewuste, vanuit waarneming, vanuit herinnering, vanuit een bepaald idee (bijvoorbeeld een thema, een personage of een motief) of vanuit de ervaringen of gedachten van iemand anders (het zogenaamde vijfde domein). Ook de vorm van je teksten komt hierbij aan bod. Daarbij worden zowel proza als gedichten behandeld.

De schrijffase

Na het verzamelen van je ruwe materiaal ga je verder met de schrijffase: de totstandkoming van de eigenlijke tekst. Ook dit proces kent meerdere stappen. Je leert je ruwe materiaal ordenen, aanvullen waar nodig, een schrijfwerkplan opstellen en je tekst herschrijven. Ook leer je hoe je je blokkades (het beruchte writer’s block) voorkomt of oplost. Bovendien leer je gebruikmaken van je innerlijke criticus.

Oog voor je tekst

Als je eerste tekst af is, is het goed om even afstand te nemen en je tekst nog eens te beoordelen. Daarbij komen alle onderdelen van een tekst aan bod. Denk bijvoorbeeld aan personages en perspectief, beeldspraak, plot of dialoog. Ook bekijk je de tekst als geheel. Daarnaast leer je ook feedback aan anderen te vragen en zelf feedback te geven op andermans teksten.

Schrappen en herschrijven

Schrijven is een proces van schrappen en herschrijven. Ook dit proces komt uiteraard aan bod in deze cursus. Allemaal om je tekst(en) nog beter te maken.

Je tekst presenteren

Tot slot leer je hoe je het aanpakt als je je werk wilt uitgeven. Aan welke eisen moet een manuscript voldoen? Geef je je werk uit in eigen beheer of zoek je een uitgever? En hoe vind je eigenlijk een uitgever?

Inleiding en geschiedenis van de (auto)biografie

Allereerst gaan we in op de vraag: waarom (auto)biografisch schrijven? Verder komen de verschillende vormen binnen dit genre aan bod: brief, dagboek, verhaal, volledige autobiografie. Het verschil tussen een biografie en een autobiografie wordt behandeld en we gaan in op diverse stijlen en vormen. Ook leer je meer over de geschiedenis van de (auto)biografie en hoe dit genre zich heeft ontwikkeld.

Zelf een (auto)biografie schrijven

Uiteraard ga je ook zelf aan de slag met het schrijven van een (auto)biografie. Welke vorm in het meest geschikt? Hoe pak je het schrijven van een autobiografie of een biografie aan? Welke praktische problemen kom je onderweg tegen? Hoe en wie te kiezen? Hoe kom ik aan informatie? Al deze vragen en meer worden beantwoord.

Meer over Portrettekenen en schilderen

Tijdens het onderdeel Portrettekenen en -schilderen begin je met de basis van het tekenen. Je leert allereerst welke materialen en technieken er allemaal zijn om een portret te kunnen tekenen en aquarelleren. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Materialen

Elk materiaal vraagt een eigen tekentechniek. Stap voor stap ontdek je de mogelijkheden. Je werkt met (kleur)potloden, krijt, kroontjespennen en oliepastels en leert hoe je hulpmiddelen zoals papier, doezelaars, gummen en fixatieven moet gebruiken. Je werkt aan vrije vormen, ronde en rechte vormen, lijnen en compositie.

Tekenen in zwart-wit

In dit onderdeel leer je, aan de hand van basistechnieken, mensen en portretten in zwart-wit te tekenen. Het schetsen van ledematen, handen en voeten komt aan bod, evenals het tekenen van houdingen in rust (zitten, liggen, slapen) en bewegende mensen. Ook het tekenen van gezichten komt aan bod. En welke uiterlijke verschillen zijn er bij het hoofd van de man, de vrouw en het kind? Na dit onderdeel weet je er alles van!

Tekenen in kleur

Zoals de titel al aangeeft, komt in dit onderdeel het tekenen in kleur aan bod. Welke kleurtinten gebruik je bijvoorbeeld bij het inkleuren van de huid? Je leert hoe je kleur kunt toepassen in de verschillende materiaaltechnieken en ook de compositie en het mengen van kleuren komen aan bod.

Aquarelleren

In dit onderdeel komt het aquarelleren van mensen en portretten aan bod. Aan de hand van veel voorbeelden en de materialen die je bij de cursus krijgt, leer je allereerst een opzet van de aquarel te maken. Je leert schetsen maken met aquarelverf en komt erachter wat de beste kleuren zijn om een aquarel in te kleuren. Welke kleuren gebruik je bijvoorbeeld voor de huidskleur en hoe kun je bepaalde vlakken speelser uitwerken? Dat en nog veel meer leer je in dit onderdeel.

Meteen aan de slag

Het tekenen en aquarelleren van mensen en portretten leer je pas echt goed door veel te oefenen. Daarom werk je in de cursus aan tal van uitdagende opdrachten. Je werkt ze uit en zendt ze ter beoordeling in naar je docent. Hij voorziet je werk van feedback en geeft je tips om je tekeningen nóg beter te maken.

Gratis materialenpakket

Bij je cursus krijg je een materialenpakket. Hiermee ga je meteen zelf aan de slag! De afbeelding van het tekenpakket kan afwijken van de uiteindelijk geleverde materialen.

Praktijkdag met prominente schrijver

Ieder jaar organiseert de LOI, bij voldoende belangstelling, van alle schrijfcursussen een unieke bijeenkomst. Op deze zaterdag in november ontmoet je je medecursisten en je docenten. Je discussieert met elkaar over de cursus, maar vooral ook over het schrijverschap.

Er is altijd een bekende schrijver aanwezig, met wie je van gedachten kunt wisselen na zijn of haar voordracht. Eerdere gasten waren Nicolaas Matsier, Rosita Steenbeek en Jan Siebelink. De kosten van deze dag bedragen ongeveer € 45,– inclusief koffie, thee en lunch.

Mondelinge lesdagen: allemaal mensen met een passie voor schrijven!
Bekijk de impressie
Mondelinge lesdagen: allemaal mensen met een passie voor schrijven!
Bekijk de impressie
Studieverklaring

Heb je alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd en wil je een bewijs van de gevolgde cursus? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. De LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Bij de LOI kun je de cursus volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Heb je veel of juist weinig tijd om met de cursus bezig te zijn? Bij de LOI kun je zoveel tijd aan je cursus besteden als je maar wilt. Je ontvangt een uitgebreid pakket dat uitnodigt om direct mee aan de slag te gaan. Zelfstandig maar zeker niet alleen; je krijgt professionele begeleiding en kunt op elk moment vragen stellen aan je eigen docent.
Zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de cursus? Dan krijg je ook gratis praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Daarnaast kun je bij de cursus gebruikmaken van diverse online studietools, zoals instructievideo’s, kennistests of oefeningen. Kortom: een slimme, doeltreffende en leuke manier van leren.

Thuis studeren
Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving

Via de online leeromgeving LOI Campus leg je heel gemakkelijk contact met je docent en medecursisten. Je stelt er je vragen en kunt ervaringen uitwisselen. Ook vind je er handige studietools, zoals een duidelijk overzicht van de cursus en je resultaten en eventuele extra instructievideo’s of geluidsfragmenten.Bij steeds meer cursussen kun je via LOI Campus zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die je van start tot eindstreep begeleiden.
Je kunt dan ook op elk moment vragen stellen en krijgt feedback van een vakspecialist die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Extra voordeel voor cursisten
Tot 35 procent korting bij uitgave van je eigen boek

De LOI werkt samen met Boekscout.nl. Je krijgt daarom als cursist van een schrijfcursus tot 35% korting bij uitgave van je eigen verhaal, gedicht of autobiografie als boek!

Word voordelig lid van de NABK

Als LOI-cursist kun je heel voordelig lid worden van de NABK en profiteer je van een hoop gratis extra’s en voordelen. Zo krijg je als NABK-lid gratis cadeaus, toegangskaarten voor grote kunstbeurzen, korting op expositiemogelijkheden, korting op kunstenaarsmaterialen en nog meer leuke extra’s.

Cursusduur

Een cursus van de LOI is prima te combineren met werk, gezin en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo. Heb je meer tijd beschikbaar? Dan kun je de cursus sneller afronden.

Cursusduur: 12 maanden

Studieduur
Hoeveel tijd kost mijn cursus

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de cursus besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur per week. Heb je het druk of heb je juist meer tijd te besteden Geen probleem! De cursus past zich aan jou aan.

Langer over de cursus doen? Geen probleem!

Wil of kun je de cursus niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-cursussen mag je langer over de cursussen doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur. Daarbij geldt een minimum van 12 maanden. Dus ook als je cursus maar 3 of 4 maanden duurt, mag je 12 maanden over de cursus doen. Je behoudt in die periode recht op persoonlijke begeleiding, feedback op je opdrachten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere aanbieders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 12 x € 39,95

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.