Sportvoeding verkort

Vakgebied

Sportvoeding verkort

Met deze verkorte cursus doe je kennis op over sportvoeding, het geven van voorlichting en advies en over het voeren van een eigen praktijk. Getoetst én erkend door de BGN.

In het kort

In het kort

Met deze verkorte cursus doe je kennis op over sportvoeding, het geven van voorlichting en advies en over het voeren van een eigen praktijk. Getoetst én erkend door de BGN.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 55,20 (€ 69,00) 20% korting
Studieduur
8 maanden
Diploma
LOI-diploma
Erkenningen
BGN
Benodigde vooropleiding
Gewichtsconsulent

Ben je al in het bezit van het diploma Gewichtsconsulent en wil je werken als sportvoedingsadviseur? Volg dan de cursus Sportvoeding verkort. Voeding speelt een belangrijke rol bij sportprestaties. De juiste voeding kan het verschil maken tussen winst en verlies. Daarom is de vraag naar deskundig sportvoedingsadvies enorm. Met deze cursus leer je zo’n deskundig advies geven. Een sportvoedingsadviseur heeft kennis van de specifieke behoeften van duursporters, krachtsporters en teamsporters en kan deze vertalen naar advies op maat, volledig afgestemd op de persoon en de soort sport. Je doet niet alleen kennis op over voeding, maar ook over het geven van voorlichting en advies, en over het voeren van een eigen praktijk.

De LOI is de eerste afstandsopleider waarbij de cursus Sportvoeding verkort als specialisatie van Gewichtsconsulent is getoetst én erkend door de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Het bewijs dat deze cursus voldoet aan alle kwaliteitseisen en perfect aansluit op de praktijk.

Daarom kies je voor de cursus Sportvoeding verkort

 • Inclusief online hoorcolleges.
 • Op basis van wetenschappelijke inzichten.
 • Getoetst én erkend door de BGN (als specialisatie van Gewichtsconsulent).
 • De perfecte voorbereiding op een eigen praktijk.

BGN

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Sportvoeding verkort is bestemd voor wie al in het bezit is van het LOI-diploma Gewichtsconsulent en wil werken als sportvoedingsadviseur. De cursus is zeer geschikt voor sporters, trainers, coaches, masseurs en fysiotherapeuten. Deze cursus kun je ook volgen als specialisatie van de cursus Gewichtsconsulent.

Na het afronden van deze cursus kun je aan de slag als sportvoedingsadviseur. Een sportvoedingsadviseur kan deskundig advies geven dat volledig afgestemd is op de persoon, de soort sport en bijzondere situaties.

Vooropleiding

Om de cursus Sportvoeding Verkort te kunnen doen, moet je in het bezit zijn van het diploma Gewichtsconsulent.

De cursus

Inhoud van de cursus Sportvoeding verkort

De cursus Sportvoeding verkort is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van sport en voeding. De effecten van de drie energieleveranciers, koolhydraten, eiwitten en vetten, en hun effecten tijdens en na de inspanningen komen aan bod. Ook is er aandacht voor vitamines, mineralen en supplementen. Met deze kennis kun je afgewogen, individueel advies geven met betrekking tot voedingsmiddelen en het gebruik van supplementen. Bovendien doe je kennis op van de fysiologie en trainingsleer verschillende soorten sport, omdat het belangrijk is om voldoende kennis van de sport zelf te hebben om sporters te kunnen adviseren. Verder bespreekt de cursus alle aspecten waar een sportvoedingsadviseur mee te maken krijgt bij het opzetten van een eigen praktijk. Denk aan de financiële administratie, de boekhouding en het opstellen van een ondernemingsplan.

Meer over de inhoud

Hieronder volgt een overzicht van de onderwerpen die aan bod komen.

Sportvoeding inspanningsfysiologie

Deze module biedt basiskennis van inspanningsfysiologie. Wat gebeurt er in het lichaam wanneer iemand zich inspant? De werking van skeletspieren en oorzaken van vermoeidheid komen ook aan bod.

Energie

De energiehuishouding van het lichaam staat hier centraal. Daarbij komen onder andere de verschillende brandstoffen die het lichaam gebruikt tijdens rust en inspanning aan bod. Ook wordt het energieverbruik van sporters bij verschillende trainingsschema’s behandeld.

Koolhydraten, eiwitten, vetten

Koolhydraten, eiwitten en vetten worden ieder afzonderlijk uitgebreid behandeld. We bespreken welke effecten deze drie energieleveranciers hebben op de gezondheid en welke rol zij spelen tijdens en na de inspanning. Ook komt aan bod hoeveel koolhydraten, eiwit en vet verschillende soorten sporters nodig hebben. Je begrijpt straks onder andere waarom sporters een verhoogde behoefte aan eiwit hebben en waarom er bij krachtsporten en bodybuilding veel gebruik wordt gemaakt van eiwitpreparaten. Ook weet je na het volgen van deze module waarom vet een cruciale rol speelt bij sportvoeding en welke vetten belangrijk zijn voor sporters.

Vitamines en mineralen

Deze module geeft een overzicht van wateroplosbare vitamines en vetoplosbare vitamines en mineralen en de functies die zij in het lichaam hebben. Verder leer je in welke voedingsmiddelen de vitamines voorkomen en welke supplementen er op de markt zijn. Bovendien gaan we in op de risico’s van overdosering. Op grond van deze kennis kun je een afgewogen, individueel advies geven m.b.t. voedingsmiddelen en het gebruik van supplementen.

Water- en vochtbalans

Deze module gaat in op de werking van de vochthuishouding en de effecten die uitdroging en hyponatraemie (een tekort aan natrium) hebben op de gezondheid en prestatie. Bovendien behandelen we de termen hypotoon, isotoon en hypertoon. Daarnaast weet je welke (sport)drank voor welke situatie het meest geschikt is.

Voeding voor, tijdens en na inspanning

Je leert wat een sporter nodig heeft bij welke inspanning in de dagen voor een wedstrijd. De voor- en nadelen van koolhydraatstapelen komen aan bod. Ook leer je inschatten wanneer het wel en wanneer het niet zinvol is om tijdens inspanning te eten of te drinken. Bovendien bespreken we de factoren die in voeding belangrijk zijn voor een optimaal herstel na inspanning.

Supplementen

Er zijn veel verschillende supplementen op de markt. Veel van deze producten hebben echter geen wetenschappelijke basis. Ook zijn sommige supplementen bewust of onbewust vervuild met dopinggeduide stoffen. Deze opleiding biedt voldoende kennis om te weten welke supplementen een positief effect op de sportprestatie zouden kunnen hebben. Je leert in welke gevallen er wel of geen supplementen genomen kunnen worden.

Gezondheid

Sporters kunnen met verschillende gezondheidsproblemen te maken krijgen. Als sportvoedingsadviseur moet je deze kunnen herkennen, weten hoe te handelen, advies kunnen geven wanneer de oorzaak in de voeding ligt én weten naar wie door te verwijzen bij ernstige klachten. Daarom is er in de cursus ook aandacht voor het herkennen van verschillende eetstoornissen, maag-darmklachten en de effecten van voeding op het immuunsysteem.

In de cursus is er uitgebreid aandacht voor de botgezondheid. De opbouw van het botweefsel komt aan de orde en wat de invloed van voeding en beweging hierop is. Ook worden de sporten met een hoog risico op stressfacturen behandeld en wat daar met voeding wel of niet gedaan kan worden.

Specifieke situaties

In de opleiding is ook aandacht voor specifieke situaties en omstandigheden. Bijvoorbeeld vegetarische voeding bij sport en sportvoeding voor verschillende leeftijden.

Gewichtsmanagement en lichaamssamenstelling

Deze module gaat in op de mechanismes achter honger en verzadiging. Ook worden verschillende diëten en de voor- en nadelen ervan behandeld. Op basis van de opgedane kennis, kun je straks een goed alternatief voor diëten bieden. Bovendien weet je naar wie je je cliënt kunt doorverwijzen bij een dieperliggende gezondheidsproblematiek.

Verschillende soorten sport

Om iemand goed te kunnen adviseren, is het belangrijk om voldoende kennis van de sport zelf te hebben. Daarom worden de kenmerken en regels van duursporten, krachtsporten, gewichtsklassesporten, teamsporten en enkele andere veelbeoefende sporten (tennis, turnen, dansen) grondig behandeld. Ook bespreken we de voedingsbehoeften die verschillende soorten sport met zich meebrengen. Daarnaast komen de fysiologie en trainingsleer van verschillende soorten sport aan bod. Bovendien worden de mogelijkheden en onmogelijkheden tot het innemen van drank en voeding behandeld.

Begeleiden van sporters in speciale gevallen

In deze module komt het adviseren van sporters in speciale situaties aan bod. Bijvoorbeeld voor sporters die op hoogtestage gaan, of op trainingsstage naar een warm land. Er is aandacht voor voeding tijdens reizen, voeding in het buitenland en de mogelijkheden en onmogelijkheden om met voeding in te spelen op een jetlag.

Betrouwbare informatie verzamelen

Het onderscheid tussen betrouwbare en onbetrouwbare bronnen komt aan bod. Ook bespreken we betrouwbare websites, boeken en tijdschriften.  

Inclusief online hoorcolleges

De cursus Sportvoeding verkort is inclusief interessante online hoorcolleges. Hierin worden lastige onderwerpen verder verduidelijkt. De online hoorcolleges zijn zo vaak te bekijken als je wilt. Onderwerpen in de hoorcolleges zijn: werken aan een goede hulpverlenerrelatie, navragen van de hulpvraag van de cliënt, reparatiereflex en een voorbeeld van een goede gespreksmethodiek.

Examens en diploma

Examen

De cursus Sportvoeding verkort wordt afgesloten met een officieel LOI-examen (Sportvoeding) en een afsluitende opdracht voor praktijkvoering.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens zijn flexibel. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de opleiding word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld.

Diploma en vervolgopleiding

De examens voor de cursus Sportvoeding verkort worden afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van deze examens en de afsluitende opdracht heb je het LOI-diploma Sportvoeding op zak.

Voor wie zijn of haar kennis wil verbreden na deze cursus, kiest bijvoorbeeld voor de cursus Sportpsychologie & coaching of Fitnesstrainer A.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 8 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 8 x € 55,20 (€ 69,00)
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 149,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 111,75. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
8 x € 55,20 (€ 69,00) 20% korting
Studieduur
8 maanden
Diploma
LOI-diploma
Erkenningen
BGN
Benodigde vooropleiding
Gewichtsconsulent

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 20 procent korting

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 20% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!