De opleiding bestaat uit de centrale module Mediapsychologie en -sociologie en minimaal één keuzemodule.
Mediapsychologie en -sociologie
Deze module biedt inzicht in de psychologische en sociale factoren die een rol spelen bij (de invloed van) media en mediagebruik. Je leert welke invloed media hebben op de samenleving en vice versa. Ook leer je hoe je bewust kunt omspringen met psychologische en sociale factoren om communicatie-uitingen doelmatiger in te richten, vorm te geven en te verspreiden. Onderwerpen in deze module zijn o.a.:
- Het informatieverwerkingsmodel
- Manieren om houding en gedrag via communicatie en media te beïnvloeden
- De rol van interactie in media
- De informatiesamenleving
- Informatie en globalisatie
- Informatie en reflectie
Keuzemodules:
Media consultancy
User research
Het doel van de module is het bijbrengen van fundamentele onderzoeksvaardigheden en deze toe te passen binnen de context van user research. Aan het einde van deze module is duidelijk wat onderzoek is en welke fasen het onderzoeksproces kent. Daarnaast komen de belangrijkste methoden en technieken die bij onderzoek worden gebruikt aan bod. En welke daarvan toegepast kunnen worden in het domein van user research om persona's te maken, te gebruiken en te onderhouden.
Creativiteit & concept
In deze module wordt het creatief denken behandeld. Wat is creatief denken eigenlijk? En hoe verloopt het creatief proces? De verschillen fasen van dit proces komen aan bod. Ook is er aandacht voor de creatieve organisatie.
Storytelling en beleving
Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. verhaalanalyse, scenario’s, verhaalgenres, passende media, productietechnieken, corporate storytelling en interactieve storytelling.
Mediarecht
Je doet inzicht op in diverse aspecten van het communicatie- en mediarecht. Je leert de regels en wetten kennen en toepassen. Onderwerpen zijn o.a. pers, omroep, telecommunicatie, internet, toegang tot informatie, commerciële uitingen en onrechtmatige uitingen.
Brand design
Deze module geeft kennis en inzicht in het ontwikkel- en ontwerpproces van merken en het inzicht en de vaardigheden om dit te relateren aan het gevoerde merkbeleid en verschillende contexten.
Ethiek & MVO
Je leert bepalen welke verantwoordelijkheden een organisatie in de samenleving heeft en of een communicatie-uiting in het licht daarvan al dan niet ethisch verantwoord is.
Identiteit en imago
Wat wil een organisatie uitstralen? Dat is waar het om draait in deze module. Onderwerpen die worden behandeld, zijn o.a.: organisatie-identiteit, organisatiereputatie, corporate branding én creatie en implementatie van een sustainable corporate story. Je doet kennis op van begrippen als identiteit, imago, huisstijl brands, merkbouw en design audit en leert deze begrippen succesvol toe te passen en te implementeren binnen de huisstijl van een organisatie.
Accountmanagement
Een goede relatie met de klant is goud waard en kan veel opleveren. Deze module biedt de kennis en vaardigheden om dat te bereiken. Onderwerpen die aan bo komen, zijn klantenanalyse, relatiebeheer en accountmanagement, commerciële psychologie, verkoopplaning, het verkoopgesprek, het onderhandelingsproces en presentatie.