Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

HBO Accounting information systems

 • Klassikaal studeren

  3 x € 339,00

 • Studieduur

  3 maanden

 • Type

  Kort HBO-programma

 • Diploma

  LOI Hogeschool

 • Onderdeel van

  HBO-bachelor SPD Bedrijfsadministratie

Nog dagen!

Laatste dag!

Laatste kans!

Aantrekkelijke tijdschriftenactie
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

In het kort

De opleiding HBO Accounting information systems biedt grondig inzicht in de samenhang tussen ondernemingsdoelen, bedrijfsprocessen en financiële resultaten. Daarnaast leert de opleiding je om bedrijfsprocessen te analyseren zodat je informatiesystemen kunt ontwerpen en evalueren.

Het korte HBO-programma Accounting information systems is onderdeel van de HBO-bacheloropleiding SPD Bedrijfsadministratie en de HBO-bacheloropleiding Accountancy. Succesvolle afronding biedt recht op vrijstelling bij doorstroming naar die bacheloropleiding.

 • Geen vooropleiding vereist.
 • In korte tijd kennis op HBO-niveau.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij de volledige bacheloropleiding.
Doelgroep en beroep

De opleiding HBO Accounting information systems is bedoeld voor professionals die op HBO-niveau werkzaam zijn op financieel-economisch gebied en hun financiële blikveld willen verbreden. Na het HBO-programma Accounting information systems beschik je over breed inzicht in de relatie tussen ondernemingsdoelen, bedrijfsprocessen en financiële resultaten. Je bent in staat om bedrijfsprocessen in kaart te brengen en te analyseren voor het ontwerpen en evalueren van informatiesystemen.

Doelgroep
Inhoud van de opleiding

De opleiding HBO Accounting information systems is gericht op de interne beheersing als basis voor de bestuurlijke informatievoorziening. Je doet kennis op van de basisprincipes van 'accounting information systems', ofwel de informatiekenmerken die belangrijk zijn bij het ontwerpen en evalueren van informatiesystemen. Je leert de principes van organisatiesystemen en de centrale rol die deze systemen spelen in het succesvol sturen van organisaties. Je maakt kennis met de brede context waarbinnen een organisatie opereert, de rol van e-business daarbinnen in relatie met klanten, leveranciers en andere stakeholders en de verschillende bedrijfsprocessen die noodzakelijk zijn om een organisatie succesvol te laten draaien.

Inhoud
Meer over de inhoud

Tijdens de opleiding HBO Accounting information systems komen de volgende onderwerpen aan bod:

Accounting information systems in een nieuwe situatie

Deze module besteedt aandacht aan het analyseren van relevante managementinformatie, zowel op operationeel als tactisch niveau.

Accounting information systems in een bestaande organisatie

In dit onderdeel is er aandacht voor het analyseren van een bestaand bestuurlijk informatiesysteem om de effectiviteit, efficiency en betrouwbaarheid te beoordelen.

Maatregelen, gevolgen en technieken

Je doet kennis op om noodzakelijke maatregelen te kunnen aangeven om continuïteit, juistheid en volledigheid van de gegevensverwerking en gegevensopslag te waarborgen. Daaronder vallen ook security, disaster en recoveryplanning. Je leert voor organisaties de gevolgen voor de administratieve organisatie en interne controle van moderne informatietechnologie te beschrijven. Na dit deel kun je ook essentiële administratieve technieken doorzien en toepassen en standaard problemen oplossen door data aan kennis over informatietechnologie, administratieve organisatie en bedrijfsprocessen te koppelen.

Nieuwe technologieën

Dit deel van de opleiding HBO Management, organisatie en informatie behandelt nieuwe technologieën zoals e-business, cloud computing en SBR. Je leert hoe deze kunnen worden ingezet voor het verbeteren van efficiency, effectiviteit en concurrentievoordeel.

Administratieve organisatie ontwerpen

In dit hoofdstuk leer je vanuit de besturings- en verantwoordingsfunctie van financiële informatie een administratieve organisatie te ontwerpen en te beoordelen.

Oplossingen uitwerken

Aan de hand van cases leer je aangeven welke maatregelen van interne beheersing noodzakelijk zijn om de geïdentificeerde risico’s te kunnen verminderen of opheffen. Deze oplossingen worden vervolgens uitgewerkt in een beschrijving van een administratieve organisatie. Daarbij komen de volgende onderdelen aan de orde:

 • Typologie
 • Probleemanalyse
 • Risico’s
 • Kritische succesfactoren
 • Randvoorwaarden (toepasbare functiescheiding, begroting, richtlijnen, automatisering)
 • Opzet van de administratieve organisatie met interne controlemaatregelen per functioneel proces inclusief verbandscontroles
 • Verbeteradviezen genereren voor de beschreven administratieve organisatie

Besturen, beheersen en verantwoorden

 • Balanced scorecard
 • KSD
 • INK/EFQM

Ook maak je in hoofdlijnen kennis met het COSO-model.

Extra: gratis module Speedreading

Bij de opleiding ontvang je gratis de module Speedreading. Hiermee leer je in korte tijd tot maar liefst 5 x sneller lezen en de stof tot 2 x beter onthouden. Deze module is niet verplicht, maar biedt wel handige vaardigheden om sneller en effectiever te studeren.

Examens

De eindtoetsing vindt plaats door middel van een twee uur durend schriftelijk tentamen met open vragen. Om te slagen, dien je het cijfer 6 of hoger te behalen. Er zijn vier tentamenmomenten per jaar.

Het tentamen wordt geëxamineerd onder de voorwaarden van NGO-ENS inzake de landelijke opleiding SPD Bedrijfsadministratie. Op www.hbospd.nl vind je informatie over de wijze van aanmelding, voorwaarden, tarieven en eventuele toegestane hulpmiddelen.

Examen
Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van de opleiding HBO Accounting information systems ontvang je het diploma HBO Accounting information systems van LOI Hogeschool. Na afronding zijn er diverse vervolgopleidingen mogelijk.

Diploma
De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

NVAO-geaccrediteerde opleidingInstellingstoets kwaliteitszorgMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Mogelijke vervolgopleidingen

De bacheloropleidingen HBO SPD Bedrijfsadministratie en HBO Accountancy zijn logische vervolgopleidingen. Je behaalde certificaat kun je inbrengen als vrijstellingsbewijs voor de gelijknamige module binnen de bacheloropleiding. Voor dit HBO-programma gaat het in totaal om ongeveer 14 studiepunten (EC). Kijk bij de betreffende bacheloropleiding voor de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen.

Studiemethode
Klassikaal studeren bij de LOI: eigentijds flexibel en efficiënt

Wil je een klassikale opleiding volgen, maar heb je ook een baan en druk privéleven?
De klassikale opleidingen van de LOI zijn dankzij de flexibele opzet en efficiënte aanpak prima te combineren en bereiden je gericht voor op examens en de praktijk.

 • Met keuze uit dag, avond- en zaterdagprogramma’s past de opleiding in elke agenda.
 • De klassikale bijeenkomsten om de 2 tot 3 weken zorgen voor een vast studieritme.
 • Er wordt gewerkt in kleine groepen onder leiding van topdocenten uit de praktijk.
 • Persoonlijke benadering met veel ruimte voor inbreng van de eigen werksituatie.
 • Gerichte training van competenties, boeiende presentaties en cases.
 • De docent is ook tussentijds bereikbaar voor vragen.
Klassikaal studeren
Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en bij de meeste opleidingen een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die de klassikale bijeenkomsten verzorgen én je via internet ook persoonlijk begeleiden in de tussenliggende weken. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Klassikale bijeenkomsten in kleine groepen

Bij de klassikale opleidingen wordt in kleine groepen gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Geen herhaling van leerstof, maar discussie met medestudenten, boeiende presentaties, (business)cases en training van competenties. De docent daagt je daarbij uit het beste uit jezelf te halen. En biedt veel ruimte voor inbreng van de eigen werksituatie. Theorie en praktijk worden zo optimaal geïntegreerd.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Studieduur

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan een thuisstudie sneller worden afgerond.

Studieduur: 3 maanden

Studieduur
Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op online persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle (online) studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Collegegeld

Het totale collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. 

Collegegeld klassikaal: 3 x € 339,-

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, reiskosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.028,00
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 894,96 - € 1.292,72*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.059,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 459,72 - € 644,04*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 1.040,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 324,00 - € 468,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Startdatum en locaties

Schrijf nu in via het inschrijfformulier en start wanneer je wilt. Doe het dus vandaag nog! Bij een thuisstudie kun je elke datum kiezen. Bij een klassikale opleiding is er keuze uit een aantal startdata en locaties. Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdag- of donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden.

Alle opleidingen van LOI Hogeschool worden regelmatig herzien om te blijven aansluiten bij de actuele wensen van de arbeidsmarkt. Afhankelijk van je gekozen startdatum kan het dan ook voorkomen dat de inhoud van de opleiding afwijkt van de hierboven beschreven inhoud. Je volgt altijd het meest recente programma.

Klassikaal studeren

Eerstvolgende startmoment:

September 2017

Eerste bijeenkomst:

Medio oktober 2017

Aantal bijeenkomsten dagopleiding:

4

Aantal bijeenkomsten avondopleiding:

8

Plaats:

AMSTERDAM

APELDOORN

DEN HAAG

EINDHOVEN

LEIDERDORP

ROTTERDAM

UTRECHT

ZWOLLE

AMSTERDAM

APELDOORN

DEN HAAG

EINDHOVEN

LEIDERDORP

ROTTERDAM

UTRECHT

ZWOLLE

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.