Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

HBO Vermogen en ondernemingswaarde

 • Thuis studeren

  5 x € 259,00

 • Studieduur

  5 maanden

 • Type

  Kort HBO-programma

 • Diploma

  LOI Hogeschool

 • Onderdeel van

  HBO-bachelor Financial Services Management

Nog dagen!

Laatste dag!

Laatste kans!

Tijdschriftenbon cadeau
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving gratis een Nationale Tijdschriftenbon t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

In het kort

Nu het economisch beter gaat in Nederland, denken ondernemers weer na over uitbreiding van hun onderneming. Als specialist in economische analyses, ondernemingswaarde en de ontwikkelingen op de geld- en vermogensmarkt ben je dan bij uitstek de adviseur die de ondernemer bij de koop of verkoop terzijde kan staan. De korte opleiding HBO Vermogen en ondernemingswaarde bereidt je gedegen voor op deze verantwoordelijke rol. Na afronding ben je een perfecte sparringpartner en adviseur van ondernemers. Je levert hen de noodzakelijke input om belangrijke beslissingen te kunnen nemen.

Met de opleiding HBO Vermogen en ondernemingswaarde haal je een diploma waarmee je aantoont op HBO-niveau over kennis en vaardigheden op het gebied van financiële advisering te beschikken. Het korte HBO-programma Vermogen en ondernemingswaarde is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Financial Services Management. Succesvolle afronding biedt recht op vrijstelling voor de gelijknamige modules.

 • Geen vooropleiding vereist.
 • In korte tijd kennis op HBO-niveau van financiële advisering.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding Financial Services Management.

CDFD

Doelgroep

De korte opleiding HBO Vermogen en ondernemingswaarde is bestemd voor professionals die op HBO-niveau kennis en vaardigheden willen opdoen op het gebied van financiële advisering.

Doelgroep
Meer over de doelgroep

Deze korte HBO-opleiding is bestemd voor iedereen die als adviseur in de financiële dienstverlening wil werken en zich daarbij wil richten op overnames en ondernemingswaardering. Bijvoorbeeld als medewerker op een corporate finance afdeling bij een bank of als medewerker bij een overnameadviesbureau. Ook de functie van adviseur bedrijven bij een bank behoort na het afronden van deze opleiding tot de mogelijkheden.

De opleiding Vermogen en ondernemingswaarde is ook een aanrader voor iedereen die een financiële bachelor- of associate degree opleiding wil gaan volgen, maar eerst gericht een aantal vakdiploma’s wil behalen. Het korte HBO-programma Vermogen en ondernemingswaarde geeft bij doorstroming naar de HBO-bacheloropleiding Financial Services Management (FSM) van LOI Hogeschool recht op vrijstelling voor de gelijknamige modules.

Inhoud van de opleiding

De opleiding HBO Vermogen en ondernemingswaarde biedt brede kennis en is daarbij specifiek gericht op de overname-adviseur. De modules zijn afgestemd op de deskundigheidseisen die het beroepenveld stelt en bereiden goed voor op de examens. Je doet niet alleen een stevige theoretische basis op, maar je leert ook verder te kijken vanuit de bedrijfseconomische aspecten in beslissingstrajecten voor ondernemers. Na het afronden van het korte HBO-programma Vermogen en ondernemingswaarde ben je goed inzetbaar in diverse functies op HBO-niveau binnen de financiële dienstverlening.

Inhoud
Meer over de inhoud

De opleiding HBO Vermogen en ondernemingswaarde bestaat uit de volgende modules.

Inleiding bedrijfseconomie

Allereerst wordt in deze module een aantal bedrijfseconomische begrippen behandeld. Verder komen eenvoudige kostenberekeningen en de economische levensduur en investeringscalculaties aan bod. Ook kostenbudgettering, vermogensbehoefte, vermogensmarkt en financieringsstructuur worden behandeld. De module geeft inzicht in resultaat en vermogensbepaling en leert eenvoudige analyses maken aan de hand van jaarrekeningen.

Algemene economie

In de module Algemene economie komen de basisbegrippen uit de economische wetenschappen aan de orde en houd je je bezig met de onderwerpen geld en vermogensmarkten en banken en andere financiële instellingen. Daarbij kom de rol van de Europese Centrale Bank en de Nederlandsche Bank aan de orde. Vervolgens wordt ook de internationale handel, het internationale betalingsverkeer en de rol van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) behandeld. In het vierde en laatste deel van deze module worden de vele vormen van effecten die op de effectenbeurs worden verhandeld en daarnaast ook de beurshandel zelf besproken.

Geld en internationale economische betrekkingen

Geld, Internationale Economische Betrekkingen en Bedrijfsomgeving geeft inzicht in de actuele ontwikkelingen die zich op financieel en monetair gebied en op het terrein van de internationale economische betrekkingen voordoen. Verder wordt in deze module van de opleiding HBO Vermogen en ondernemingswaarde aandacht besteed aan de risico's die voortvloeien uit de monetaire en internationale bedrijfsomgeving.

De stof uit de eerste hoofdstukken wordt in de latere hoofdstukken praktisch toegesneden op het gebruik in financiële en 'treasury'-afdelingen van ondernemingen en overheidsorganisaties.

Risicoanalyse en risicomanagement

De financiële dienstverlener kan in de dagelijkse praktijk te maken krijgen met zowel risicomanagement binnen banken en verzekeraars rondom beleggings- en geldmarktactiviteiten, alsook met het analyseren van en management van de risico’s die de klant loopt. In de module Risicoanalyse en risicomanagement leer je wat risico en risicomanagement inhouden. Daarbij is er aandacht voor risicomanagement binnen banken en verzekeraars rondom beleggings- en geldmarktactiviteiten en de nieuwe eisen die er zijn om vermogen aan te houden (Basel-akkoord en solvency). Ook komen de risico’s die de klant loopt (inventarisaties daarvan, vastleggen in klantdossiers en betrekken bij de advisering) aan de orde. Tot slot wordt in deze module ingegaan op fraude en aansprakelijkheidsrisico’s binnen de financiële dienstverlening.

Vermogensmarkt en ondernemingswaarde

De module Vermogensmarkt en ondernemingswaarde legt de relatie uit tussen financiële beslissingen die in een onderneming worden genomen en de waardering van die onderneming door de vermogensmarkt. Een onderneming ontleent z’n bestaansrecht aan de waarde die door de onderneming gecreëerd wordt. Deze waarde wordt voor een deel bepaald door de ondernemingsactiviteiten, maar ook door de vermogensmarkt.

Extra: gratis module Speedreading

Bij de opleiding ontvang je gratis de module Speedreading. Hiermee leer je in korte tijd tot maar liefst 5 x sneller lezen en de stof tot 2 x beter onthouden. Deze module is niet verplicht, maar biedt wel handige vaardigheden om sneller en effectiever te studeren.

Examens

De meeste modules van de opleiding HBO Vermogen en ondernemingswaarde worden afgerond met een examen. Een aantal modules wordt afgesloten met een praktijkopdracht. De examens worden afgelegd bij het examenbureau van de LOI of een door het CDFD erkend exameninstituut. Bij iedere module wordt duidelijk aangegeven waar het examen wordt afgenomen.

Examen
Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens kunnen iedere werkdag worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af waardoor ook de uitslag snel bekend is. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Examenkosten

Het totale examengeld voor de examens bedraagt ongeveer € 710,-. Voor de praktijkopdrachten wordt geen examengeld in rekening gebracht.

Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van deze opleiding ontvang je het diploma HBO Vermogen en ondernemingswaarde van LOI Hogeschool. Na afronding zijn er diverse vervolgopleidingen mogelijk.

Diploma
De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

NVAO-geaccrediteerde opleidingInstellingstoets kwaliteitszorgMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Mogelijke vervolgopleidingen

De bacheloropleiding HBO Financial Services Management is een logische vervolgopleiding. Ook kun je kiezen voor de Associate degree Financial Services Management. Iedere module uit deze opleiding die met succes is afgerond, geeft recht op een certificaat. Een behaald certificaat kun je inbrengen als vrijstellingsbewijs voor de gelijknamige module binnen de bacheloropleidingen. Voor deze opleiding gaat het in totaal om ongeveer 25 studiepunten (EC). Kijk bij de betreffende bacheloropleiding of Associate degree voor de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Thuis studeren
Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en bij de meeste opleidingen een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Vooropleiding

Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding of werk- en denkniveau op HAVO/MBO-niveau gewenst.

Studieduur

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 5 maanden

Studieduur
Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Collegegeld

Het totale collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. 

Collegegeld : 5 x € 259,-

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, reiskosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.028,00
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 894,96 - € 1.292,72*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.059,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 459,72 - € 644,04*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 1.040,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 324,00 - € 468,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Met ruim 1000 opleidingen in alle vakgebieden, flexibele studiemethodes en de mogelijkheid om de opleiding volledig toe te snijden op het bedrijf, kan worden voldaan aan iedere opleidings- of trainingsbehoefte. 

De voordelen:

 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Keuze uit klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Met ruim 1000 opleidingen in alle vakgebieden, flexibele studiemethodes en de mogelijkheid om de opleiding volledig toe te snijden op het bedrijf, kan worden voldaan aan iedere opleidings- of trainingsbehoefte. 

De voordelen:

 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Keuze uit klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.