Bedrijfsmatig vastgoed

Vakgebied

Bedrijfsmatig vastgoed

Praktijkgerichte cursus, perfecte voorbereiding op het SVMNIVO-examen Praktijkleer Bedrijfsmatig vastgoed.

In het kort

In het kort

Praktijkgerichte cursus, perfecte voorbereiding op het SVMNIVO-examen Praktijkleer Bedrijfsmatig vastgoed.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 79,00
Studieduur
7 maanden
Diploma
SVMNIVO-diploma
Erkenningen
SVMNIVO
Benodigde vooropleiding
Geen

Er is altijd handel in kantoor- en horecapanden, winkels, commerciële vastgoedobjecten en bedrijfsruimtes. Wie zijn kennis als (woon)makelaar wil uitbreiden naar vastgoedprojecten en wil toetreden tot de kamer Bedrijfsmatig Vastgoed van het register van stichting VastgoedCert, dient naast de basistheorie Vastgoeddeskundige bij het SVMNIVO nog drie aanvullende examens af te leggen. Een aanvullend theorie-examen Praktijkleer Bedrijfsmatig vastgoed en een Vakbekwaamheidsexamen. Om toegelaten te kunnen worden tot het register moet je nog een praktijktoets afleggen. De cursus Bedrijfsmatig vastgoed van de LOI is de perfecte voorbereiding op de eerste van deze drie stappen: het officiële SVMNIVO-examen Praktijkleer Bedrijfsmatig vastgoed.

In deze cursus is ruimschoots aandacht voor alle aspecten die te maken hebben met het taxeren en verhandelen van bedrijfsmatig vastgoed. De opleiding sluit volledig aan op de toets- en eindtermen van Stichting VastgoedCert. Heb je ook het in 2018 ingevoerde Vakbekwaamheidsexamen van de SVMNIVO behaald, dan heb je het SVMNIVO-diploma Specialisatie Makelaar Bedrijfsmatig vastgoed op zak. En ben je klaar om je als makelaar op deze markt te begeven.

Daarom kies je voor de cursus Bedrijfsmatig vastgoed

 • Praktijkgerichte cursus op HBO-niveau.
 • Branche-erkend diploma van SVMNIVO.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in het vakgebied. 
 • Alleen bij de LOI te volgen via flexibele thuisstudie.
 • Waardevolle toevoeging op je cv. 

 

SVM NIVOVastgoedcert

 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

 

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Bedrijfsmatig vastgoed is de ideale keuze voor (woon)makelaars die zich willen verdiepen of specialiseren in bedrijfsmatig vastgoed en die willen toetreden tot de Kamer Bedrijfsmatig vastgoed van VastgoedCert.

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel gaan we ervan uit dat je de basistheorie Vastgoeddeskundige (onderdeel van de opleiding Makelaar-taxateur) beheerst.

De cursus

Inhoud van de cursus Bedrijfsmatig vastgoed

Alle aspecten die te maken hebben met het taxeren en verhandelen van bedrijfsmatig vastgoed (winkels, kantoren, bedrijfsruimten) komen aan bod. Daarbij is er onder andere aandacht voor waardebepaling, taxatie, bezichtiging, onderhandeling en afhandeling. Verder is er aandacht voor de belastingwetgeving rondom bedrijfsmatig vastgoed zoals de inkomstenbelasting en omzetbelasting.

Meer over de inhoud

De cursus is opgebouwd uit de volgende onderdelen.

Makelaardijleer

Onderwerpen die aan bod komen, zijn onder andere transacties, advisering, taxaties, beheer, koop en verkoop, huur,  verhuur en beheer, overeenkomsten en contracten, financiering, hypotheken en taxatie.

Waardebepaling

Dit onderdeel gaat over het taxeren van bedrijfsmatig vastgoed. Daarbij is onder meer aandacht voor het bepalen van de waarde van winkels, bedrijfspanden en kantoorgebouwen.

Ondernemingsbeleid

Hierbij leer je om aan de hand van gegevens als een ondernemingsplan, financieringsstructuur en commerciële prestatie de kwaliteit van een potentiële koper of huurder in te schatten.

Financiering

Dit onderdeel behandelt de wijze waarop de aankoop en exploitatie van bedrijfsmatig vastgoed gefinancierd wordt. Je doet kennis op van verschillende financieringsvormen en leert berekeningen beoordelen.

Fiscaliteiten

Dit onderdeel gaat uitgebreid in op de belastingwetgeving rondom de waardering en verhandeling van bedrijfsmatig vastgoed. Zo is er ruim aandacht voor de benodigde regels op het gebied van Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting, Overdrachtsbelasting en Omzetbelasting.

Ethiek

Dit onderdeel gaat in op ethische kwesties binnen de praktijk van de makelaar en leer je de dilemma’s te benoemen en hier op een integere wijze mee om te gaan.

Dit heb je nodig

Naast het lesmateriaal dien je zelf enkele boeken aan te schaffen. Houd hiervoor rekening met een uitgave van ongeveer € 160,–.

Examens en diploma

Examen

De specialisatie Bedrijfsmatig vastgoed bestaat uit een theorie-examen Praktijkleer Bedrijfsmatig vastgoed en een vakbekwaamheidsexamen. Kijk voor meer informatie en aanmelding op de website van SVMNIVO.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Diploma en vervolgopleiding

Wanneer naast het examen Praktijkleer BV ook het Vaardigheidsexamen met succes is afgerond, ontvang je het officiële SVMNIVO-diploma Specialisatie Makelaar Bedrijfsmatig vastgoed en kom je in het Kandidaatsregister van SVMNIVO.

Heb je voldoende praktijkervaring en behaal je daarna de praktijktoets van de specialisatie, dan kun je je laten registreren bij Vastgoedcert in de desbetreffende Kamer als registermakelaar.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 7 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 7 x € 79,00
Inschrijfkosten
: € 29,50 (éénmalig)

Het lesgeld is inclusief:

 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Lesmateriaal

Het LOI-lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Daarnaast dien je zelf enkele boeken aan te schaffen. Houd hiervoor rekening met een uitgave van ongeveer € 160,–

Examenkosten

Het theorie-examen Praktijkleer BV bedraagt € 180,29.

Het vakbekwaamheidsexamen Makelaar BV € 865,-.

Kijk voor het meest recente examengeld op www.svmnivo.nl. De klantenservice van SVMNIVO is op werkdagen telefonisch bereikbaar op: (030) 602 30 60.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
7 x € 79,00
Studieduur
7 maanden
Diploma
SVMNIVO-diploma
Erkenningen
SVMNIVO
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Laatste kans!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak