Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

HBO Financiële rapportage en analyse (FRA)

 • Klassikaal studeren

  3 x € 339,00

 • Studieduur

  3 maanden

 • Type

  Kort HBO-programma

 • Diploma

  LOI Hogeschool

 • Onderdeel van

  HBO-bachelor Bedrijfseconomie

Nog dagen!

Laatste dag!

Laatste kans!

Aantrekkelijke tijdschriftenactie
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

In het kort

De opleiding HBO Financiële rapportage en analyse (FRA) is voor iedereen die interesse heeft in statistiek en financiële rapportage en analyse. Denk bijvoorbeeld aan financiële en economische medewerkers die kennis van bedrijfseconomische statistiek willen opdoen en op basis van administratieve gegevens een juiste rapportage en analyse willen kunnen leveren.

Het korte HBO-programma Financiële rapportage en analyse (FRA) is onderdeel van de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Bedrijfseconomie. Succesvolle afronding biedt recht op vrijstelling voor de gelijknamige module(s) binnen die HBO-bacheloropleiding.

 • In korte tijd kennis op HBO-niveau.
 • Geen vooropleiding nodig.
 • Biedt vrijstelling bij de volledige bacheloropleiding.
Doelgroep

De opleiding Financiële rapportage en analyse is bedoeld voor professionals die zich op HBO-niveau willen specialiseren op het gebied van financiële rapportage, analyse en statistiek.

Doelgroep
Meer over de doelgroep

De opleiding HBO Financiële rapportage en analyse is geschikt voor werknemers die binnen een bedrijf een controlerende of onderzoekende rol hebben of geconfronteerd worden met onderzoeksresultaten en deze moeten interpreteren en rapporteren.

Inhoud van de opleiding

Tijdens de opleiding HBO Financiële rapportage en analyse raak je bekend met statistische methoden en technieken om gegevens te kunnen omvormen tot bruikbare informatie voor een onderneming. Daarbij leer je o.a. overzichten samenstellen, ondernemingsprestaties beoordelen en analyseren en verbanden tussen onderdelen van de balans berekenen, beoordelen en analyseren.

Inhoud
Meer over de inhoud

De opleiding HBO Financiële rapportage en analyse behandelt de volgende onderwerpen:

 • samenstellen van overzichten, calculaties en analyses t.b.v. het beleid
 • kostencalculaties
 • opstellen van kostprijsberekeningen; liquiditeitsoverzicht; kasstroomoverzicht
 • berekenen van budgetten
 • berekenen en administratief verwerken van voorzieningen
 • beoordelen van de financiële positie op basis van kengetallen
 • toetsen van strategisch beleid m.b.v. aan de Balanced Scorecard gelieerde prestatiemaatstaven
 • balans en een winst-en-verliesrekening samenstellen o.b.v. een proef- of saldibalans.
Extra: gratis module Speedreading

Bij de opleiding ontvang je gratis de module Speedreading. Hiermee leer je in korte tijd tot maar liefst 5 x sneller lezen en de stof tot 2 x beter onthouden. Deze module is niet verplicht, maar biedt wel handige vaardigheden om sneller en effectiever te studeren.

Examens

De opleiding HBO Financiële rapportage en analyse wordt afgesloten met een schriftelijk examen. Een voldoende resultaat van het examen geeft recht op een HBO-certificaat.

Examen
Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 161,00.

Toelatingseisen voor het examen

Om tot het examen te worden toegelaten, moet je in het bezit zijn van een van de volgende stukken:

 • Het Associatiediploma Praktijkdiploma boekhouden (PDB) of de cijferlijsten van de vier schriftelijke onderdelen (Financiële administratie, Kostprijscalculatie, Periodeafsluiting, Bedrijfseconomie) van het Associatie Praktijkdiploma Boekhouden (PDB), afgegeven door de Associatie.
 • Het MBO-diploma niveau 4.
 • Het HAVO- of VWO-diploma.
 • Een reeds behaald MBA-certificaat of een MBA-cijferlijst van de Associatie
 • In het bezit van een in het buitenland behaald diploma dat gelijkwaardig is aan een van de hierboven genoemde diploma’s? Vraag toelating bij het bestuur van de Associatie voor Praktijkexamens. Een verklaring Internationale Diploma Waardering (www.idw.nl) of een verklaring van de Geldergroep (www.geldergroep.nl) is vereist en de behaalde diploma’s moeten gelijkwaardig zijn aan een van de genoemde diploma’s.
 • Inschrijving bij een hogeschool voor een HBO-opleiding waarvan MBA deel uitmaakt.
Diploma en vervolgopleiding

Na succesvolle afronding van deze opleiding ontvang je het diploma HBO Financiële rapportage en analyse van LOI Hogeschool.

Diploma
Mogelijke vervolgopleidingen

De bacheloropleidingen HBO Bedrijfseconomie en SPD Bedrijfsadministratie zijn logische vervolgopleidingen. Iedere module uit dit HBO-programma die met succes is afgerond, geeft recht op een certificaat. Een behaald certificaat kun je inbrengen als vrijstellingsbewijs voor de gelijknamige module binnen de bacheloropleiding. Voor dit HBO-programma gaat het in totaal om ongeveer 10 studiepunten (EC). Het daadwerkelijke aantal EC’s waarvoor vrijstelling gegeven kan worden, is afhankelijk van de inhoudelijke overeenkomst tussen het HBO-programma en de gelijknamige module(s). Kijk bij de betreffende bacheloropleiding voor de vooropleidingseisen en eventuele aanvullende eisen.

De kwaliteitsgarantie van LOI Hogeschool

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie. Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Niet voor niets heeft LOI Hogeschool, naast de NVAO-accreditatie van alle individuele bacheloropleidingen, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Bovendien zijn aan LOI Hogeschool verschillende lectoren verbonden. Zij onderhouden een (internationaal) kennisnetwerk zodat de opleiding gegarandeerd aansluit bij de nationale én internationale arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

NVAO-geaccrediteerde opleidingInstellingstoets kwaliteitszorgMinisterie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Studiemethode
Klassikaal studeren bij de LOI: eigentijds flexibel en efficiënt

Wil je een klassikale opleiding volgen, maar heb je ook een baan en druk privéleven?
De klassikale opleidingen van de LOI zijn dankzij de flexibele opzet en efficiënte aanpak prima te combineren en bereiden je gericht voor op examens en de praktijk.

 • Met keuze uit dag, avond- en zaterdagprogramma’s past de opleiding in elke agenda.
 • De klassikale bijeenkomsten om de 2 tot 3 weken zorgen voor een vast studieritme.
 • Er wordt gewerkt in kleine groepen onder leiding van topdocenten uit de praktijk.
 • Persoonlijke benadering met veel ruimte voor inbreng van de eigen werksituatie.
 • Gerichte training van competenties, boeiende presentaties en cases.
 • De docent is ook tussentijds bereikbaar voor vragen.
Klassikaal studeren
Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en bij de meeste opleidingen een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs deelnemen aan live webcolleges.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring die de klassikale bijeenkomsten verzorgen én je via internet ook persoonlijk begeleiden in de tussenliggende weken. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Klassikale bijeenkomsten in kleine groepen

Bij de klassikale opleidingen wordt in kleine groepen gewerkt aan verdieping van kennis en versterking van vaardigheden. Geen herhaling van leerstof, maar discussie met medestudenten, boeiende presentaties, (business)cases en training van competenties. De docent daagt je daarbij uit het beste uit jezelf te halen. En biedt veel ruimte voor inbreng van de eigen werksituatie. Theorie en praktijk worden zo optimaal geïntegreerd.

Vooropleiding

Er is geen vooropleidingseis, maar om het examen goed te kunnen maken is het aan te raden om de modules Inleiding bedrijfsadministratie en Inleiding bedrijfseconomie eerst af te ronden.

Studieduur

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Hoeveel tijd exact aan de studie besteed moet worden, is o.a. afhankelijk van je werkervaring en eerder behaalde diploma’s.

Studieduur: 3 maanden

Studieduur
Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op online persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle (online) studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Collegegeld

Het totale collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. 

Collegegeld klassikaal: 3 x € 339,-

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, reiskosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.028,00
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 894,96 - € 1.292,72*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.059,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 459,72 - € 644,04*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 1.040,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 324,00 - € 468,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Startdatum en locaties

Schrijf nu in via het inschrijfformulier en start op de door jou gekozen startdatum. Doe het dus vandaag nog! Er is keuze uit een aantal startdata en locaties. Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdag- of donderdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden.

Klassikaal studeren

Eerstvolgende startmoment:

September 2017

Eerste bijeenkomst:

Medio oktober 2017

Aantal bijeenkomsten dagopleiding:

4

Aantal bijeenkomsten avondopleiding:

8

Plaats:

AMSTERDAM

APELDOORN

DEN HAAG

EINDHOVEN

LEIDERDORP

ROTTERDAM

UTRECHT

ZWOLLE

AMSTERDAM

APELDOORN

DEN HAAG

EINDHOVEN

LEIDERDORP

ROTTERDAM

UTRECHT

ZWOLLE

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.