Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Spelbegeleiding

 • Thuis studeren

  12 x € 84,00

 • Studieduur

  12 maanden

 • Diploma

  LOI-diploma

 • Benodigde vooropleiding

  Havo, mbo3 SPW of mbo 4

Nog dagen!

Laatste dag!

Laatste kans!

Aantrekkelijke tijdschriftenactie
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.
Meer over deze actie

In het kort

Spel is belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Het is de basis voor latere vaardigheden om te leren lezen, rekenen en inzicht krijgen in allerlei zaken. Werk je met kinderen? Dan is de opleiding Spelbegeleiding zeker een aanrader. Er is aandacht voor ontwikkelingspsychologie, spelbegeleidingsvaardigheden en begeleiding. Een spelbegeleider leert in feite een kind beter spelen. Door kinderen (beter) te leren spelen geef je ze een belangrijke basis voor hun latere schoolprestaties, algemene gedrag en hun persoonlijkheid. Als spelbegeleider speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind.

 • Goede specialisatie voor leraren en pedagogisch werkers.
 • Opgedane kennis tijdens de stage direct toe te passen in de praktijk.
 • Goede opstap voor HBO Toegepaste Psychologie.
Doelgroep en beroep

De cursus Spelbegeleiding is bestemd voor iedereen die als spelbegeleider voor kinderen wil werken. Door een kind beter te leren spelen heb je een belangrijke invloed op de ontwikkeling van het kind. Deze specialisatie is ook nuttig voor mensen die werken in de kinderopvang, activiteitenbegeleiding, sociaal cultureel werk, buitenschoolse opvang en het onderwijs. Bovendien hebben ouders ook baat bij het volgen van deze opleiding.

Na het afronden van deze cursus beschik je over kennis en vaardigheden om als spelbegeleider aan de slag te gaan. Een spelbegeleider kan kinderen op een methodische, kindgerichte en verantwoorde manier begeleiden in hun spelontwikkeling. Bovendien kan hij of zij ook individuele begeleiding geven aan hun ouders, maar ook aan groepen.

Inhoud van de cursus Spelbegeleiding

De opleiding Spelbegeleiding bestaat uit de delen Ontwikkelingspsychologie, Spelbegeleidingsvaardigheden, Begeleiding en Praktijk. Dit laatste deel is een korte stage (80 uur) waarbij je opdrachten uitvoert bij een zelfgekozen instelling.

Met deze opleiding leer je kinderen helpen met behulp van spelbegeleiding. Bij kinderen met een problematisch verlopende ontwikkeling is spelen vaak heel moeilijk en kan de spelontwikkeling stagneren. Deze kinderen hebben baat bij een spelbegeleider die hen helpt problemen in hun spelontwikkeling op te lossen.

Meer over de inhoud

De opleiding is opgebouwd uit vier delen.

Ontwikkelingspsychologie

Dit deel start met het in kaart brengen van de ontwikkelingsfasen van kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. De problemen die kunnen bestaan of ontstaan in deze fasen worden daarna behandeld. Er wordt dan gesproken over ontwikkelingsstoornissen zoals autisme, ADHD en hechtingsstoornis. In dit deel komt ook de (spel)ontwikkeling aan bod van kinderen met een lichamelijke of verstandelijk handicap, van moeilijk lerende kinderen en van zieke kinderen. Je leert problemen te signaleren bij deze kinderen en hoe je daar als spelbegeleider op kunt reageren.

Spelbegeleidingsvaardigheden

In dit deel komen de “gereedschappen” van een spelbegeleider aan bod. We behandelen verschillende spelmaterialen zoals constructiematerialen en zintuiglijke materialen. Verder wordt het belang van de inrichting van een ruimte besproken. Aan bod komen ook de onderwerpen spelvormen, buitenspelen, spel en computer, sport, lezen en voorlezen en kindertekeningen. Ook leer je theorie en toepassing van methodieken van spelbegeleiding waaronder Video Interactie Begeleiding en speltraining en spelstimulering van Van Berckelaer-Onnes. Ten slotte leer je in dit deel te observeren, een plan te maken en te rapporteren over de voortgang van de spelbegeleiding.

Begeleiding

Dit deel start met het leren kennen van de beroepshouding en het toepassen van zelfreflectie. Vervolgens behandelen we de communicatievaardigheden die een spelbegeleider moet hebben. Daarna richt dit deel zich op de aard van het kind; het karakter, verschillen in spelgedrag tussen jongens en meisjes, culturele aspecten binnen het spel. Ook leer je een groep begeleiden en de groep kunt inzetten als instrument om de spelontwikkeling te stimuleren. Verder is er aandacht voor het begeleiden van ouders, toepassen van verschillende gesprekstechnieken en geven en onderbouwen van adviezen.

Praktijk

Een korte stage van tien dagen (80 uur) is onderdeel van de opleiding Spelbegeleiding. Tijdens de stage wordt een drietal opdrachten uitgevoerd bij een zelfgekozen instelling. Uiteraard kan dit de instelling zijn waar je al werkt, mits deze relevant is. De stage wordt samen met de stagebegeleider geëvalueerd.

Examen

De cursus Spelbegeleiding wordt afgesloten met een LOI-examen. Dit examen wordt tweemaal per jaar (voor- en najaar) afgenomen. Het examen bestaat uit meerkeuze vragen en open vragen.

Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 167,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 126,00. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd.

Aanmelden voor examens

Tijdens de studie word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld. Meer informatie over het aanmelden bij externe exameninstanties is terug te vinden op LOI campus.

Diploma en vervolgopleiding

Het examen voor de opleiding Spelbegeleiding wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Als dit examen met een voldoende resultaat is afgesloten en de drie praktijkopdrachten met succes zijn afgerond, heb je het LOI-diploma Spelbegeleiding op zak. Kies je ervoor om van de opleiding alleen het theoriedeel en –examen te doen, dan ontvang je bij voldoende resultaat een certificaat.

Voor wie verder wil studeren na deze opleiding, is HBO Toegepaste Psychologie een goede keuze. Wel dient aan de vooropleidingseisen van deze opleiding te worden voldaan.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde opleiding en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. De LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 12 maanden

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 12 x € 84,-

Via de regeling Scholingsaftrek, kun je van de belasting een flink deel van je studiekosten terugkrijgen. Bekijk hieronder hoeveel.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, reiskosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.028,00
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 894,96 - € 1.292,72*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.059,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 459,72 - € 644,04*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 1.040,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 324,00 - € 468,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.