Makelaar Wonen

Vakgebied

Makelaar Wonen

De cursus Makelaar Wonen bereidt perfect voor op het officiële SVMNIVO-examen.

In het kort

In het kort

De cursus Makelaar Wonen bereidt perfect voor op het officiële SVMNIVO-examen.

Lesgeld thuisstudie
32 x € 39,00
Studieduur
32 maanden
Diploma
SVMNIVO-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Een makelaar is van alle markten thuis. Naast goede sociale vaardigheden, verkopers- en onderhandelaarsbloed, moet hij of zij vooral gedegen kennis hebben. Kennis van de vastgoedmarkt, bouwkunde, recht, economie en marketing. Tijdens de cursus Makelaar Wonen doe je kennis op van al deze verschillende disciplines. De cursus bereidt perfect voor op het officiële SVMNIVO-examen én op het werk daarna. Na afloop kun je beginnen als zelfstandig makelaar of werken bij een makelaarskantoor, beleggingskantoor of verzekeringsmaatschappij. Dit is hét moment om je makelaarsdiploma te halen, de werkgelegenheid in het vastgoed en de makelaardij zijn zeer goed!  

Daarom kies je voor de cursus Makelaar Wonen

 • Doe kennis op van verschillende disciplines, een brede basis om verder te groeien.
 • Volg de vijf basisvakken plus de specialisatie Wonen.
 • Perfecte voorbereiding op het officiële SVMNIVO-examen.
 • Goede arbeidsmarktperspectieven in het vastgoed en de makelaardij. 

SVM NIVO

"Ik doe nu wat ik altijd al wilde."
Indra Manniesing

Cursist Assistent makelaar wonen


Lees het interview
"Ik doe nu wat ik altijd al wilde."
Indra Manniesing

Cursist Assistent makelaar wonen

Lees het interview

Doelgroep en toelating

Doelgroep en beroep

De cursus Makelaar Wonen is geschikt voor iedereen die zich wil vestigen als zelfstandig makelaar of voor wie wil werken bij een makelaarskantoor, beleggingskantoor of verzekeringsmaatschappij. Een makelaarsopleiding is een brede opleiding, waardoor het een zeer waardevolle toevoeging is op je cv en de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, zeker in deze tijd, groot zijn. 

Een makelaar bemiddelt bij de koop en verkoop, huur en verhuur van woningen, kantoren en andere onroerende zaken. Hij of zij zoekt geschikte panden, geeft advies, voert onderhandelingen en verzorgt formaliteiten. Daarnaast is een makelaar betrokken bij taxaties van de woning. Voor de bemiddeling bij commercieel vastgoed, zoals winkels, kantoren en agrarisch onroerend goed zijn er gespecialiseerde makelaars. Maar ook in de verhuur of buiten de makelaardij zijn met dit diploma volop kansen. Denk aan woningcorporaties, banken, verzekeraars, (vastgoed)bedrijven of overheidsinstanties. 

De opleiding bereidt perfect voor op het officiële SVMNIVO-examen Basistheorie Vastgoeddeskundige en het aanvullende theorie-examen Praktijkleer Wonen. Als je de opleiding hebt afgerond en ook het Vakbekwaamheidsexamen hebt gehaald bij SVMNIVO dan wordt je ingeschreven in het Kandidaat register van SVMNIVO. Heb je ook de praktijktoets bij SVMNIVO behaald, dan kun je je inschrijven in het ‘Register Makelaar’ van Vastgoedcert bij de zogeheten Kamer Wonen.

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Nieuw!
Voor iedereen die wil doorgroeien

Het gloednieuwe &door! magazine staat boordevol verhalen uit het werkveld, nieuws over branches, arbeidsmarkt en banen van de toekomst, leuke columns en andere inspirerende artikelen die je helpen richting te geven aan je carrière.

Vraag nu gratis aan

Vooropleiding

Om deze opleiding te kunnen volgen is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is kennis op HAVO-niveau gewenst.

De cursus

Inhoud van de cursus Makelaar Wonen

De cursus Makelaar Wonen biedt veel kennis van verschillende disciplines (recht, bouwkunde, economie, administratie en marketing). De opleiding bestaat uit vijf afzonderlijke basisvakken (overeenkomend met de SVMNIVO-examenvakken) waarvoor ook afzonderlijk examen afgelegd wordt. Hierna volg je de specialisatiemodule Wonen.  

Je bepaalt zelf hoeveel vakken je tegelijk wilt volgen en in welke volgorde. Deze unieke aanpak biedt de gelegenheid de opleiding en het examen optimaal op elkaar af te stemmen. Het is mogelijk om één vak, het volledige vakkenpakket óf een combinatie van enkele vakken te volgen. Op het inschrijfformulier kun je aangeven waar je voor kiest. Wanneer je de specialisatie Wonen wilt volgen raden we wel aan om eerst de vakken Publiekrecht en Privaatrecht te volgen voordat je begint aan deze specialisatie.

Meer over de inhoud

De vijf basisvakken zijn:

Vastgoedeconomie

 • Vraag en aanbod.
 • Concurrentieverhoudingen.
 • Conjuncturele ontwikkelingen.
 • Banken en kapitaalmarkten.
 • Statistiek.

Financiën en fiscaliteiten

 • Financiële analyse van bedrijfsgegevens.
 • Financieel rekenen.
 • Kosten en kostprijsberekeningen.
 • Belastingen.

Privaatrecht

 • Personen- en familierecht.
 • Erfrecht.
 • Vermogensrecht algemeen.
 • Goederenrecht.
 • Verbintenissen- en contractenrecht.
 • Ondernemings- en faillissementsrecht.
 • Procesrecht, bewijsrecht, beslagrecht en executierecht.
 • Notariaat.
 • Kadaster.

Publiekrecht

 • Staatsrecht.
 • Algemene Wet Bestuursrecht.
 • Bouwen en wonen.
 • Milieurecht.
 • Belastingen.

Bouwkunde

 • Algemene kennis.
 • Constructieve opbouw.
 • Afwerking en installatie.
 • Integratie: kwaliteitsbeoordeling, onderhoud en beheer.
 • Bestek en tekening lezen.

Specialisatie

Na het behalen van de certificaten voor de vijf basisvakken volgt de specialisatie Wonen.

Makelaar Wonen

 • Makelaardij.
 • Koop en verkoop.
 • Huur, verhuur en beheer.
 • Hypotheken.
 • Waardebepaling.
 • Marketing.
 • Ethiek.

Examens en diploma

Examen

De cursus is afgestemd op de meeste recente exameneisen. Het examen wordt afgelegd bij SVMNIVO. Voor de meeste vakken kun je het hele jaar examen doen. Uitzondering is het examen voor Bouwkunde deel B. Dit examen wordt tweemaal per jaar afgenomen. Kijk voor de examenkosten op de website van SVMNIVO of bij Studieduur en kosten.

Certificatenregeling

SVMNIVO past bij het examen de certificatenregeling toe. Het volledige examen bestaat uit een serie van deelexamens. Voor elk deelexamen dat is afgerond met een voldoende, ontvang je een certificaat. De geldigheidsduur van een certificaat is drie jaar voor Privaatrecht en Publiekrecht en vijf jaar voor de modules Vastgoedeconomie en Financiën en fiscaliteiten. Voor Bouwkunde geldt een geldigheidsduur van 5 jaar gerekend vanaf de datum waarop het eerste deel (A of B) is behaald.

Specialisatiemodule

De specialisatie Wonen bestaat uit een theorie-examen Wonen en een vakbekwaamheidsexamen.

Diploma en vervolgopleiding

Na het behalen van de vijf certificaten (Vastgoedeconomie, Financiën en fiscaliteiten, Privaatrecht, Publiekrecht en Bouwkunde), heb je het SVMNIVO-diploma Basistheorie Vastgoeddeskundige op zak.

Na het behalen van het theorie-examen en het vakbekwaamheidsexamen behaal je het diploma Specialisatie Makelaar Wonen en kom je in het Kandidaatsregister van SVMNIVO.

Heb je voldoende praktijkervaring en behaal je daarna de praktijktoets van de specialisatie, dan kun je je laten registreren bij Vastgoedcert in de desbetreffende Kamer als registermakelaar.

Voor de brancheorganisaties NVM en LMV is het vereist om ingeschreven te staan als registermakelaar. Meer informatie staat op www.svmnivo.nl.

Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde cursus en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Alle volledige MBO- en HBO-opleidingen van de LOI zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode en begeleiding

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke cursusduur afhankelijk is van de keuzes die je bij inschrijving maakt.

Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, dan mag je langer over je studie doen.

Kosten

Je kunt zowel voor de volledige cursus inschrijven, als voor de onderdelen afzonderlijk. Hierdoor varieert het lesgeld. Meer informatie hierover vind je op het inschrijfformulier.

Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald. Geef je keuze aan op het inschrijfformulier. Naast het lesgeld betaal je éénmalig een klein bedrag aan inschrijfkosten.

Het lesgeld is inclusief:

 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten (tot twee keer de aanbevolen studieduur).

Lesmateriaal

We gaan ervan uit dat je beschikt over een actueel wetboek. Dit wetboek zal gebruikt worden voor de vakken Privaatrecht, Publiekrecht en Specialisatie Wonen. De kosten hiervoor zijn ongeveer € 75,–. Voor het vak Bouwkunde heb je ook een boek nodig. De kosten hiervoor bedragen ongeveer € 65,-.

Examenkosten

De examenvakken en het examengeld zijn:

Basistheorie Vastgoeddeskundige

 • Financiën en fiscaliteiten € 180,29.
 • Privaatrecht € 180,29.
 • Publiekrecht € 180,29.
 • Bouwkunde A: € 180,29; B: € 194,81.
 • Vastgoedeconomie: € 180,29.

Specialisatie Wonen

 • Praktijkleer Wonen € 180,29.

Het vakbekwaamheidsexamen van de SVMNIVO bedraagt € 865,-.

Kijk voor het meest recente examengeld op www.svmnivo.nl. De klantenservice van SVMNIVO is op werkdagen telefonisch bereikbaar op: (030) 602 30 60.

Verlaag je studiekosten

Er zijn diverse (fiscale) regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.148,00
Examenkosten € 1.068,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 1.097,42 - € 1.542,32*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.068,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 475,82 - € 668,72*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 940,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 256,00 - € 416,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Lesgeld thuisstudie
32 x € 39,00
Studieduur
32 maanden
Diploma
SVMNIVO-diploma
Benodigde vooropleiding
Geen

Het is mogelijk om de opleiding 14 kalenderdagen vrijblijvend uit te proberen. Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.

Nog dagen! Laatste dag! Nu verlengd!
Gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Vragen? Bel ons.

Telefonische bereikbaarheid
Maandag t/m donderdag: 09:00 - 20:00
Vrijdag: 09:00 - 18:00

Wil je liever een afspraak maken?

Maak een afspraak voor een gratis studieadviesgesprek op een dag en tijdstip naar keuze. Kies voor een telefonisch gesprek of voor een adviesgesprek bij ons in Leiderdorp. Onze studieadviseurs staan voor je klaar!

Maak een afspraak