Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Schriftelijke communicatie Nederlands

Haal een officieel diploma van de Nederlandse Associatie voor Examinering

 • Thuis studeren
  10% korting

  7 x € 47,00 Normaal € 52,22

 • Studieduur

  7 maanden

 • Diploma

  Associatie-diploma

 • Erkenningen

  Nederlandse Associatie voor Examinering

 • Benodigde vooropleiding

  Geen

Nog dagen!

Laatste dag!

Tijdelijk verlengd!

Aantrekkelijke tijdschriftenactie
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 10 procent korting
Lees meer

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 10% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!

In het kort

In de cursus Schriftelijke communicatie Nederlands leer je een correcte zakelijke brief schrijven, in verschillende vormen. Zoals een offerte, een aanvraag, een klachtenbrief of een bezwaarschrift. Uiteraard komt taalvaardigheid (spelling, grammatica en zinsbouw) daarbij uitgebreid aan bod. In het bedrijfsleven blijft schriftelijke communicatie zeer belangrijk, ondanks of misschien wel dankzij alle “kort-en-snel-communicatie” via internet.

Een goede, zakelijke brief komt nu eenmaal anders over dan een vluchtig e-mailtje. Correcte communicatie geeft een goede uitstraling aan een bedrijf. Ze straalt kwaliteit, klantvriendelijkheid en zakelijkheid uit. Ook kan een slecht geformuleerde brief met taalfouten het imago van een bedrijf schade toebrengen. Met deze cursus haal je het erkende Associatie-diploma Zakelijke Correspondentie Nederlands.

 • Behaal een erkend en veelgevraagd Associatie-diploma.
 • Mogelijk met module Basisgrammatica Nederlands.

Associatie voor praktijkexamens

Doelgroep

De cursus Schriftelijke communicatie Nederlands is nuttig voor iedereen die werkt of graag wil werken in een administratieve, commerciële of secretariële functie en een erkend diploma wil halen.

Na het volgen van deze opleiding kun je brieven schrijven met precies de juiste toon en stijl voor diverse doelgroepen. De brieven zijn grammaticaal foutloos, vlot, helder en bondig geformuleerd. Het erkende Associatie-diploma heeft een hoge waarde op de arbeidsmarkt.

Doelgroep
Inhoud van de cursus Schriftelijke communicatie Nederlands

Met de cursus Schriftelijke communicatie Nederlands leer je foutloze brieven en andere vormen van correspondentie opstellen. Aan de orde komen onder andere bestellingen, klachtenbrieven, verkoopbrieven, offertes, aanmaningen, orders en circulaires. De lessen bestaan uit theorie, veel praktische voorbeelden en korte praktijkopdrachten.

Inhoud
Meer over de inhoud

Elk hoofdstuk van de opleiding besteedt uitgebreid aandacht aan spelling en grammatica. Aan bod komen de algemene regels van de Nederlandse taal en natuurlijk alle bekende “struikelblokken”.

In elk hoofdstuk zul je ook een deel “Stijl” terugvinden. De stijl (of de toon) van een brief is minstens zo belangrijk als de letterlijke boodschap. Daarom behandelen we alles over onder meer positief formuleren, verwijzen, de lijdende vorm, reclametaal en vaktermen.

Onder de noemer “Correspondentie” wordt in elk hoofdstuk aandacht besteed aan de verschillende vormen van brieven. Aan bod komen onder meer de offerte, de verkoopbrief, de aanmaning, de klachtenbrief, brieven aan de overheid, de slechtnieuwsbrief en correspondentie omtrent personeelszaken.

De laatste hoofdstukken bereiden heel gericht voor op het examen. Na afloop van de opleiding heb je alle kennis en vaardigheden in huis om het officiële diploma Zakelijke Correspondentie Nederlands te halen.

Extra module Basisgrammatica Nederlands

Deze opleiding is ook te bestellen inclusief de extra module Basisgrammatica Nederlands. Deze module brengt je de basisbeginselen van de Nederlandse grammatica bij. Handig als je je kennis op dit gebied wilt ophalen vanaf de basis. Kies je voor deze optie, dan duurt de cursus één maand langer.

Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je beschikt over de Woordenlijst Nederlandse taal (het Groene boekje, laatste druk).

Examen

Het examen Zakelijke Correspondentie Nederlands van de Associatie bestaat uit drie delen:

1. Brief

Dit deel bestaat uit een opgave die is gesteld in de zogenoemde telegramstijl. De inhoud is ontleend aan een eenvoudige situatie uit de bedrijfspraktijk.

2. Case

Het onderdeel Case bestaat uit een opgave die is gesteld in de zogenoemde casevorm. De inhoud heeft altijd betrekking op eenvoudige situaties die zich in de praktijk kunnen voordoen.

3. Spelling en stijl

Het onderdeel Spelling en stijl bestaat uit een opdracht die de vorm heeft van een doorlopende tekst, waarin de kandidaat correcties moet aanbrengen.

Examen
Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 102,00.

Aanmelding voor het examen

Het examen van Zakelijke Correspondentie Nederlands is een onderdeel van het Praktijkdiploma Directiesecretaresse. Deze wordt tweemaal per jaar, in januari en juni, afgenomen door Stichting Nederlandse Associatie voor Examinering. Aanmelden kan via www.associatie.nl. Op de site vind je ook proefexamens.

Diploma

Na succesvolle afronding van het examen heb je het Associatie-diploma Zakelijke Correspondentie Nederlands op zak.

Diploma
Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde opleiding en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. De LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Thuis studeren
Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Schriftelijke communicatie Nederlands.

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 7 maanden

Studieduur
Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 7 x € 47,-

Via de regeling Scholingsaftrek, kun je van de belasting een flink deel van je studiekosten terugkrijgen. Bekijk hieronder hoeveel.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, reiskosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.028,00
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 894,96 - € 1.292,72*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.059,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 459,72 - € 644,04*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 1.040,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 324,00 - € 468,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Subsidieregeling Taalopleidingen (tot € 1.500,- subsidie voor werkgevers)

Werkgevers kunnen bij een opleiding ter verbetering van Nederlandse taalvaardigheid voor hun medewerkers gebruikmaken van een aantrekkelijke subsidieregeling. Via de regeling ‘Tel mee met Taal’ krijgen ze 67% van de kosten vergoed, tot maar liefst € 1.500,- per deelnemer. De regeling geldt ook voor deze opleiding en biedt een flink voordeel voor iedereen die via zijn of haar werk aan een betere taalvaardigheid wil werken!

Lees meer over de regeling

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.