Groei door.
Bewaard
Vergelijk

Te vergelijken opleidingen

Je kunt maximaal 3 opleidingen vergelijken

Nu vergelijken
071 - 545 1234 Contact

voor

Je zoekopdracht heeft helaas geen resultaten opgeleverd

Gevonden opleidingen

Geen opleidingen gevonden

Naar alle zoekresultaten

Relevante vakgebieden

Geen vakgebieden gevonden

Overige zoekresultaten

Geen pagina gevonden

Veelgestelde vragen

Receptionist / telefonist

Haal erkende certificaten van de Nederlandse Associatie voor Examinering

 • Thuis studeren
  30% korting

  12 x € 38,00 Normaal € 54,29

 • Studieduur

  12 maanden

 • Diploma

  LOI-diploma, Associatiecertificaat, ECDL-certificaten

 • Erkenningen

  Nederlandse Associatie voor Examinering, ECDL

Nog dagen!

Laatste dag!

Laatste kans!

Aantrekkelijke tijdschriftenactie
Lees meer

Tijdelijk ontvang je bij inschrijving een BladCadeau t.w.v. € 50,- voor een abonnement naar keuze. Het abonnement stopt automatisch na afloop, je zit dus nergens aan vast.

Meer over deze actie

Tijdelijk 30 procent korting
Lees meer

Starten met een thuisstudie is nu wel heel aantrekkelijk. Want tijdelijk krijg je 30% korting op het lesgeld.
Naast deze korting profiteer je nu bovendien van een mooie actie. Dubbel voordeel dus!

In het kort

Houd je van regelen en organiseren en zoek je een baan waarin je het visitekaartje voor een bedrijf kunt zijn? Dan is de opleiding Receptionist/telefonist een goede keuze. Een receptionist/telefonist is het eerste aanspreekpunt voor mensen die in aanraking komen met de organisatie waar je werkt. Niet alleen het ontvangen van bezoekers en netjes afhandelen van telefoontjes horen tot de werkzaamheden, maar een receptionist/telefonist zorgt ook dat een aantal belangrijke dagelijkse processen goed verlopen. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van afspraken, het archiveren van belangrijke documenten en het verspreiden van post en memo’s. De cursus Receptionist/telefonist is een optimale voorbereiding op deze boeiende en afwisselende functie.

 • Leer blindtypen met 150 aanslagen per minuut.
 • Behaal erkende Associatie- en ECDL-certificaten.
 • Cursus gebaseerd op Windows 7/8 en Office 2010/2013.
Doelgroep en beroep

De opleiding Receptionist/telefonist is een aanrader voor iedereen die houdt van regelen en organiseren en een veelzijdige baan zoekt waar je het visitekaartje van een bedrijf of organisatie bent. Een receptionist/telefonist ontvangt op een correcte wijze bezoekers, kan vergaderingen plannen en organiseren en typt snel en foutloos.

Doelgroep
Inhoud van de cursus Receptionist / telefonist

De opleiding Receptionist/telefonist behandelt het vak receptionist/telefonist en de werkzaamheden die hierbij komen kijken. Denk aan het ontvangen van bezoekers, afhandelen van telefoongesprekken en plannen van vergaderingen. Ook leer je om een verzorgde en goed geformuleerde informatieve brief te schrijven. Een brief is immers het visitekaartje van het bedrijf. Verder gaan we uitgebreid in op vaardigheden die essentieel zijn voor een receptionist/telefonist. De verschillende mogelijkheden van Word en Outlook worden besproken. Tot slot leer je snel en foutloos blindtypen.

Inhoud
Meer over de inhoud

De cursus Receptionist/telefonist bestaat uit vier onderdelen.

Secretariaatspraktijk

Een receptionist/telefonist werkt voornamelijk achter de balie van een organisatie. In dit onderdeel bespreken we de werkzaamheden die aan de balie voor kunnen komen. Het ontvangen van bezoekers, het afhandelen van telefoongesprekken, het behandelen van inkomende en uitgaande post, archivering, agenda's voor anderen beheren en het organiseren van reserveringen. Ook etiquette en het omgaan met andere culturen komen in deze module aan bod.

Correspondentie Nederlands

Het schrijven van brieven is een van de taken van een receptionist/telefonist. Een brief is ook een visitekaartje van het bedrijf. Een brief die een slechte indruk maakt, kan het bedrijf klanten kosten. Een verzorgde en goed geformuleerde brief zorgt ervoor dat de ontvanger je met vertrouwen tegemoet zal treden. Daarom leer je in deze module het Nederlands correct te gebruiken. We gaan in op het toepassen van grammaticale regels en het schrijven van een informatieve brief of memo.

Basisvaardigheden voor de receptionist/telefonist

In deze module gaan we dieper in op het vak receptionist/telefonist. Naast vaardigheden als het ontvangen van bezoekers en het plannen van vergaderingen, komen diverse vormen van communicatie, zowel verbaal als non-verbaal, aan de orde. Telefoontechnieken komen in dit onderdeel ook uitgebreid aan bod. Ook biedt deze module basiskennis van het Engels, Frans en Duits zodat je ook buitenlandse klanten te woord kunt staan. Verder bespreken we de verschillende organisatievormen waar een receptionist/telefonist terecht kan komen.

Computervaardigheden

Deze module bestaat uit drie onderdelen: Word, Outlook en Toetsenbordvaardigheden. Allereerst komen de verschillende mogelijkheden van Word aan bod. Denk hierbij aan het verwerken van gegevens, de mogelijkheden voor het automatisch uitvoeren van opdrachten en grafische opties. Vervolgens worden de verschillende mogelijkheden van Outlook besproken. Denk aan e-mails opstellen, een agenda bijhouden en een takenlijst gebruiken. Ook gaan we in op de basisprincipes van internet. Ten slotte leer je foutloos blindtypen met tien vingers met 150 aanslagen per minuut. Hierbij is extra aandacht voor de bijzondere toetsen op het toetsenbord.

Examen

De modules uit de opleiding Receptionist/telefonist worden elk afgerond met één of meerdere examens. Het examen voor de module Correspondentie Nederlands wordt afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Het examen voor de module Secretariaatspraktijk is flexibel en kan iedere werkdag op meerdere locaties worden afgenomen. Het examen voor de module Computervaardigheden wordt afgenomen door ECDL. Het examen Basisvaardigheden voor de receptionist-telefonist wordt afgenomen door de LOI.

Examen
Examenkosten

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Het examengeld bedraagt € 220,00. Wanneer je kiest voor het betalen van een vast bedrag per maand aan examengeld, profiteer je van ongeveer 25% korting en betaal je € 165,00. Hiervoor mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer kosteloos worden afgelegd. 

Houd daarnaast rekening met een uitgave van ongeveer € 165,00 voor examens die door andere exameninstanties worden afgenomen.

Examen doen waar en wanneer je wilt

Steeds meer examens kunnen iedere werkdag worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af waardoor ook de uitslag snel bekend is. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Aanmelden voor examens

Tijdens de studie word je automatisch en op tijd geïnformeerd over deelname aan de LOI-examens: waar, wanneer en hoe laat ze worden afgenomen, hoeveel tijd je per onderdeel krijgt en hoe je je precies inschrijft. Van eventuele bijzonderheden word je eveneens op de hoogte gesteld. Meer informatie over het aanmelden bij externe exameninstanties is terug te vinden op LOI campus.

Diploma

Het examen voor de module Basisvaardigheden voor de receptionist/telefonist wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Receptionist/telefonist op zak.

Als het examen van de Associatie met een voldoende is afgerond, ontvang je een erkend Associatiecertificaat Correspondentie Nederlands. Als het examen van ECDL met een voldoende wordt afgerond, ontvang je certificaten voor Word, Excel en Toetsenbordvaardigheid.

Diploma
Geen diploma? Vraag een studieverklaring aan

Wil of kun je geen examen afleggen, maar heb je wel alle opdrachten ter beoordeling ingestuurd? Dan kun je een studieverklaring aanvragen. Hierop staan de gevolgde opleiding en de behaalde resultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

De kwaliteitsgarantie van de LOI

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. De LOI-opleidingen zijn door de minister van OCW erkend dan wel aangewezen op grond van de WEB en de WHW, voor zover ze onder de reikwijdte van deze wetten vallen. De kwaliteit van de opleidingen en studiebegeleiding staan continu onder controle van professionals uit de praktijk. Ook werken we nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Zo weet je zeker dat je opleiding aansluit op de wensen van de arbeidsmarkt. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool zijn NVAO-geaccrediteerd. Daarnaast heeft LOI Hogeschool het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg.

Studiemethode
Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Wil je zelf bepalen waar, wanneer en hoe snel je studeert? Wil je alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven? Het kan bij de LOI. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Maar zeker niet alleen, want je krijgt alle begeleiding die je nodig hebt. Opdrachten insturen en vragen stellen kan op elk moment bij je eigen docent. En zijn vaardigheden een belangrijk onderdeel van de opleiding? Dan krijg je natuurlijk praktijkdagen. Of dit ook bij jouw opleiding het geval is, lees je in de opleidingsinformatie op deze site.Tot slot krijg je bij de opleiding slimme online studietools voor effectieve, extra ondersteuning. Dat alles bij elkaar maakt een thuisstudie bij de LOI de slimste weg naar een erkend diploma.

Thuis studeren
Maximale flexibiliteit
”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

”Ik kan mijn studie heel goed combineren met mijn werk en gezin.”
Désirée Buenen

Studeert bij de LOI

Studeren als de kinderen op bed liggen of in een “verloren” uurtje overdag? Bij de LOI past de opleiding zich aan jou aan in plaats van andersom. Je bepaalt zelf waar je studeert, wanneer en hoe lang. Je verliest geen kostbare reistijd om naar een opleidingslocatie te gaan; je hebt gewoon een eigen docent die altijd voor je klaar staat en via de online leeromgeving snel antwoord geeft op vragen.

Online leeromgeving met effectieve studietools

De online leeromgeving, LOI Campus, geeft op elk moment inzicht in je opleiding en vorderingen. Met onder andere een agenda, examengegevens, cijferoverzicht en contactmogelijkheden met docenten en medestudenten. Daarnaast is de leeromgeving hét platform om effectief te leren met online studietools. Zo vind je er o.a. een overzichtelijk leerpad en een slimme kennistrainer. Bij steeds meer opleidingen kun je via LOI Campus online hoorcolleges volgen of zelfs live webcolleges.

Studeren vanuit het buitenland

Een thuisstudie van de LOI biedt alle flexibiliteit. Ook vanuit het buitenland studeren is dus heel goed mogelijk! De communicatie met de docent en medestudenten verloopt namelijk gewoon via internet. Ideaal voor wie (tijdelijk) in het buitenland woont of werkt. Houd er wel rekening mee dat eventuele contact- of praktijkdagen alleen in Nederland worden georganiseerd. Bij een aantal opleidingen is het bijwonen van deze dagen verplicht. De data van deze dagen zijn wel ruim van tevoren bekend, zodat je bijwoning kunt inplannen.

Professionele begeleiding
Topdocenten uit de praktijk

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in het werkveld van je opleiding, die je van start tot eindstreep begeleiden. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Vooropleiding

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de opleiding Receptionist/telefonist.

Studieduur

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 12 maanden

Studieduur
Hoeveel tijd kost mijn studie

Je bepaalt zelf hoeveel uur je per week aan de opleiding besteedt. Als gemiddelde kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van de beschikbare tijd en je ervaring kan dit meer of minder zijn. Is het druk op het werk of in je privésituatie, of heb je tijdelijk juist meer tijd te besteden? Geen probleem! De studie past zich aan jou aan.

Langer over de opleiding doen? Geen probleem!

Wil of kun je de opleiding niet afronden binnen de aanbevolen studieduur? Geen probleem! Bij alle LOI-opleidingen mag je langer over de opleiding doen, tot maximaal tweemaal de vermelde studieduur (met een minimum van 12 maanden). Je behoudt recht op persoonlijke begeleiding door deskundige docenten en toegang tot alle online studiefaciliteiten. Hiervoor worden geen extra kosten berekend. Een belangrijk verschil met andere opleiders!

Studietijd halveren? Dat kan!

Door het flexibele karakter van de thuisstudies, kunnen deze tot wel 2x zo snel afgerond worden. Wil je vaart maken en heb je meer tijd per week beschikbaar? De opleiding past zich aan jou aan in plaats van andersom. De lesstof, de docent, de leeromgeving, alles is beschikbaar om versneld je einddoel te halen. Het omgekeerde geldt trouwens ook. Heb je (tijdelijk) minder tijd beschikbaar, mag je langer over je studie doen.

Lesgeld

Het lesgeld staat hieronder vermeld. Eventuele tussentijdse prijsverhogingen worden niet doorberekend. Er zijn diverse fiscale regelingen (voor werknemers en werkgevers) waarmee de netto studiekosten aanzienlijk worden verlaagd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 5% korting) worden betaald. Geef je keuze aan bij inschrijving.

Lesgeld : 12 x € 38,-

Via de regeling Scholingsaftrek, kun je van de belasting een flink deel van je studiekosten terugkrijgen. Bekijk hieronder hoeveel.

Studiekosten fiscaal aftrekbaar

Is de opleiding gericht op je (toekomstige) werk? Dan zijn de kosten van je opleiding (les-/collegegeld, examenkosten, reiskosten, studiematerialen) aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Zo vallen de netto studiekosten stukken lager uit. 

Het bedrag dat je terugkrijgt bij een HBO-bacheloropleiding loopt, afhankelijk van je belastingschaal, al gemakkelijk op tot € 1.000,- per jaar. En reken bij een MBO-opleiding of een cursus op ongeveer € 300,- tot ruim € 600,- per jaar. Zo is studeren een stuk voordeliger. Bekijk hieronder uitgebreide rekenvoorbeelden van belastingteruggave.

HBO-bachelor Rechten
Collegegeld p/j € 2.028,00
Examenkosten € 708,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 894,96 - € 1.292,72*
MBO Apothekersassistent
Collegegeld p/j € 1.059,00
Examenkosten € 468,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 459,72 - € 644,04*
Bewindvoerder
Collegegeld p/j € 1.040,00
Examenkosten € 110,00
Drempel € 250,00
Jouw voordeel € 324,00 - € 468,00*

*Per jaar, afhankelijk van je belastingschaal (37%, 40% of 52%).

Bekijk alle informatie en voorwaarden op www.belastingdienst.nl
Bekijk hier of er nog meer financiële regelingen van toepassing zijn op deze opleiding

Betaalt de werkgever?

Steeds meer werkgevers zijn bereid de kosten voor een opleiding op zich te nemen. Een opleiding leidt immers tot meer kennis en beter functioneren op de werkvloer. Bovendien geldt er een zeer aantrekkelijke fiscale regeling. Scholingskosten zijn (onder bepaalde voorwaarden) voor de werkgever volledig fiscaal aftrekbaar. Betaalt de werkgever? Geef dit dan aan op het inschrijfformulier.

Voordelen voor werkgevers

LOI Zakelijk is de ideale partner bij het opleiden van werknemers. Naast het vaste opleidingsaanbod biedt LOI Zakelijk volledig opmaatgemaakte opleidingsprogramma’s op elk niveau. Incompany, via thuisstudie of door middel van klassikaal onderwijs. De opleidingen van de LOI zijn altijd flexibel en daardoor in te passen in elk werkschema en te combineren met andere bezigheden.

De voordelen:

 • Maatwerk mogelijk voor elke branche, voor elk leerdoel
 • Breed aanbod van o.a. erkende MBO- en HBO-opleidingen
 • Flexibele studiemethode, goed te combineren met een baan
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten

Meer weten over de mogelijkheden? Bel 071 - 545 1234 of stuur een e-mail.

Inschrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Schrijf je in via de inschrijfbutton en je start binnenkort.

14 dagen vrijblijvend op proef

Voldoet de opleiding niet aan je verwachting? Dan kun je deze binnen 14 kalenderdagen zonder opgaaf van redenen beëindigen.