Toon 0 resultaten

De snel veranderende tijd waarin we leven zorgt voor onzekerheden en een gevoel van vergankelijkheid. Tegelijkertijd dwingt die ‘onrust’ ons om scherpere keuzes te maken. Voor veel mensen betekent dat: jezelf continu ontwikkelen, luisteren naar je nu-of-nooit-gevoel en eindelijk je dromen achterna gaan. Maar hoe doe je dat precies?

Mensen zoeken steeds vaker het geluk in zichzelf. Ze ‘zelfreflecteren’ zich een ongeluk met vragen als ‘wat kan ik?’, ‘wat zoek ik?’, ‘waar wil ik naartoe?’ Op het gebied van zelfontplooiing staan we meer dan ooit stil bij wat we zelf willen en waar we écht gelukkig van worden. Alleen op vakantie gaan, een droomhuis bouwen of een eigen bedrijf beginnen kunnen van die geluksmakers zijn. Maar ook de mogelijkheid om alles te leren wat interessant is, kan voor ultiem geluk zorgen. Geluk is een heel persoonlijk gevoel. De Dikke Van Dale verwoordt het als volgt: Gunstige loop van omstandigheden; voorspoed. Ap Dijksterhuis, hoogleraar Sociale Psychologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen, maakt het nog iets concreter. Volgens hem is geluk een prettig en tevreden gevoel. Niet iets tijdelijks als plezier en genot, waar veel mensen het mee verwarren, maar iets over langere tijd.

Happy Holland

Welke definitie je ook aanhoudt, dat het met ons Nederlanders op zich al best goed zit qua geluksgevoel, blijkt uit het World Happiness Report. Al jaren staat Nederland in de top tien van gelukkigste landen ter wereld. Toch neemt ‘happy Holland’ daar niet zomaar genoegen mee en zijn nog allerlei onvervulde dromen te bedenken. Maar of je daar gelukkiger van wordt? Diverse onderzoeken beweren van niet. Die zeggen dat hoe actiever je bezig bent je gelukkig te voelen, hoe ongelukkiger je wordt. Natuurlijk, we kunnen nu niet zomaar zeggen ‘denk niet te veel na over je gevoelens en laat alles maar gebeuren. Het maakt je vanzelf gelukkig!’. Maar dat is te kort door de bocht. Het is logisch dat je je soms zorgen maakt. We vragen onszelf regelmatig af of dit het leven is wat we voor altijd willen leiden. Dan houden we opleiding, relatie, huis en baan tegen het licht om erachter te komen of ze ons nog wel gelukkig maken. Droombaan binnenhalen Velen komen tot de volgende conclusie: ‘Ik wil eindelijk eens iets doen waar mijn hart ligt.’ Die ene cursus volgen bijvoorbeeld, een eigen zaak starten of eindelijk die droombaan nou eens binnenhalen. Dit geldt aan de ene kant voor ouders met inmiddels schoolgaande kinderen die daardoor meer tijd voor zichzelf overhouden. Aan de andere kant gaat dit op voor degenen die bewust en efficiënt willen leven, omdat ze de vergankelijkheid van het leven voelen.

Problemen versus palmstranden

Volgens Dijksterhuis is 40% van je geluksgevoel genetisch bepaald. Verder is geluk een optelsom van een heleboel factoren, zoals gezondheid, sociale contacten, werk en het gevoel dat je jezelf ontwikkelt. Want hoewel we soms beweren dat we het liefst willen flierefluiten en met cocktails op palmstranden willen rondhangen, is het tegenovergestelde volgens de Amerikaanse psycholoog Dan Ariely waar. We willen onze hersens laten kraken, problemen oplossen en daarvoor erkenning ontvangen. Is het advies dan om te leren om te leren en te werken om te werken? “Nee”, zegt Dijksterhuis. “Sommigen halen veel voldoening uit werk, maar je moet het ook niet overdrijven. Als ouderen wordt gevraagd waar ze spijt van hebben, staat ‘te hard werken’ op nummer twee. Flink aanpoten is goed, maar alleen maar werken, werkt niet. Hier moet je de juiste balans in zien te vinden.” Helpen maakt gelukkig

Bovendien maakt niet elke baan zomaar gelukkig”, gaat de hoogleraar verder. “Natuurlijk is het belangrijk dat je je werk leuk vindt en je het gevoel hebt dat je er goed in bent, maar er is nog een duidelijke graadmeter. Uit onderzoek blijkt dat beroepen als hovenier, loodgieter en kapper het gelukkigst maken. Zij helpen de hele dag door mensen en ontvangen direct feedback die vaak ook nog eens positief is.” Onderzoek van Happiness Works wees in 2015 nog andere factoren aan die ook bepalend zijn voor je werkgeluk: het creëren van voldoende uitdaging, het onderhouden van goede onderlinge relaties en eerlijke behandeling. “Beroepen waarin mensen veel te maken hebben met regelgeving, hiërarchie, deadlines en competitie maken het minst gelukkig”, vervolgt Dijksterhuis. “Denk aan bankiers. Die verdienen misschien veel, maar als het om geluk gaat, is salaris maar een kleine factor.” Maar wat als je hart toch in de financiële sector ligt? “Dan moet je daar zeker voor gaan! Maar kies bijvoorbeeld wel een baan met een adviserende rol of een HR-functie. Zo heb je de mogelijkheid om mensen te helpen en werk je wel in een sector die je leuk vindt.”

IJzersterk in je werk

Volg dus niet alleen je hart, maar gebruik ook je verstand. Klakkeloos een beroep kiezen dat jou nu eenmaal het gelukkigst maakt, is niet zo slim. We leven in een snel veranderende tijd waarin je je best moet doen om je plek in de werkmaatschappij te veroveren én vast te houden. Aan de andere kant: Een nieuwe tijd biedt ook weer nieuwe kansen. Waar de app-industrie een paar jaar geleden nog niet bestond, zorgt de sector momenteel voor 1,64 miljoen (!) banen in Europa (zie kader). Andere banen liggen daarentegen onder vuur. Robots zouden vanaf 2020 miljoenen mensen van de werkvloer kunnen verdringen. Angstaanjagend? Nee, zegt Robert Went van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en medeauteur van het boek ‘De robot de baas: de toekomst van werk in het tweede machinetijdperk’. “Dat gaat allemaal niet zo snel. En er is een manier waarmee jij over vier jaar nog steeds ijzersterk in je werk kunt zijn.”

Creatief denken

“Je hoeft nu niet direct een technische opleiding te gaan volgen”, vertelt Went. “Creatief en out of the box denken is veel belangrijker. Zo is het van belang dat je complexe problemen kunt oplossen. Robots kunnen goed rekenen, maar geen problemen oplossen die samengaan met complexe factoren en waarden. Mensen kunnen juist vragen stellen om meer duidelijkheid te krijgen. Hetzelfde geldt voor kritisch denken. Een beslissing op de werkvloer maak je binnen een bepaalde context. Soms zijn er drie opties, maar voor welke ga je dan? Robots kunnen die kritische overwegingen niet maken, mensen wel. Ook in het creatief benaderen van problemen maak je het verschil.”

Motiveren en inspireren

Went benadrukt bovendien dat sociale vaardigheden hard nodig blijven op de werkvloer. “Ik zie echt niet voor me dat mensen een robot als een volwaardige collega gaan beschouwen. Bovendien kun je people management niet aan robots overlaten. Aan mensen wel: die kunnen motiveren en inspireren en hebben inlevingsvermogen. Onmisbaar als je bijvoorbeeld een collega die overstuur is, wil geruststellen.” Conclusie: ga lerend op weg naar geluk, bepaal of je huidige of toekomstige baan daarvoor genoeg kansen biedt en ga na of jij over de competenties van de toekomst beschikt. Van stilstaan wordt sowieso niemand gelukkig. “En laat je niet afschrikken wanneer je niet over een of meerdere van de genoemde competenties beschikt”, adviseert Went. “Concentreer je op je sterke kanten en ontwikkel eventueel nieuwe skills. Als je breed georiënteerd en leergierig bent, heb je al een streepje voor en is werkgeluk binnen handbereik.” Met een beetje geluk volgen de andere blijmakers dan vanzelf. Nu of ooit.

Dé 6 competenties van de toekomst

  1. Oplossen van complexe problemen
  2. Kritisch denken en overwegen
  3. Problemen creatief benaderen
  4. Mensen motiveren
  5. Samenwerken
  6. Inlevingsvermogen

Met de zes vaardigheden van de toekomst kun je dingen die robots niet kunnen. Pluspunt: ook menselijke concurrenten blijf je een stapje voor. Welke vaardigheden van de toekomst passen bij jou? Ben je een denker, ga dan voor het oplossen van complexe problemen en kritisch denken. Ben je een creatieveling, ontwikkel dan je creativiteit verder. Ben je sociaal sterk, richt je dan op people management, samenwerken of vergroot je emotionele intelligentie.