Toon 0 resultaten

Weervrouw Helga van Leur

Helga van Leur is niet meer weg te denken van de tv; ze presenteert al bijna twintig jaar het weer bij RTL Nieuws. Een fijn vast honk plus voldoende ruimte voor de meteorologe om uitdaging te zoeken in andere projecten. “Ik vind leren zó leuk! Het zet je weer op scherp en prikkelt je geest.”

“Ik op televisie? De eerste die dat tegen me zei heb ik hard uitgelachen. Die vent is geschift, dacht ik. Een tv-carrière was geen droom van me. Het gaat dan zo om je uiterlijk. Ik dacht ook echt dat ik er niet geschikt voor zou zijn. Toch deed ik op verzoek van RTL een screentest, vooral omdat ik niets te verliezen had. Later werd ik gebeld met de mededeling dat ik het misschien toch maar moest komen proberen…

Een HAVO-kind

Ik heb het tijdens mijn schooljaren nooit voor ogen gehad, weervrouw worden. Mijn zelfvertrouwen werd op de lagere school niet echt gestimuleerd. Ik moest maar naar de MAVO, vond mijn docent destijds. Daarbij zei hij: ‘En ik weet niet of je dat haalt’. Mijn moeder komt zelf uit het onderwijs en zei: Helga is een HAVO-kind. Het werd dus de HAVO en daarna wilde ik naar het VWO, maar ook toen stonden ze op school niet te springen. Er werd gezegd: ‘Houd je er rekening mee dat je er drie jaar over doet in plaats van twee jaar, omdat het niveau hoger ligt’? Ik deed het in twee jaar, bijna fluitend. Ik was een vroege leerling, dus altijd de jongste en heb daardoor meer op mijn tenen moeten lopen. Een kennis werkte als hoofd meteorologische dienst en opperde de opleiding Water, Bodem en Atmosfeer aan de Wageningen UR. Daar zeiden ze: ‘Als je de motivatie hebt om dingen aan te pakken, kom je er wel. Het gaat erom dat je wilt werken’. Nou, dat wilde ik wel. Ik heb er een stuk zelfvertrouwen teruggekregen. Zo van: zie je wel, ik kan de wereld best aan. Ik zeg dat nu ook tegen mijn kinderen.

Alles omgegooid

Ik ging stage lopen bij MeteoConsult, bleef hangen voor vakantiewerk en toen er iemand wegging, vroegen ze mij voor die functie. Ik studeerde nog, maar ja, hoe vaak krijg je zo’n baan aangeboden? Dus gooide ik alles om en ben ik versneld afgestudeerd. Na een paar jaar in de weerkamer voelde ik dat ik toe was aan iets anders. Die onregelmatige diensten braken me op en ik kwam weinig toe aan mezelf ontwikkelen op andere vlakken. Ik had per gewerkt jaar een maand sabbatical opgebouwd en die tijd mocht ik gebruiken om mezelf verder te ontplooien. Ik koos een marketingopleiding – NIMA A en B – die ik versneld heb gedaan. Ik zat nog in die sabbatical toen RTL belde en ik die screentest deed. Ik begon bij RTL eerst vanuit MeteoConsult, later als zelfstandige. Mijn opleiding maakte ik tussen de bedrijven door af, dat voelde voor mij namelijk als mijn basis voor de toekomst. En ik heb er nog altijd profijt van. Als je een boodschap wilt overbrengen, moet je namelijk vanuit de klant denken. Dat doe ik op televisie, maar ook bij lezingen. Je vertelt je verhaal voor je publiek, niet voor jezelf.

Verhaal máken

Drie dagen per week presenteer ik het weer. Mensen denken weleens: Helga komt binnen, verzint een verhaaltje en gaat weer weg. Maar ik lees niet voor, ik máák het verhaal. En dat is heel intensief. Je komt om 12.00 uur binnen en gaat om 21.00 uur weer weg. Het is uitzoeken wat alle weermodellen zeggen, kaarten maken, het nieuws blijven volgen, weten wat je wel en niet gaat vertellen… Het klinkt vrij simpel, maar je bent er wel een hele dag intensief mee bezig. Meer dagen per week wil ik liever niet presenteren, anders houd ik geen tijd over voor andere dingen. Voor mijn gezin, maar ook voor het geven van lezingen en workshops, mensen coachen en studeren. Een paar jaar terug begon het weer te borrelen en ontdekte ik een cursus Psychologie voor Duurzaamheid. Daarin koppelen sociaal psychologen vanuit hun vakgebied psychologie aan duurzaamheid, hoe wij mensen daarop reageren en hoe je daarmee kunt spelen. Inzicht krijgen in het brein is niet alleen leuk; dankzij die workshop kan ik me in mijn lezingen ook steeds meer richten op gedrag. Ik kijk goed wie ik voor me heb, want een agrariër prikkel je weer op een andere manier dan een MKB-ondernemer. Zo komt mijn marketingachtergrond samen met mijn interesse in de mens. Als mensen door een lezing van mij bewust worden van hun handelen en teruggaan naar hun passie heb ik ze toch een zetje gegeven waardoor ze weer blijer in het leven staan. Daar word ik gelukkig van.

Op scherp zetten

Ik doe er geen dingen bij omdat het moet, maar omdat ik het ontzettend leuk vind. Ik word blij van informatie tot me te nemen, van leuke, positieve dingen horen en me verdiepen in zaken. Dat moet ik dus in mijn leven zo veel mogelijk toepassen. Niet moeilijk, want ik vind leren zó leuk! Het zet je weer even op scherp en prikkelt je geest. Zolang je je blijft ontwikkelen, voel je dat je leeft. Televisiewerk gaan doen, is ook zo’n leermoment geweest. Iedereen heeft meteen een mening over je. Ik heb me vooraf echt afgevraagd of ik daar wel op zat te wachten. Maar ik realiseerde me dat het juist op mijn pad kwam omdat ik ermee moest leren omgaan. Moest leren denken: wat iemand ook van je vindt, het gaat om wat je zelf van het leven maakt. Het blijft wel moeilijk dat je duizend positieve opmerkingen kunt krijgen en dat die ene negatieve blijft hangen. Maar ik vind het helemaal niet erg als mensen met onderbouwde opmerkingen komen. Je blijft je leven lang leren. En ze zeggen niet voor niets dat je van tegenwind leert vliegen.

Expert nodig

Het grootste misverstand over mijn werk is misschien wel dat mensen denken dat het weer tot in de puntjes controleerbaar en inzichtelijk is. Het is een verwachting op basis van wetenschappelijke modellen. Daarom ben ik ook niet bang dat apps mijn rol gaan overnemen. Dat zijn niks anders dan computerberekeningen. Je hebt altijd een expert nodig die zulke complexe informatie kan interpreteren en vertalen.Niet dat het het einde van de wereld is als mijn werk als weervrouw stopt. Ik roep al sinds dag één van mijn tv-carrière dat ik er volgend jaar uit kan liggen. Intussen dus al negentien jaar. Ik wil daar niet naar leven. Ik heb geen idee wat de technologie gaat brengen, maar ik zorg in elk geval dat ik bij blijf. Belangrijker is kijken naar wat ik leuk vind om te doen. Daar ligt dan een leercurve en dan komt er vast weer iets op mijn pad. Ik denk dat je niet gelukkig wordt als je iets gaat doen waar je hart niet ligt, alleen omdat er werk in is. Je weet nooit hoe het leven loopt, in deze tijd is zelfs een vaste baan geen garantie meer. Het enige dat je zelf in de hand hebt, is hoe je zelf in het leven staat. En dan kun je dus maar beter zorgen dat je dingen doet waarvan je energie krijgt!”

Meer inspiratie?

Lees ook de verhalen van andere BN’ers, zoals van een succesvolle columniste, bekende acteur en een Tweede Kamerlid. Of ontdek nu welke opleidingen en beroepen bij jou passen met de gratis LOI Beroepsinteressetest. Een van de nauwkeurigste beroepsinteressetests die op dit moment in Nederland op internet te vinden is.

Bekijk alle interviews Doe de beroepsinteressetest