Je kon er niet omheen de afgelopen maanden. Het STAP-budget, een nieuwe subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling, is bijzonder populair. Al binnen 2,5 dag was het budget voor het eerste aanvraagtijdvak op. Wat maakt de STAP-subsidie zo populair? En hoe vergroot je de kans om STAP-budget te krijgen?

 

STAP-subsidie vervangt aftrek scholingskosten

Tot eind 2021 kon je studiekosten voor je (toekomstige) werk aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Het nadeel was echter dat dit alleen gold voor studiekosten boven € 250,-. De eerste € 250,- waren dus voor eigen rekening. Om deze drempel weg te halen, heeft de overheid de fiscale aftrekmogelijkheid vervangen door een nieuwe regeling: het STAP-budget. Via deze nieuwe regeling kan iedere werkende of werkzoekende in Nederland maximaal € 1.000,- subsidie aanvragen voor het volgen van een opleiding. Je gaat pas zelf meebetalen als je opleiding meer kost dan € 1.000,-. Een nadeel is dat het beschikbare budget beperkt is. Is het STAP-budget op? Dan kun je geen subsidie meer aanvragen.

Welke opleidingen kun je volgen met STAP-budget?

Met het STAP-budget kun je alleen opleidingen volgen die in het STAP-scholingsregister staan. Maar dat betekent zeker niet dat je keuze beperkt is! Alleen al vanuit de LOI zijn er in het scholingsregister bijna 600 opleidingen om uit te kiezen. Wel gelden er eisen voor de startdatum van je opleiding. Deze moet minimaal vier weken na je aanvraag liggen en maximaal drie maanden na het aflopen van de aanvraagtermijn. Ook kun je per jaar maar voor één opleiding STAP-subsidie ontvangen.

Vijf aanvraagperiodes voor STAP

In 2022 is er 160 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag is verdeeld over vijf aanvraagperiodes van ieder twee maanden. Op stapuwv.nl laat een budgetteller zien hoeveel geld er nog beschikbaar is. Ben je te laat met je aanvraag en is het budget al op? Dan kun je in de volgende periode opnieuw een aanvraag indienen.

Zo vergroot je je kansen

Het budget is dus beperkt. Wat kun je zelf doen om je kans op toekenning van de STAP-subsidie te vergroten? Omdat UWV de aanvragen behandelt op volgorde van binnenkomst, is het belangrijk dat je je aanvraag zo snel mogelijk indient. Denk dus nu al na over de opleiding die je wilt volgen en schrijf je alvast in. Zo heb je het benodigde STAP-aanmeldingsbewijs op tijd in huis. Bij je aanvraag heb je daarnaast je DigiD nodig. Dien je aanvraag vervolgens bij UWV in zodra dit kan. Dit doe je via stapuwv.nl Voor de tweede aanvraagronde kan dit op 2 mei vanaf 10:00 uur.