`

Studieduur en lesgeld

Volledig studieprogramma
: 8 maanden
: 8 x € 41,50
:

20%

:

8 x € 33,20

Verkort studieprogramma
: 4 maanden
: 4 x € 49,50
:

20%

:

4 x € 39,60

In het kort Meer informatie

Volledig studieprogramma
: 8 maanden
: 8 x € 41,50
:

20%

:

8 x € 33,20

Verkort studieprogramma
: 4 maanden
: 4 x € 49,50
:

20%

:

4 x € 39,60

Geen

Nee

 

X

Faciliteiten bij deze opleiding
 • I-coach
 • Vragen stellen aan je docent
 • Contact leggen met je studiegenoten
 • Overzicht vorderingen
 • Mediatheek
 • Informatie over mondelinge lesdagen
 • Contact met de LOI

Meer weten? Vraag de gratis proefles aan!

Dit heb je nodig

 • Internetaansluiting
 • Tekstverwerkingsprogramma dat
  bestanden in Word-formaat kan opslaan.

Eventuele aanvullende systeemeisen vind je in de opleidingsinformatie.

 
     

Extra informatie

Vraag en antwoord

Heb je een vraag, kijk eerst of het antwoord hier staat.

(Auto)biografie schrijven

Stap voor stap je (eigen) verhaal schrijven

Je eigen of andermans leven als inspiratie voor een boek? Er zijn boeken geschreven door en over professionele literaire auteurs, maar ook door en over allerlei bekende personen zoals zangers, voetballers en politici. En ook ‘gewone stervelingen’ die iets bijzonders hebben meegemaakt, kiezen steeds vaker voor het schrijven van een boek om hun ervaringen wereldkundig te maken.

Wil jij ook je (eigen) biografie goed op papier zetten? Kies dan voor de cursus (Auto)biografie schrijven en je hebt het zo in de vingers! De cursus besteedt onder meer aandacht aan een zorgvuldig gekozen stijl, bijpassende verteltechniek en de juiste structuur. Je leert o.a. hoe je aan inspiratie komt, hoe je omgaat met blokkades en hoe je je ideeën omzet in goede teksten. Ook leer je kritisch naar je eigen teksten te kijken en ze nog verder te verbeteren. De cursus biedt je een schat aan kennis en praktische schrijftechnieken. Jouw verhalen gaan leven, boeien, verrassen en prikkelen! Naast het creatieve proces, komt ook de praktische kant aan bod. Hoe pak je het bijvoorbeeld aan als je je werk uit wilt geven?

Daarom kies je voor deze cursus

 • Binnen no time je (eigen) biografie schrijven
 • Creatieve en praktische cursus
 • Boordevol opdrachten
 • Praktijkdag
 • Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek (i.s.m. Boekscout.nl)

Voor wie is de cursus (Auto)biografie schrijven bestemd

De cursus (Auto)biografie schrijven is bestemd voor iedereen die graag zijn eigen levensverhaal of dat van iemand anders wil schrijven en zijn schrijfvaardigheid (verder) wil ontwikkelen. Is schrijven je passie en wil je je eigen ervaringen verwerken in een boek, dat de lezer van begin tot eind boeit? Of heb je altijd al het leven van iemand anders op papier willen zetten? Dan is de cursus (Auto)biografie je op het lijf geschreven.

Je einddoel

Na het afronden van deze cursus heb je de basistechnieken van het schrijven in de vingers.

Na afloop van de cursus:

 • heb je een goed inzicht in het creatieve proces van schrijven
 • ben je bekend met de verschillende soorten (auto)biografie
 • ben je op de hoogte van de rol van de (auto)biografie in de literatuur
 • weet je waar een goed verhaal aan moet voldoen
 • ben je in staat om zelf een (auto)biografisch werk te schrijven

Dit leer je tijdens de cursus (Auto)biografie schrijven

De cursus (Auto)biografie schrijven bestaat uit verschillende onderdelen. Voordat we dieper ingaan op het schrijven van een (auto)biografie wordt eerst het schrijfproces stap-voor-stap behandeld. Nadat je hebt kennisgemaakt met het schrijversvak en de basisvaardigheden die je nodig hebt, ga je aan de slag met het schrijven van (auto)biografische verhalen. Daarbij zul je heel snel verbeteringen zien.

In de lessen wordt de theorie steeds aangevuld met tekstfragmenten om zo goed mogelijk te illustreren hoe een bepaalde techniek werkt. Tijdens de hele cursus blijf je oefenen met steeds nieuwe technieken. Je stuurt de opzet van je verhalen in, waarna ze beoordeeld en voorzien worden van advies door deskundige docenten.

Na het basisgedeelte komen de volgende onderwerpen aan bod:

Hoe schrijf je nu een goed verhaal, een goed gedicht of een andere tekst? Je zult zien dat het niet nodig is om je ideeën meteen om te zetten in een goede tekst. Schrijven is een proces waarbij je eerst inspiratie opdoet en ruw materiaal verzamelt om dit vervolgens om te zetten in een goed lopend verhaal of een andere tekst. Een proces van schrijven, schrappen en herschrijven.

In dit deel leer je hoe je aan je ruwe materiaal komt. Hoe kun je je fantasie bijvoorbeeld gebruiken? En hoe voorkom je dat je vastloopt? Je leert o.a. schrijven vanuit het onbewuste, vanuit waarneming, vanuit herinnering, vanuit een bepaald idee (bijvoorbeeld een thema, een personage of een motief) of vanuit de ervaringen of gedachten van iemand anders (het zogenaamde vijfde domein). Ook de vorm van je teksten komt hierbij aan bod. Daarbij worden zowel proza als gedichten behandeld.

Na het verzamelen van je ruwe materiaal ga je verder met de schrijffase: de totstandkoming van de eigenlijke tekst. Ook dit proces kent meerdere stappen. Je leert je ruwe materiaal ordenen, aanvullen waar nodig, een schrijfwerkplan opstellen en je tekst herschrijven. Ook leer je hoe je je blokkades (het beruchte writer’s block) voorkomt of oplost. Bovendien leer je gebruikmaken van je innerlijke criticus.

Als je eerste tekst af is, is het goed om even afstand te nemen en je tekst nog eens te beoordelen. Daarbij komen alle onderdelen van een tekst aan bod. Denk bijvoorbeeld aan personages en perspectief, beeldspraak, plot of dialoog. Ook bekijk je de tekst als geheel. Daarnaast leer je ook feedback aan anderen te vragen en zelf feedback te geven op andermans teksten.

Schrijven is een proces van schrappen en herschrijven. Ook dit proces komt uiteraard aan bod in deze cursus. Allemaal om je tekst(en) nog beter te maken.

Tot slot leer je hoe je het aanpakt als je je werk wilt uitgeven. Aan welke eisen moet een manuscript voldoen? Geef je je werk uit in eigen beheer of zoek je een uitgever? En hoe vind je eigenlijk een uitgever?

Allereerst gaan we in op de vraag: waarom (auto)biografisch schrijven? Verder komen de verschillende vormen binnen dit genre aan bod: brief, dagboek, verhaal, volledige autobiografie. Het verschil tussen een biografie en een autobiografie wordt behandeld en we gaan in op diverse stijlen en vormen. Ook leer je meer over de geschiedenis van de (auto)biografie en hoe dit genre zich heeft ontwikkeld.

Uiteraard ga je ook zelf aan de slag met het schrijven van een (auto)biografie. Welke vorm in het meest geschikt? Hoe pak je het schrijven van een autobiografie of een biografie aan? Welke praktische problemen kom je onderweg tegen? Hoe en wie te kiezen? Hoe kom ik aan informatie? Al deze vragen en meer worden beantwoord.

Dit krijg je thuis

Je ontvangt losbladig lesmateriaal. De leerstof is daar volledig in opgenomen. Je hoeft dus geen studieboeken aan te schaffen. Wel heb je een goed woordenboek nodig en is de Woordenlijst Nederlandse taal (het Groene boekje, laatste druk) aan te bevelen. Beide zijn snel en gemakkelijk te bestellen in de digitale leeromgeving van de LOI op internet.

Houd er rekening mee dat je tijdens de opleiding een aantal boeken moet lezen die niet zijn inbegrepen bij het lesgeld.

Tot 35% korting bij uitgave van je eigen boek

De LOI werkt samen met Boekscout.nl. Je krijgt daarom als cursist van een schrijfcursus tot 35% korting bij uitgave van je eigen verhaal, gedicht of autobiografie als boek!

Mondelinge lesdagen

Ieder jaar organiseert de LOI, bij voldoende belangstelling, van alle schrijfcursussen een unieke bijeenkomst. Op deze zaterdag in november ontmoet je je medecursisten en je docenten. Je discussieert met elkaar over de cursus, maar vooral ook over het schrijverschap.

Er is altijd een bekende schrijver aanwezig, met wie je van gedachten kunt wisselen na zijn of haar voordracht. Gasten in recente jaren waren Oek de Jong, Nicolaas Matsier, Rosita Steenbeek en Jan Siebelink. De kosten van deze dag bedragen ongeveer € 45,– (2014) inclusief koffie, thee en lunch.

Een cursus volgen, zo werkt het

Je gaat lekker thuis aan de slag. Je bestudeert eerst de leerstof en werkt vervolgens de opdrachten uit. Deze stuur je digitaal op naar je docent. Hij of zij geeft je dan feedback. Heb je vragen? Ook die kun je aan je docent stellen.

Via LOI Campus, de digitale leeromgeving op internet, vind je leuke en handige informatie voor je cursus. Bovendien leg je hier heel gemakkelijk contact met je medecursisten en nog veel meer.

Vooropleiding

Voor deze cursus heb je geen speciale vooropleiding nodig. Wel gaan we ervan uit dat je over een goede taalvaardigheid beschikt.

Verkort programma

Heb je al een schrijfcursus bij de LOI afgerond en wil je leren hoe je een (auto)biografie schrijft? Kies dan voor het verkorte programma.

Verder leren?

Wil je na deze cursus ook pakkende teksten leren schrijven voor het internet? Kies dan voor de cursus Schrijven voor het web.

Studieverklaring

Na afronding van de cursus kun je een studieverklaring aanvragen. Hiermee heb je een bewijs inhanden van de gevolgde opleiding en de behaalde studieresultaten. De kosten voor een verklaring bedragen € 25,-.

Schrijf je direct in voor de cursus (Auto)biografie schrijven

Inschrijven is heel eenvoudig. Vul gewoon het inschrijfformulier in. Als je je nu inschrijft kun je binnenkort al aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

Inschrijven voor de verkorte cursus kan alleen telefonisch via telefoonnummer (071) 545 1234 op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 20.00 en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

14 dagen vrijblijvend op proef

Na inschrijving bij de LOI ontvang je binnen enkele dagen het eerste lespakket thuis. Het materiaal kan dan op het gemak worden ingezien. Voldoet het niet aan de verwachtingen, dan mag het pakket, zonder verplichtingen, binnen 14 kalenderdagen aan ons worden geretourneerd.

Nu inschrijven Gratis studiegids Gratis proefles
zijbalk 3.0 zomer instapweken tijdschriftenbon master,cur,vo,hvt, klassikaal
Persoonlijk studieadvies? Bel 071 - 545 1234
Inspirerende hobbygids!