`

Studieduur en lesgeld

: 8 maanden
: 8 x € 67,-

In het kort Meer informatie

: 8 maanden
: 8 x € 67,-

Geen

Ja

 

X

Faciliteiten bij deze opleiding
 • Kennistests
 • I-coach
 • Vragen stellen aan je docent
 • Huiswerkopdrachten insturen
 • Overzicht vorderingen
 • Mediatheek
 • Informatie over mondelinge lesdagen
 • Informatie over examens
 • Contact met de LOI

Meer weten? Vraag de gratis proefles aan!

Dit heb je nodig

 • Internetaansluiting
 • Tekstverwerkingsprogramma dat
  bestanden in Word-formaat kan opslaan.

Eventuele aanvullende systeemeisen vind je in de opleidingsinformatie.

 
     

Vraag en antwoord

Heb je een vraag, kijk eerst of het antwoord hier staat.

Arbeids- en organisatiepsychologie

Zeer praktijkgerichte cursus

Mensen vormen het kapitaal van een organisatie. Medewerkers moeten niet alleen aan bepaalde eisen van vakbekwaamheid voldoen en productief zijn. Ze moeten ook voldoening hebben in hun werk en efficiënt in een organisatievorm kunnen functioneren. Meestal hangen deze aspecten nauw samen: hebben mensen het naar hun zin op hun werk, dan beïnvloedt dat de werkhouding positief.

Als manager of leidinggevende kun je op dit gebied sturing geven door kennis en inzichten uit de psychologie toe te passen. In de cursus Arbeids- en organisatiepsychologie leer je hoe je dit doet. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je medewerkers tevreden zijn en blijven? Hoe ga je om met veranderingen in een organisatie? En hoe beïnvloed je de arbeidsprestaties?

De cursus is zeer praktijkgericht. Aan elk van de drie modules waaruit de opleiding bestaat, is een praktische opdracht gekoppeld.

Daarom kies je voor deze opleiding

 • Leer psychologische inzichten toepassen op de werkvloer.
 • Volledig afgestemd op de huidige praktijk.
 • Goede opstap voor HBO Personeel en Arbeid, HBO Management en HBO Toegepaste Psychologie.

Efficiënter studeren met de KennisTrainer App

Alleen bij de LOI krijg je toegang tot een unieke KennisTrainer app voor op je smartphone of tablet. Deze intelligente software geeft je een training op maat. Met extra aandacht voor die onderwerpen waar jij nog moeite mee hebt. Een efficiënte en effectieve manier om de stof beter en sneller te onthouden.
Het kan voorkomen dat de KennisTrainer niet bij alle onderdelen van een opleiding beschikbaar is.

Voor wie is de cursus Arbeids- en organisatiepsychologie bestemd

De cursus Arbeids- en organisatiepsychologie is bestemd voor iedereen die psychologische kennis en inzichten in zijn of haar werk wil kunnen toepassen. Bijvoorbeeld voor (aankomende) managers of leidinggevenden. Ook medewerkers van de afdeling personeelszaken zullen veel aan deze cursus hebben.

Heb je meer tijd en wil je sneller studeren? Dan is er van deze opleiding ook een spoedvariant beschikbaar.

Je einddoel

Na afloop van de cursus Arbeids- en organisatiepsychologie heb je inzicht in de rol die psychologie speelt in (arbeids)organisaties. Je kunt je kennis en inzicht toepassen in de dagelijkse praktijk.

Enkele voorbeelden:

 • Je bent in staat je personeel beter te ”managen”.
 • Je kunt de talenten en competenties van werknemers in kaart brengen.
 • Je kunt de geschiktheid van individuen voor bepaalde functies beoordelen.
 • Je hebt inzicht in groepsdynamica en kunt dit proces beïnvloeden.
 • Je weet hoe je het vertrouwen van je werknemers behoudt of herstelt.
 • Je kent het belang van employability en competentiemanagement.

Inhoud van de cursus Arbeids- en organisatiepsychologie

De cursus Arbeids- en organisatiepsychologie is opgebouwd rondom drie thema’s. Klik op een thema voor meer informatie.

In deze eerste module gaan we in op de psychologie van de organisatie. Zo leer je o.a. over diverse organisatiestructuren en het doel dat ze beogen. Ook gaan we in op organisatieverandering en de factoren die daarbij bepalend zijn voor het succes. Bovendien leer je omgaan met weerstand tegen organisatieverandering. Andere onderwerpen die in deze module aan bod komen, zijn communicatie, leiderschap, de invloed van politiek gedrag binnen organisaties, groepsdynamica, het managen van groepen en besluitvormingsprocessen.

Deze module draait om de psychologische processen die een rol spelen in het arbeidsproces. Je leert o.a. over functieanalyse als hulpmiddel bij de planning, de ontwikkeling en de inzet van mensen in een arbeidsorganisatie. Ook krijg je inzicht in het begrip motivatie, de achtergronden hiervan en de invloed ervan op de prestatie van de medewerker. Daarnaast gaan we in deze module in op het begrip stress. Wat zijn de oorzaken en gevolgen? En hoe kun je stress verminderen in de dagelijkse werkpraktijk? Tot slot leer je over de invloed van werkomstandigheden op de arbeidsprestaties. Denk bijvoorbeeld aan ergonomische zaken, veiligheidsaspecten en gedrag dat de veiligheid bevordert.

Het personeel is het kapitaal van een organisatie. Daarom wordt in deze module uitgebreid aandacht besteed aan de psychologische factoren die een rol spelen bij het vinden en behouden en de ontwikkeling van je medewerkers. Allereerst wordt ingegaan op het proces van ”de juiste persoon op de juiste plaats”. Je leert het werven en selecteren van personeel te zien als onderdeel van het strategisch beleid van een organisatie. Ook leer je over de rol van tests. Welke testen zijn er en wat kun je ermee bereiken? Daarnaast leer je over het belang van training en opleiding. Termen die daarbij aan bod komen, zijn o.a. ”employability” en ”competentiemanagement”. Nauw hieraan verwant is het hoofdstuk over loopbaanontwikkeling. Tot slot gaan we in op beoordeling en beloning.

Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de praktijk. Je past de opgedane kennis meteen toe tijdens praktijkopdrachten aan de hand van een casus. Het insturen van deze praktijkopdrachten is verplicht.

Doelgericht lesmateriaal

Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Bovendien krijg je opbergmappen om je lesmateriaal overzichtelijk in op te bergen. De leerstof is volledig. Je hoeft geen extra boeken aan te schaffen. Je hebt dus meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.

Examen

De opleiding wordt afgesloten met een officieel examen. Voor het behalen van het diploma moet je zowel praktijkopdrachten als het examen met een voldoende resultaat hebben afgerond.

Examengeld

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Per examen:

Wanneer je kiest voor betaling per examen, bedraagt het totale examengeld ongeveer € 110,- (2015).

Een vast bedrag per maand:

Wanneer je kiest voor deze optie, betaal je iedere maand een vast bedrag. Vervolgens mag je ieder examen één keer kosteloos afleggen. Je profiteert in dat geval van een korting van ongeveer 25% en betaalt € 10,50 (2015) per maand.

Flexibel examen afleggen

Bij deze opleiding zijn één of meerdere examens flexibel. Dit betekent dat je iedere werkdag examen kunt doen op 16 verschillende locaties in Nederland. Geen examenstress of lang wachten op een examendatum, maar meteen examen afleggen als jij er klaar voor bent. Je legt het examen digitaal af, waardoor de uitslag snel bekend is.

Vrijstellingen

Dit diploma geeft tot 6 jaar na het behalen ervan recht op vrijstelling voor het theoriedeel van de module Arbeids- en organisatiepsychologie in diverse LOI Hogeschoolopleidingen.

Vooropleiding

Voor het volgen van de cursus Arbeids- en organisatiepsychologie is een HAVO/MBO-werk- en denkniveau gewenst.

Vervolgopleiding

Wil je hogerop na je cursus Arbeids- en organisatiepsychologie? Dan zijn de bacheloropleidingen HBO Toegepaste psychologie of HBO Management van LOI Hogeschool goede keuzes! Wel dien je aan de vooropleidingseisen van de desbetreffende bacheloropleiding te voldoen.

Schrijf je direct in voor de cursus Arbeids- en organisatiepsychologie

Inschrijven is heel eenvoudig. Vul gewoon het inschrijfformulier in. Als je je nu inschrijft, kun je binnenkort al aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

14 dagen vrijblijvend op proef

Na inschrijving bij de LOI ontvang je binnen enkele dagen het eerste lespakket thuis. Het materiaal kan dan op het gemak worden ingezien. Voldoet het niet aan de verwachtingen, dan mag het pakket, zonder verplichtingen, binnen 14 kalenderdagen aan ons worden geretourneerd.

Nu inschrijven Gratis studiegids Gratis proefles
zijbalk 3.0 zomer instapweken tijdschriftenbon master,cur,vo,hvt, klassikaal
Persoonlijk studieadvies? Bel 071 - 545 1234
MME kennistrainer hier id