`

Studieduur en lesgeld

: 10 maanden
: 10 x € 59,-
:

25%

:

10 x € 44,25

In het kort Meer informatie

: 10 maanden
: 10 x € 59,-
:

25%

:

10 x € 44,25

Geen

Ja

 

X

Faciliteiten bij deze opleiding
 • Kennistrainer
 • I-coach
 • Vragen stellen aan je docent
 • Contact leggen met je studiegenoten
 • Huiswerkopdrachten insturen
 • Overzicht vorderingen
 • Mediatheek
 • Informatie over examens
 • Contact met de LOI

Meer weten? Vraag de gratis proefles aan!

Dit heb je nodig

 • Internetaansluiting
 • Tekstverwerkingsprogramma dat
  bestanden in Word-formaat kan opslaan.

Eventuele aanvullende systeemeisen vind je in de opleidingsinformatie.

 
     

Vraag en antwoord

Heb je een vraag, kijk eerst of het antwoord hier staat.

Voedingsleer Vernieuwd!

Basisdiploma Voedingsleer

Bewust leven en met je gezondheid bezig zijn. Dat betekent ook: weten wat je eet. Bij een bewuste en gezonde manier van leven hoort een verantwoorde voeding. Niet te vet, niet te veel en niet te eenzijdig. Maar daarmee ben je er nog niet. Voeding moet individueel zijn afgestemd op wat een lichaam nodig heeft. Zeker wanneer dat lichaam extra aandacht vraagt, zoals bij aanstaande moeders, jonge kinderen, bejaarden, sporters of mensen met ziekten, aandoeningen of overgewicht.

Wil je meer weten over voeding en wil je met die kennis iets doen, dan is dit je kans. De cursus Voedingsleer leert je alles wat je moet weten op dit gebied. De cursus is geschreven door diëtisten en helemaal aangepast aan de nieuwste inzichten!

Liever klassikaal studeren?

Deze opleiding is ook als klassikale opleiding te volgen. Je volgt dan iedere 2-3 weken een interactieve bijeenkomst en studeert in de tussenliggende weken thuis met begeleiding via internet. Lees alles over deze opleiding in de klassikale variant.

Daarom kies je voor deze opleiding

 • Zeer praktijkgerichte cursus
 • Eettabel van het Voedingscentrum

Efficiënter studeren met de KennisTrainer App

Alleen bij de LOI krijg je toegang tot een unieke KennisTrainer app voor op je smartphone of tablet. Deze intelligente software geeft je een training op maat. Met extra aandacht voor die onderwerpen waar jij nog moeite mee hebt. Een efficiënte en effectieve manier om de stof beter en sneller te onthouden.
Het kan voorkomen dat de KennisTrainer niet bij alle onderdelen van een opleiding beschikbaar is.

Voor wie is de cursus Voedingsleer bestemd

Als je in je werk direct met voeding te maken hebt, bijvoorbeeld als voedingsassistent in een verpleeg- of ziekenhuis of als instellingskok, vormt de cursus Voedingsleer een gedegen aanvulling op je vakkennis.

Maar ook als ‘niet-professional’ heb je er veel aan. Een unieke mogelijkheid om uit te vinden wat gezond eten precies is en waar je bij ieder persoon afzonderlijk rekening mee moet houden.

Heb je meer tijd en wil je sneller studeren? Dan is er van deze opleiding ook een speciale spoedvariant beschikbaar.

Je einddoel

In tien maanden tijd leer je precies welke voeding in welke situatie verantwoord of zelfs noodzakelijk is. Na afloop van de cursus heb je een schat aan kennis opgedaan, variërend van het heel alledaagse, tot het zeer specifieke. Je beschikt over bruikbare informatie die je goed in de praktijk kunt brengen.

Inhoud van de cursus Voedingsleer

Er is niets zo belangrijk als goede voeding. Voor kinderen is het de basis om goed te kunnen groeien. Voor volwassenen is gezond en gevarieerd eten essentieel om gezond te blijven en goed te functioneren. Maar wat is eigenlijk goede voeding? Genoeg groente en fruit natuurlijk, maar daarmee ben je er nog niet. Bovendien heeft iedereen andere behoeften. Het aanbod aan producten is enorm en wordt iedere dag groter. Waar moet je nu op letten? En hoe zit het met de veiligheid van voedsel?

In de cursus Voedingsleer maak je kennis met alle facetten van voeding. De cursus is opgebouwd uit de onderdelen Inleiding voedingsleer, Elementaire voedingsleer, Specifieke voedingsleer en Dieetleer. Klik op een onderdeel voor meer informatie.

Om goed te kunnen begrijpen welk voedsel je nodig hebt en in welke hoeveelheden, moet je weten hoe het in je lichaam wordt verwerkt en wat het oplevert. In dit deel leer je daarom meer over de werking van het menselijk lichaam. Je leert hoe de spijsvertering en stofwisseling in elkaar zitten. Je leert hoe bij de stofwisseling warmte vrijkomt om je lichaam op temperatuur te houden. Ook leer je hoe energie vrijkomt voor lichamelijke inspanningen en lichaamsprocessen als hartslag, ademhaling en bloedsomloop.

In dit tweede onderdeel worden allereerst de begrippen: eiwit, vet, koolhydraten, vitamines, mineralen en water behandeld. Je leert wat het nut van de verschillende voedingsstoffen is, waar ze in zitten, hoe ze worden verteerd, wat ze opleveren en wat er gebeurt als je er te veel of te weinig van krijgt. Ook is er uitgebreid aandacht voor de relatie tussen voedingsstoffen en energie. En hoe zit het eigenlijk met de productie van voedsel? De agrarische sector, veeteelt en visserij komen aan bod, evenals de Warenwet. En wat is nu echt gezonde voeding? Hoe zit het met de schijf van vijf en wat zijn aanbevolen hoeveelheden? Na afloop van dit onderdeel weet je er alles van.

Verschillende behoeften

Niet iedereen heeft dezelfde behoeften wat voedsel betreft. Een peuter eet anders dan een puber, een zwangere vrouw moet anders eten dan ze normaal gesproken doet en een oudere heeft minder voeding nodig dan iemand die nog in de groei is. In dit onderdeel leer je wat mensen in verschillende leeftijdsfasen nodig hebben. Ook is er aandacht voor voeding bij verschillende soorten sport en staan we stil bij voeding in de multiculturele samenleving. Daarnaast ga je in dit deel in op voeding van mensen die in instellingen (ziekenhuis, verpleeghuis, kinderdagverblijf etc.) verblijven. Voedingsvoorziening in het groot kent haar eigen eisen. Niet alleen voor de keuze van de voeding, maar ook wat betreft de inkoop, het bewaren en de hygiëne.

In dit laatste onderdeel leer je welke specifieke eisen er gesteld worden aan voeding bij onder andere diabetes, reuma, hart- en vaatziektes en voedselallergie. Niet alleen de lichamelijke, maar ook de geestelijke gezondheid kan worden beïnvloed door verkeerde voedingsgewoonten. Ook daar wordt in dit onderdeel aandacht aan besteed. Een andere situatie die een dieet noodzakelijk maakt, is overgewicht. Een veelvoorkomend en actueel probleem! In dit onderdeel wordt dan ook uitgebreid aandacht besteed aan dit onderwerp. Wanneer is er nu werkelijk sprake van overgewicht? Wat kan de oorzaak zijn en welke risico’s loopt iemand met overgewicht? Ook is er aandacht voor verschillende diëten en eventuele bijbehorende risico’s. We sluiten dit onderdeel af met een uitleg over de invloed van voeding op geneesmiddelen.

Doelgericht lesmateriaal

Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Bovendien krijg je opbergmappen om je lesmateriaal overzichtelijk in op te bergen. De leerstof is volledig. Je hoeft geen extra boeken aan te schaffen. Je hebt dus meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.

Examen

Je kunt de opleiding afsluiten met een LOI-examen. Slaag je hiervoor, dan ontvang je het officiële diploma Voedingsleer.

Examengeld

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Per examen:

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 110,- (2015).

Een vast bedrag per maand:

Wanneer je kiest voor deze optie, betaal je iedere maand een vast bedrag. Vervolgens mag je ieder examen één keer kosteloos afleggen. Je profiteert in dat geval van een korting van ongeveer 25% en betaalt € 8,25 (2015) per maand.

Flexibel examen afleggen

Bij deze opleiding is het examen flexibel. Dit betekent dat je iedere werkdag examen kunt doen op 16 verschillende locaties in Nederland. Geen examenstress of lang wachten op een examendatum, maar meteen examen afleggen als jij er klaar voor bent. Je legt het examen digitaal af, waardoor de uitslag snel bekend is.

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding vereist.

Vervolgopleiding

Wil je hierna verder studeren? Kies dan voor de opleiding Gewichtsconsulent. Met het diploma Voedingsleer op zak kun je het verkorte studieprogramma volgen. Je wordt dan in zeven maanden opgeleid tot gewichtsconsulent.

Schrijf je direct in voor de cursus Voedingsleer

Inschrijven is heel eenvoudig. Vul gewoon het inschrijfformulier in. Als je je nu inschrijft, kun je binnenkort al aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

14 dagen vrijblijvend op proef

Na inschrijving bij de LOI ontvang je binnen enkele dagen het eerste lespakket thuis. Het materiaal kan dan op het gemak worden ingezien. Voldoet het niet aan de verwachtingen, dan mag het pakket, zonder verplichtingen, binnen 14 kalenderdagen aan ons worden geretourneerd.

Nu inschrijven Gratis studiegids Gratis proefles
zijbalk 3.0 zomer instapweken tijdschriftenbon master,cur,vo,hvt, klassikaal
Persoonlijk studieadvies? Bel 071 - 545 1234
MME kennistrainer hier id