`

Studieduur en lesgeld

: 8 maanden
: 8 x € 47,-
:

35%

:

8 x € 30,55

In het kort Meer informatie

: 8 maanden
: 8 x € 47,-
:

35%

:

8 x € 30,55

Geen

Ja

 

X

Faciliteiten bij deze opleiding
 • Kennistrainer
 • Kennistests
 • I-coach
 • Vragen stellen aan je docent
 • Contact leggen met je studiegenoten
 • Huiswerkopdrachten insturen
 • Overzicht vorderingen
 • Mediatheek
 • Informatie over examens
 • Contact met de LOI

Meer weten? Vraag de gratis proefles aan!

Dit heb je nodig

 • Internetaansluiting
 • Tekstverwerkingsprogramma dat
  bestanden in Word-formaat kan opslaan.

Eventuele aanvullende systeemeisen vind je in de opleidingsinformatie.

 
     

Vraag en antwoord

Heb je een vraag, kijk eerst of het antwoord hier staat.

Zelfstandig ondernemer MKB

Voor elke startende ondernemer

Hoewel een middenstandsdiploma zoals AOV niet meer wettelijk verplicht is om je te mogen vestigen als ondernemer, blijft een gedegen opleiding in de praktijk zeker nodig. Ben jij van plan een eigen zaak te beginnen? De cursus Zelfstandig ondernemer MKB van de LOI biedt je een solide basis voor het opzetten van je eigen onderneming.

Je leert je eigen ondernemingsplan schrijven, wat erg belangrijk is voor de bank. Aan de hand daarvan besluiten ze namelijk om je een lening te verstrekken of niet. Daarnaast leer je alles over de organisatie binnen je eigen onderneming én hoe je een administratie voert.

Liever klassikaal studeren?

Deze opleiding is ook als klassikale opleiding te volgen. Je volgt dan iedere 2-3 weken een interactieve bijeenkomst en studeert in de tussenliggende weken thuis met begeleiding via internet. Lees alles over deze opleiding in de klassikale variant.

Daarom kies je voor deze opleiding

 • Haal het Associatie-diploma Basiskennis Ondernemerschap of een internationaal erkend EBC*L-diploma
 • Inclusief proefexamens voor een perfecte voorbereiding

Efficiënter studeren met de KennisTrainer App

Alleen bij de LOI krijg je toegang tot een unieke KennisTrainer app voor op je smartphone of tablet. Deze intelligente software geeft je een training op maat. Met extra aandacht voor die onderwerpen waar jij nog moeite mee hebt. Een efficiënte en effectieve manier om de stof beter en sneller te onthouden.
Het kan voorkomen dat de KennisTrainer niet bij alle onderdelen van een opleiding beschikbaar is.

Voor wie is de cursus Zelfstandig ondernemer MKB bestemd

De praktijkgerichte cursus Zelfstandig ondernemer MKB is een must voor iedereen die zich als zelfstandig ondernemer wil vestigen. En voor iedereen die door zijn of haar werkgever is gevraagd om de ondernemerstaken op zich te nemen. Je haalt het officieel erkende Associatie-diploma of een EBC*L-diploma. Met een van deze diploma’s op zak ben je perfect voorbereid op de praktijk!

Je einddoel

Na het volgen van de cursus Zelfstandig ondernemer MKB weet je alles over het zelfstandig ondernemerschap binnen de detailhandel. Je weet hoe je een ondernemingsplan moet opstellen met een commercieel én financieel doordacht plan voor je eigen toekomstige onderneming. Daarbij weet je hoe je de organisatie van die onderneming leidt en hoe je de administratie moet voeren.

Inhoud van de cursus Zelfstandig ondernemer MKB

De opleiding Zelfstandig ondernemer MKB leidt op voor het diploma Basiskennis Ondernemerschap van de Associatie of voor het Europese middenstandsdiploma van EBC*L. Het Associatie-diploma bestaat uit 1 examen. Je kunt ook kiezen voor de A- en B-certificaten van EBC*L, waarmee je een Europees middenstandsdiploma behaalt. Het lesmateriaal van deze opleiding is volledig gericht op het halen van de examens. Het lesmateriaal bestaat uit drie delen:

Dit deel behandelt drie onderwerpen:

− Marketing

Na een inleiding over de structuur van het MKB, start het onderdeel Marketing met een hoofdstuk over consumentengedrag. Je krijgt inzicht in het hoe en waarom van het bestedingspatroon van de consument in het algemeen.

In de daaropvolgende hoofdstukken wordt uitgebreid ingegaan op marketing; wat is marketing en wat kun je met marktonderzoek. Elke P van de marketing mix (Plaats, Product, Prijs, Presentatie, Personeel en Promotie) komt daarna uitgebreid aan bod, gericht op het MKB. Een goede ”mix”, levert een winstgevende onderneming op!

Het laatste hoofdstuk van het onderdeel Marketing behandelt wetgeving. De kennis die je opdoet in het totale deel Marketing, verwerk je uiteindelijk in je ondernemingsplan.

Het onderwerp Marketing wordt afgesloten met een alfabetische begrippenlijst met verwijzingen naar de paragraaf waar je de begrippen terugvindt in de leerstof.

− Financiering

Het behalen van goede financiële resultaten is het uiteindelijke doel van elke ondernemer: alleen in dat geval kan de onderneming voortbestaan. In dit deel doe je alle kennis op die je nodig hebt om tot een goed onderbouwd financieel plan te komen, als onderdeel van je ondernemingsplan.

Aan bod komen onder andere ondernemingsvormen, belastingwetgeving en verzekeringen. Je leert ook hoe je een liquiditeitsbalans en een exploitatierekening opstelt, hoe je een begroting en budget vaststelt en hoe je moet omgaan met kosten en kostprijsberekening.

Ook dit deel wordt afgesloten met een alfabetische begrippenlijst met verwijzingen naar de paragraaf waar je de begrippen terugvindt in de leerstof.

− Opstellen ondernemingsplan

Een goed ondernemingsplan is het fundament voor een succesvolle onderneming. En voor de bank is een duidelijk en goed onderbouwd ondernemingsplan het belangrijkste criterium voor het verstrekken van een lening. Daarnaast is het plan een goede leidraad voor je eigen bedrijfsvoering.

De marketing- en financieringskennis en inzichten die je hebt verworven in de voorgaande delen van dit deeldiploma, ga je toepassen in je eigen ondernemingsplan. Aan de hand van een voorbeeld en met de begeleiding van je docent stel je het plan op.

Een eigen bedrijf betekent in veel gevallen leidinggeven aan personeel. Aan bod komen dan ook werving en selectie, personeelsplanning, beoordelings- en functioneringsgesprekken en beëindiging van een arbeidsovereenkomst. Ook de wetgeving rondom arbeid, zoals sociale verzekeringen, wordt uitgebreid behandeld.

Organiseren is iets wat iedere ondernemer moet kunnen. Op het gebied van organisatie komen in dit deel onder andere logistiek, kwaliteit, organisaties en instellingen, automatisering en wettelijke regelingen aan bod.

In een onderneming vinden veel financiële feiten plaats. Ieder financieel feit heeft voor een ondernemer financiële gevolgen. Het is daarom van groot belang om deze feiten nauwkeurig te administreren. Dit deel van de opleiding leert je zelf een eenvoudige boekhouding bij te houden. Het leert je ook (en dat is voor een ondernemer van nog groter belang) een bedrijfsadministratie te lezen, te controleren en de uitkomsten ervan te gebruiken voor de bedrijfsvoering. Ook kun je met de kennis die je in dit deel opdoet, op gelijkwaardig niveau communiceren met de boekhouder, accountant, bank en fiscus.

Doelgericht lesmateriaal

Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Bovendien krijg je opbergmappen om je lesmateriaal overzichtelijk in op te bergen.

De leerstof is volledig. Je hoeft geen extra boeken aan te schaffen. Je hebt dus meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.

Digitale leeromgeving

LOI Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals een overzichtelijk leerpad en een unieke kennistrainer, waarmee je je op zeer efficiënte en effectieve wijze voorbereidt op examens. Ook de docent is via LOI Campus altijd bereikbaar voor vragen. Ervaar zelf de voordelen van LOI Campus, bekijk de demo.

Examen

Je kunt zelf bepalen wanneer je een van de examens van de cursus Zelfstandig ondernemer MKB doet. Ze worden afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Examinering (online) of EBC*L (schriftelijk). Na afloop van het Associatie-examen krijg je meteen de voorlopige uitslag.

Kijk voor het examengeld en meer informatie op www.associatie.nl of www.ebcl.nl.

Wijziging per 1 augustus 2015

Voor deze opleiding kan tot augustus 2015 examen worden gedaan voor de 3 modules. Vanaf 1 augustus doe je slechts 1 examen.

Aanmelding

Je kunt je via internet bij de Associatie aanmelden voor het examen Basiskennis Ondernemerschap of bij het EBCL aanmelden voor een examen van de cursus Zelfstandig ondernemer MKB.

Vooropleiding

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de cursus Zelfstandig ondernemer MKB te volgen.

Vervolgopleiding

Wil je je kennis na deze opleiding nog verder verdiepen? Denk dan eens aan de bacheloropleiding HBO Small Business & Retailmanagement van LOI Hogeschool. Wel dien je aan de vooropleidingseisen te voldoen.

Schrijf je direct in voor de cursus Zelfstandig ondernemer MKB

Inschrijven is heel eenvoudig. Vul gewoon het inschrijfformulier in. Als je je nu inschrijft kun je binnenkort al aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

14 dagen vrijblijvend op proef

Na inschrijving bij de LOI ontvang je binnen enkele dagen het eerste lespakket thuis. Het materiaal kan dan op het gemak worden ingezien. Voldoet het niet aan de verwachtingen, dan mag het pakket, zonder verplichtingen, binnen 14 kalenderdagen aan ons worden geretourneerd.

Nu inschrijven Gratis studiegids Gratis proefles
zijbalk 3.0 zomer instapweken tijdschriftenbon master,cur,vo,hvt, klassikaal
Persoonlijk studieadvies? Bel 071 - 545 1234
MME kennistrainer hier id