`

Studieduur en lesgeld

: 5 maanden
: 5 x € 42,-
:

30%

:

5 x € 29,40

In het kort Meer informatie

: 5 maanden
: 5 x € 42,-
:

30%

:

5 x € 29,40

Geen

Ja

 

X

Faciliteiten bij deze opleiding
 • Kennistrainer
 • I-coach
 • Vragen stellen aan je docent
 • Contact leggen met je studiegenoten
 • Huiswerkopdrachten insturen
 • Overzicht vorderingen
 • Mediatheek
 • Informatie over examens
 • Contact met de LOI

Meer weten? Vraag de gratis proefles aan!

Dit heb je nodig

 • Internetaansluiting
 • Tekstverwerkingsprogramma dat
  bestanden in Word-formaat kan opslaan.

Eventuele aanvullende systeemeisen vind je in de opleidingsinformatie.

 
     

Vraag en antwoord

Heb je een vraag, kijk eerst of het antwoord hier staat.

Sociale hygiëne

Haal dit wettelijk verplichte diploma

De cursus Sociale hygiëne is een wettelijke eis als je een horecabedrijf wilt beginnen. En dat is logisch, want als beheerder, bedrijfsleider en/of ondernemer in het horeca- en slijtersbedrijf draag je grote verantwoordelijkheden. Niet alleen ten aanzien van jezelf en financiers, maar vooral ook ten aanzien van je klanten. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om hun veiligheid. Maar ook in het voorkomen van alcohol-, drugs- en gokverslaving wordt van jou een bijdrage verwacht.

De cursus Sociale hygiëne, erkend door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca, bereidt je perfect voor op het officiële examen van de SVH.

Daarom kies je voor deze opleiding

 • Wettelijk verplicht voor iedereen die een horecabedrijf leidt.
 • Officieel erkend SVH-examen.
 • Erkend door de Stichting Vakbekwaamheid Horeca.

Efficiënter studeren met de KennisTrainer App

Alleen bij de LOI krijg je toegang tot een unieke KennisTrainer app voor op je smartphone of tablet. Deze intelligente software geeft je een training op maat. Met extra aandacht voor die onderwerpen waar jij nog moeite mee hebt. Een efficiënte en effectieve manier om de stof beter en sneller te onthouden.
Het kan voorkomen dat de KennisTrainer niet bij alle onderdelen van een opleiding beschikbaar is.

Voor wie is de cursus Sociale hygiëne bestemd

De cursus Sociale hygiëne is een must voor iedereen die wil starten met een horeca- en/of slijtersbedrijf als beheerder, bedrijfsleider en/of ondernemer.

Er zijn drie manieren om dit diploma te halen: je kunt Sociale hygiëne als afzonderlijke module volgen, maar ook als geïntegreerd onderdeel van een van de twee opleidingen Slijtersvakdiploma of Cafébedrijf. Behalve de wettelijk verplichte kennis doe je met deze opleidingen tegelijk de in de praktijk noodzakelijke productkennis op. Beschik je nog niet over deze productkennis, dan raden we je sterk aan voor een van deze twee opleidingen te kiezen.

Heb je meer tijd en wil je sneller studeren? Dan is er van deze opleiding ook een speciale spoedvariant beschikbaar.

Je einddoel

In slechts vijf maanden bereidt de cursus Sociale hygiëne je intensief voor op het officiële examen dat wordt afgenomen door de SVH. Je weet welke verantwoordelijkheden je hebt en hoe je de veiligheid en het welzijn van jezelf, je financiers en je klanten kunt garanderen. En je kunt zelf een goed sociaal hygiënebeleid opzetten.

Inhoud van de cursus Sociale hygiëne

De cursus Sociale hygiëne bereidt je optimaal voor op het examen dat wordt afgenomen door de SVH. In de cursus wordt onder meer aandacht besteed aan:

De formules van de verschillende bedrijven in de horeca, slijtersbranche en wijnhandel komen aan bod en je leert hoe je zelf een dergelijk concept kunt opzetten. Je leert wat marketing is en hoe je dit kunt gebruiken om een bedrijfsformule te ontwikkelen. Ook leer je hoe je je gastvrijheidsconcept aan kunt passen aan je doelgroep, hoe je deze klanten binnenhaalt en hoe je ervoor zorgt dat je klant uiteindelijk tevreden is.

Als horecaondernemer of slijter krijg je waarschijnlijk ook te maken met negatief gedrag van klanten. Dit gedrag kan voortkomen uit een verslaving aan alcohol, drugs of gokken. Om je klanten een gevoel van veiligheid te geven, is het belangrijk dat je leert wat de effecten van deze middelen zijn en hoe je kunt reageren in situaties waarbij alcohol-, drugs- of gokverslavingen een rol spelen. Ook de wettelijke regels omtrent alcohol, drugs en kansspelen komen aan bod.

Een horeca- of slijtersbedrijf moet van de overheid aan bepaalde eisen voldoen. Je leert welke bouwkundige en technische inrichtingeisen er zijn en met welke ruimtelijke voorzieningen je rekening moet houden. Ook komt de veiligheid van klanten, medewerkers en de naaste omgeving van het bedrijf uitgebreid aan bod en worden de voor- en nadelen van de diverse maatregelen besproken.

Om een goed sociaal hygiënebeleid op te zetten, wordt de informatie uit alle voorgaande hoofdstukken samengevoegd. En als je eenmaal zo’n beleid hebt bepaald, is het belangrijk dat je dit op een goede manier aan je medewerkers en klanten of gasten communiceert. Daarom krijg je in dit deel veel voorbeelden en tips over het opzetten van een sociaal hygiënebeleid en leer je meer over de middelen die je kunt gebruiken om effectief te communiceren.

Doelgericht lesmateriaal

Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Bovendien krijg je opbergmappen om je lesmateriaal overzichtelijk in op te bergen.

De leerstof is volledig. Je hoeft geen extra boeken aan te schaffen. Je hebt dus meteen alles in huis om van je studie een succes te maken.

Examen

Het examen wordt zes keer per jaar afgenomen in Utrecht. Na het behalen van het examen ontvang je de verklaring “Sociale hygiëne”. Dit is het enige bewijsstuk dat door gemeenten wordt geaccepteerd bij inschrijving als beheerder/bedrijfsleider. Kijk voor het examengeld en meer informatie op www.svh.nl (waar je de examenwinkel kunt raadplegen) óf bel (0900) 1402 (€ 0,15 p/m).

Aanmelding

Je kunt je online aanmelden voor het examen op www.svh.nl. In het algemeen kun je ervan uitgaan dat je aanmelding minimaal vijf weken voor de examendatum in het bezit moet zijn van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca.

Spoedexamen en teletoetsexamen

Naast het gewone examen heb je bij Sociale hygiëne nog twee andere mogelijkheden om examen te doen:

Bij teletoets doe je examen via de computer. Je kunt zelf kiezen waar en wanneer je examen wilt doen. Meld je aan en binnen twee weken na je aanmelding kun je examen doen op diverse plaatsen in Nederland. Je krijgt direct na het examen je voorlopige uitslag. Ben je geslaagd, dan heb je binnen twee weken je Verklaring Sociale hygiëne in huis.

Het spoedexamen wordt in principe elke eerste maandag van de maand georganiseerd in Zoetermeer. Het is een schriftelijk examen. Enkele dagen na het examen ontvang je de uitslag. Ben je geslaagd, dan ontvang je meteen ook de Verklaring Sociale hygiëne.

Vrijstellingen

De horecabranche heeft een aantal diploma's aangewezen op basis waarvan vrijstelling van de eis van Sociale hygiëne verkregen kan worden. Neem voor meer informatie contact op met de SVH (www.svh.nl. of bel (0900) 1402).

Vooropleiding

Je hebt geen specifieke vooropleiding nodig om de cursus Sociale hygiëne te volgen.

Schrijf je direct in voor de cursus Sociale hygiëne

Inschrijven is heel eenvoudig. Vul gewoon het inschrijfformulier in. Als je je nu inschrijft, kun je binnenkort al aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

14 dagen vrijblijvend op proef

Na inschrijving bij de LOI ontvang je binnen enkele dagen het eerste lespakket thuis. Het materiaal kan dan op het gemak worden ingezien. Voldoet het niet aan de verwachtingen, dan mag het pakket, zonder verplichtingen, binnen 14 kalenderdagen aan ons worden geretourneerd.

Nu inschrijven Gratis studiegids Gratis proefles
zijbalk 3.0 zomer instapweken tijdschriftenbon master,cur,vo,hvt, klassikaal
Persoonlijk studieadvies? Bel 071 - 545 1234
MME kennistrainer hier id