Blog van studievoorlichter Juliette
Blog van studievoorlichter Juliette

“Hoe werkt dat flexibel studeren nou precies?” Dit is een vraag die ik als studievoorlichter vaak krijg van mensen die nog twijfelen over een LOI-opleiding. Ik leg het zo uit; Flexibel studeren betekent dat je de mogelijkheid krijgt om je studie aan te passen aan je eigen leven. Jíj bepaalt je studietempo, waar je leert, wanneer je leert én hoe je leert; volledig via thuisonderwijs of met om de paar weken een klassikale bijeenkomst.

 

“Klinkt mooi in theorie, maar hoe pakt dit uit in de praktijk?” Een veelgestelde én hele reële vraag 2. Ik werk bij de LOI, het is daarom logisch dat ik een rooskleurig beeld schets. Dus, om te horen wat je nu écht in de praktijk kunt verwachten hebben we een aantal vragen gesteld aan studenten die ons flexibele onderwijs al volgen. We vroegen ze onder meer naar hun reden om te kiezen voor flexibel studeren, hoe het ze bevalt en wat zij zien als voor- en nadelen van flexibel studeren.

Shoelaisia Doelare (student HBO-bachelor Management - specialisatie HRM]

Shoelaisia Doelare vertelt dat ze er na een gesprek met mijn collega achter kwam dat flexibel thuis studeren goed bij haar zou passen. “Met twee kinderen wilde ik niet iedere dag in de schoolbanken zitten. Ik wist welke opleiding ik wilde doen én dat ik heel flexibel wilde zijn. Momenteel moet ik bijvoorbeeld nog drie examens afleggen van de propedeuse-fase, maar heb ik wel al wat opdrachten voor de hoofdfase gemaakt. Ik kan makkelijk mijn voortgang bijhouden. De online leeromgeving is daarvoor heel fijn en duidelijk.”

Eldon de Meza (student Expert IT systems and devices)

Ook voor Eldon blijkt flexibel studeren een uitkomst. Hij vertelde dat hij onregelmatige werktijden heeft die niet te combineren zijn met een vast lesrooster. Over zijn opleiding zegt hij: “Het studeren gaat me goed af. Ik ben sowieso iemand die graag zelfstandig te werk gaat. Ik volg mijn lessen in mijn eigen tempo en kan zelf mijn examens inplannen. Er is een examencentrum vlakbij dus dat gaat als een trein.”

Tim Huider (lstudent HBO-bachelor CMD)

Deze twee studenten zijn dus erg tevreden over de flexibele studiemethode die ze hebben gekozen. Is het dan voor iedereen ‘appeltje-eitje’? Tim laat weten dat het ook wel eens flink doorzetten is. Maar daar zit volgens hem dan ook weer direct een voordeel aan vast. "Discipline opbrengen is iets wat ik echt geleerd heb tijdens deze opleiding. Natuurlijk heb ik ook wel eens niet zoveel zin, of heb ik een drukke week. Maar dan moet ik toch doorgaan. Dat ziet mijn werkgever ook. Zij zijn er heel enthousiast over dat ik een thuisstudie heb gevolgd. Het laat zien dat ik discipline heb en een harde werker ben.”

Daphne Alderse-Baas (Student Persoonlijk begeleider)

Voor Daphne vergt haar studie flink wat van haar vaardigheden op het gebied van planning. Maar zelfs met haar drukke gezin, lukt het haar om een flink tempo in haar studie te houden. “Overdag ben ik druk met de kinderen en 's avonds kan ik studeren. Ik had me voorgenomen om elke maand een examen te doen, maar ik heb er wat meer vaart achter gezet. Dat hoeft natuurlijk niet, maar het is wel fijn dat het kan!”

Inge Höper (Student Gespecialiseerd pedagogisch medewerker)

Flexibel studeren betekende voor Inge dat ze zelf het startmoment kon kiezen voor haar opleiding MBO pedagogisch medewerker. “Ik wilde snel starten met mijn opleiding en bij de LOI kon dat. Bij andere opleiders moest ik óf een half jaar wachten om te kunnen starten óf 1 dag in de week naar school. Inge wil graag doorgroeien in haar vakgebied en doet inmiddels een vervolgopleiding. Ze vertelt dat ze de ene week meer tijd aan haar opleiding besteedt dan de andere week.

En ze heeft nog een handige tip om je tijd optimaal te benutten! “Ik spreek soms moeilijke lesstof in op mijn telefoon en luister het weer af als ik ergens moet wachten of onderweg ben. Al heb ik maar 10 minuten, het zijn toch steeds weer 10 minuten.”

Meer weten?

Hopelijk heb je wat aan de ervaringen van deze studenten en weet je nu beter wat je kunt verwachten van flexibel studeren. Wil je ontdekken of flexibel onderwijs ook bij jou past? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend studieadviesgesprek. Samen met mij of een andere studieadviseur om je erachter of én welke flexibele studie het best bij je past.

Tips van onze ervaringsdeskundigen

Vrijheid

De vrijheid die flexibiliteit biedt kan een valkuil zijn om opdrachten uit te stellen of over te slaan. Maak met duidelijke en realistische afspraken met jezelf. Je persoonlijke leerpad, dat je vindt in de online leeromgeving, is daar een goed hulpmiddel bij.

Steun van het front

Met alle flexibiliteit zul je nog steeds een aantal uur moeten inplannen om aan je studie te werken. Maak hier dus echt tijd voor vrij. Stem dit af met je werkgever, gezin en vrienden. Zij zullen je steunen.

Verwachtingen

In het begin zijn er weinig kaders en dan kan het zijn dat de realiteit anders is dan je verwachtingen. Zorg dat van te voren alles zo duidelijk mogelijk is en wees flexibel als je je verwachtingen toch moet bijstellen.

Samenwerken

Stel vragen aan je docent én je medestudenten. Maak gebruik van hun kennis en ervaringen als je er zelf even niet uit komt. Zo verbreed je je kennis en tegelijk je netwerk.